Μα πόσο “στουρνάρια” πια;

Εκτόξευση για τον τζίρο στην εστίαση αν έρθει μείωση του ΦΠΑ στο 13%

Αύξηση του τζίρου κατά δύο δισ. ευρώ στον κλάδο της εστίασης θα επιφέρει τυχόν μείωση του ΦΠΑ στο 13% από το 23% που είναι σήμερα, τη διετία 2013-2014.

Από την άλλη θα πλευρά θα υπάρξουν απώλειες δημοσίων εσόδων 62 εκατομμυρίων ευρώ. Και όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» εκ πρώτης όψεως και με βάση μόνο τους παραπάνω αριθμούς, είναι φανερό ότι η διατήρηση του ΦΠΑ στο 23% υπολογίζεται ότι επιφέρει παραπάνω έσοδα σε σχέση με τα όσα θα εισέλθουν στα ταμεία με τη μείωσή του.

Όμως το αποτέλεσμα της μείωσης για τα δημόσια έσοδα, τα ασφαλιστικά Ταμεία και για την απασχόληση θα είναι πολλαπλασιαστικό, επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

Στον κλάδο της εστίασης έχουν βάλει «λουκέτο» λόγω της ύφεσης, σε συνδυασμό με την αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ στο 23%, πάνω από 4.000 επιχειρήσεις και υπολογίζεται ότι έχουν χαθεί πάνω από 30.000 θέσεις εργασίας.

Μάλιστα, από την ελληνική αγορά έχουν αποχωρήσει και γνωστές ξένες αλυσίδες ή έχουν περιορίσει το δίκτυο των καταστημάτων τους. Το κρίσιμο, βεβαίως, στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η φοροδιαφυγή στον κλάδο, ανεξαρτήτως του συντελεστή ΦΠΑ που θα ισχύσει.

Related Posts

Πόσο διαρκούν οι τροφές
Πόσο διαρκούν οι τροφές;
Τι δεν γνωρίζουμε για το καρπούζι
Τι δεν γνωρίζουμε για το καρπούζι;
Το αρσενικό ή θηλυκό καρπούζι πιο νόστιμο
Το αρσενικό ή θηλυκό καρπούζι πιο νόστιμο;
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Αρέσει σε %d bloggers: