LuxLeaks και γιατί να μην πληρώσουμε ξανά φόρους;

Απίστευτες οι αποκαλύψεις από το σκάνδαλο φόρο αποφυγής LuxLeaks, ένας από τους “λύκους” και η γγ ΓΓΔΕ, Κατερίνα Σαββαΐδου!!!

Σταματημό δεν έχουν οι αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το τεράστιο σκάνδαλο φόρο – αποφυγής γνωστό και με το όνομα Lux Leaks (Luxembourg Leaks).

Οι αποκαλύψεις αυτές γίνονται από την Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) η οποία έδωσε στη δημοσιότητα μέρος των 28.000 εγγράφων που αποδεικνύουν τη συστηματική φοροαποφυγή δισεκατομμυρίων ευρώ των μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου. Διαβάστε και εδώ: Μη ντρέπεστε… λέγονται Eurobank, Λάτσης και Wind!!! αλλά και εδώ: Lux Leaks & Γιούνκερ: Αυτή την Ευρώπη θέλουμε;

Ας δούμε πως σχετίζεται με όλα αυτά και η Γενική Γραμματέας Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου. Να πούμε εξαρχής ότι πάλι καλά που υπάρχει και ένα The Press Project και μαθαίνουμε και εμείς αλλά και εσείς τα σημαντικά ζητήματα που θα πρέπει να μας κάνουν να προβληματιστούμε και αρχίζουμε να αντιδρούμε, αναθεωρώντας την άποψη μας για την πολιτική, την οικονομία αλλά και την δημοσιογραφία!!!

Και αυτό γιατί το μοναδικό ΜΜΕ στην χώρα μας που έφερε στο προσκήνιο το σοβαρό αυτό θέμα δίνοντας του και την ανάλογη σημασία και χώρο στο περιεχόμενο του ήταν το The Press Project, ούτε καν τα Νέα που είχαν αναλάβει την έρευνα του ICIJ για το κομμάτι της Ελλάδας!!!

Η Γενική Γραμματέας Εσόδων, δηλαδή ο υπ. αριθμ. 1 αρμόδιος στη χώρα για την είσπραξη φόρων, ήταν ανώτατο στέλεχος στην PwC στα 4 χρόνια που αυτή έστηνε σχήματα φοροαποφυγής για τις μεγαλύτερες ελληνικές πολυεθνικές.

Για τη θέση της Γ.Γ. την πρότεινε ο υπουργός Οικονομικών, ο πρώην εργοδότης του οποίου επίσης εμπλέκεται στα LuxLeaks. Και αυτό δεν είναι παρά η άκρη του μίτου της διαπλοκής μεταξύ PwC και δημοσίου!!!

Σε έναν κόσμο λογικής, οι αποκαλύψεις του ICIJ σχετικά με τα LuxLeaks, και η συμμετοχή σε αυτά ελληνικών εταιρειών, θα οδηγούσε τις ελληνικές αρχές σε επείγουσα δράση εναντίον του «κυκλώματος»: εναντίον των εμπλεκόμενων εταιρειών αλλά και εναντίον της PwC, της εταιρείας δηλαδή που έστησε όλο αυτό το σύστημα.

Σε αυτόν τον κόσμο, ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων, ο άνθρωπος που νυχθημερόν ασχολείται με τη συλλογή εσόδων, θα ήταν τώρα (ή πιο σωστά από καιρό) επί ποδός πολέμου κατά της PwC.

Ας μεταβούμε λοιπόν νοερά στο αρχηγείο αυτού του πολέμου. Εκεί, στην οδό Καραγεώργη Σερβίας 8, συναντούμε την Κατερίνα Σαββαΐδου, ετών 41. Ανέλαβε το πόστο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων τον Ιούνιο του 2014.

Η κ. Σαββαΐδου μονομιάς έκανε σαφές πως προτεραιότητά της είναι η πάταξη της φοροαποφυγής: “Να μην επιτρέψεις στον άλλον να φθάσει στο σημείο να φοροδιαφύγει. Αυτό το επιτυγχάνεις μόνο εφόσον κλείσεις όλα τα “παράθυρα” της φοροαποφυγής”, επεσήμανε σε στενούς της συνεργάτες, σύμφωνα με Το Βήμα.

Πρόκειται για δήλωση με υψηλή αίσθηση της ειρωνείας καθώς προερχόταν από μια ειδικό της… φοροαποφυγής.

Μέχρι τον Ιούνιο του 2014, η κ. Σαββαΐδου ήταν ανώτατο στέλεχος στην PriceWaterhouseCooopers (PwC), μία από τις λεγόμενες Big Four, τις μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες του κόσμου.

Στην υπόθεση των LuxLeaks, η PwC είναι η πραγματική πρωταγωνίστρια: Η εταιρεία που έστησε για περισσότερες από 340 πολυθενικές ένα σοφιστικέ μηχανισμό φοροαποφυγής σε συνεργασία με τις αρχές του Λουξεμβούργου. Ανάμεσα τους και 9 εταιρείες που σχετίζονται με την Ελλάδα…

Είναι δυνατόν ο Tax Senior Manager της PwC να μη γνώριζε τι έκανε η PwC;

Και όμως, παρόλο που η κ. Σαββαΐδου ήταν Tax Senior Manager στην PwC, η ελληνική κυβέρνηση την είχε διορίσει ήδη από τον Ιούλιο του 2013 σε επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών ενώ ταυτόχρονα με τη θέση της στην PwC έκανε δηλώσεις σε διεθνή μέσα ως «σύμβουλος της κυβέρνησης»!!!

Σε κάθε όμως περίπτωση, η κ. Σαββαΐδου ήταν ενεργός μάνατζερ στην PwC όταν όλα αυτά τα σχήματα φοροαποφυγής ήταν σε ισχύ: δηλαδή από το 2010 ως το 2014.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης πήγε στο υπουργείο Οικονομικών από τη Eurobank, όπου θήτευσε ως πολυετής και πολύτιμος συνεργάτης του Ομίλου Λάτση. Ταυτόχρονα, στο δημόσιο μεταγράφηκε η κ. Σαββαΐδου με τη θερμή, όπως προείπαμε, σύσταση του κ. Χαρδούβελη.

Τώρα αποκαλύπτεται πως η πρώην εταιρεία της κ. Σαββαΐδου (πιθανώς με τη συμμετοχή της), εκπόνησε ένα σχήμα φοροαποφυγής με ωφελημένο τον πρώην εργοδότη του κ. Χαρδούβελη. Η επιχείρηση είχε πολλούς κερδισμένους και ένα μόνο θύμα, το ελληνικό δημόσιο, στο οποίο υπηρετούν πλέον οι κ.κ. Χαρδούβελης και Σαββαΐδου.

Ερώτηση αφελής: Δεν υπάρχει ηθικό και πολιτικό θέμα και για τους δύο;

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε στο μεγάλο αφιέρωμα του The Press Project ακολουθώντας τον σύνδεσμο: Το σκάνδαλο Luxembourg Leaks το συστήνουμε ανεπιφύλακτα. Πάρτε τα ηρεμιστικά σας και αρχίστε το διάβασμα για να διαπιστώσετε για ακόμα μια φορά σε πόσο σαθρή κοινωνία ζούμε και κυρίως πόσο σάπιες πλέον έχουν γίνει οι πολιτικές, οικονομικές και δημοσιογραφικές λειτουργίες στην χώρα μαςκαι τέλος του μήνα μην ξεχάσετε να πληρώσετε τον ΕΝΦΙΑ και τους λοιπούς φόρους για να συνεχίσει να λειτουργεί και να συντηρείται όλο αυτό το ανέμελο party διαπλοκής – διαφθοράς – φόρο αποφυγής – φοροδιαφυγής και κυρίως κοροϊδίας και εξαπάτησης!!!

Για να εμπεδώσετε ακόμα καλύτερα την σημασία των Lux Leaks δείτε και το σχετικό βίντεο στην συνέχεια…

[dcs_img width=”300″ height=”135″ thumb=”true” icon=”play” framed=”black” desc=”LUXLEAKS” lightbox=”true” title=”LUXLEAKS” url=”https://www.youtube.com/watch?v=KhwKeUg4B64″]https://www.cretadrive.gr/wp-content/uploads/2011/01/video-player.jpg[/dcs_img]

Advertisements
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Υπό διωγμό η ανεξάρτητη δημοσιογραφία
Υπό διωγμό η ανεξάρτητη δημοσιογραφία
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πότε έρχονται οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας
Πότε έρχονται οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας;
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Αρέσει σε %d bloggers: