Κόντρα ΕΕ-ΗΠΑ για την αυτοκινητοβιομηχανία

Κόντρα ΕΕ-ΗΠΑ για την αυτοκινητοβιομηχανία

Κόντρα ΕΕ-ΗΠΑ για την αυτοκινητοβιομηχανία: ΕΕ-ΗΠΑ βρίσκονται πάλι στα πρόθυρα εμπορικού πολέμου για την αυτοκινητοβιομηχανία!!!

Οι Βρυξέλλες προειδοποίησαν ότι θα απαντήσουν «γρήγορα και με τον κατάλληλο τρόπο» στην περίπτωση που οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, όμως εξακολουθούν να ελπίζουν ότι θα αποφευχθεί μια κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με την Ουάσιγκτον, που θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ επέδωσε επισήμως το βράδυ της Κυριακής στον Λευκό Οίκο την έκθεσή του για την αυτοκινητοβιομηχανία.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε με βάση τα συμπεράσματα αυτής της έκθεσης να επιβάλει δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, όπως απειλεί ότι θα κάνει εδώ και μήνες.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, στα συμπεράσματα της έκθεσης αναφέρεται ότι τα εισαγόμενα οχήματα συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑμια αιτιολόγηση που έχει ήδη χαρακτηριστεί «τρομακτική» από την καγκελάριο της Γερμανίας Μέρκελ.

Ο Τραμπ έχει στη διάθεσή του περιθώριο 90 ημερών για να αποφασίσει αν θα επιβάλει δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα και τον εξοπλισμό τους, κάτι που θα έπληττε κυρίως τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ενήμερη για την ολοκλήρωση αυτής της έρευνας που διενεργούσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ».

«Αν η έκθεση αυτή οδηγήσει σε επιζήμια μέτρα για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αντιδράσει γρήγορα και με τον ανάλογο τρόπο», είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε τι είδους θα ήταν αυτή η απάντηση. Στο πρόσφατο παρελθόν όμως οι Βρυξέλλες αντέδρασαν στους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ στον εισαγόμενο χάλυβα και το αλουμίνιο προσφεύγοντας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, λαμβάνοντας μέτρα για να προστατεύσουν τη βιομηχανία τους και επιβάλλοντας με τη σειρά τους τιμωρητικούς δασμούς σε μια σειρά αμερικανικών προϊόντων.

Όπως μεταδίδει η Euractiv.com, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρίνισε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μόνο εάν οι ΗΠΑ δεν επιβάλλουν δασμολογικές εισφορές, όπως συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τράμπ και του Προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα τηρήσει τον λόγο της εφ ‘όσον οι ΗΠΑ κάνουν το ίδιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς σε δημοσιογράφους.

Επί του παρόντος, οι ευρωπαϊκές εισαγωγές αυτοκινήτων αντιμετωπίζουν δασμούς ύψους 2,5% για την πρόσβαση στην αμερικανική αγορά, ενώ η ΕΕ επιβάλλει δασμό 10% στους Αμερικανούς εξαγωγείς.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει απειλήσει στο παρελθόν να επιβάλει δασμούς ύψους 25% στα οχήματα που κατασκευάζονται στο εξωτερικό.

Ο Εθνικός Σύλλογος Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων των ΗΠΑ εκτιμά ότι οι δασμοί θα προσθέσουν έως και 2.270 δολάρια στο κόστος των αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν στις Η.Π.Α. και 6.875 δολάρια στο κόστος των εισαγόμενων αυτοκινήτων και φορτηγών, ανέφερε το Bloomberg.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη ετοιμάσει μια λίστα αμερικανικών προϊόντων στα οποία θα μπορούσαν να επιβληθούν αντίστοιχοι δασμοί. Ωστόσο, η Κομισιόν ελπίζει ακόμη ότι θα υπάρξει μια «θετική» διέξοδος στις συζητήσεις που θα ξεκινήσουν με τις ΗΠΑ, μετά την «εκεχειρία» που είχαν κηρύξει οι δύο πλευρές τον περασμένο Ιούλιο.

Οι υπουργοί Εμπορίου της ΕΕ θα συναντηθούν την Παρασκευή στο Βουκουρέστι για να αποφασίσουν αν θα δώσουν στην Κομισιόν το πράσινο φως ώστε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον για μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών.

Ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, θέλουν να επιταχυνθεί η διαδικασία, όμως η Γαλλία εμφανίζεται πιο επιφυλακτική, σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή. Το Παρίσι θέλει να διασφαλίσει κυρίως ότι τα αγροτικά προϊόντα δεν θα συμπεριληφθούν στη διαπραγμάτευση, κάτι που βρίσκει αντίθετες τις ΗΠΑ.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο ωστόσο διαθέτει μόνο συμβουλευτικό ρόλο στο θέμα αυτό, δεν φαίνεται να υπάρχει ομοφωνία για το άνοιγμα διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ.

Ένα προσχέδιο ψηφίσματος του Γερμανού Σοσιαλδημοκράτη Μπερντ Λάνγκε, συνιστά στις χώρες μέλη να μην δώσουν την έγκρισή τους για έναρξη διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ.

Το κείμενο αυτό σημειώνει ότι η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις στον χάλυβα και το αλουμίνιο, ότι απειλεί να κάνει το ίδιο για τα αυτοκίνητα και ότι αποχώρησε από τη Συμφωνία του Παρισίου για το κλίμα.

«Η εντολή αυτή (σ.σ. για έναρξη διαπραγματεύσεων) στην παρούσα μορφή της, δεν είναι αποδεκτή» είπε ο Λάνγκε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι διαπραγματευτικές ομάδες της ΕΕ και των ΗΠΑ αναμένεται να συναντηθούν στις αρχές Μαρτίου στην Ουάσιγκτον. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι δήλωσαν ότι η συνέχιση των εμπορικών συνομιλιών εξαρτάται από την κατάργηση των δασμών αυτοκινήτων.

Επιπλέον, η Επιτροπή δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αφαιρέσουν τις δασμολογικές εισφορές που επιβλήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι στον ευρωπαϊκό χάλυβα και το αλουμίνιο, ως προϋπόθεση για τη σύναψη της συμφωνίας για την κατάργηση των δασμών στα βιομηχανικά προϊόντα.

Αντίμετρα της ΕΕ στους δασμούς των ΗΠΑ στα αυτοκίνητα

info: ΑΠΕ-ΜΠΕ, euractiv

Advertisements
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Στην Formula 1 θέλουν να κολλήσουν κορονοϊό
Στην Formula 1 θέλουν να κολλήσουν κορονοϊό
Μηχανήματα υποστήριξης αναπνοής από Mercedes
Μηχανήματα υποστήριξης αναπνοής από Mercedes
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Αρέσει σε %d bloggers: