Σκάνδαλο και στην Unicef Ελλάδας

Σκάνδαλο και στην Unicef Ελλάδας: Επίσημα εκτός Unicef η Ελλάδα λόγω παρατυπιών στα οικονομικά από την Εθνική Επιτροπή Ελλάδας της Unicef, αριστεία παντού…

Παρελθόν αποτελεί η Εθνική Επιτροπή Ελλάδας της Unicef λόγω παρατυπιών στα οικονομικά που αποκαλύφθηκαν μετά από σχετικό έλεγχο.

Πλέον το έργο του οργανισμού στην χώρα μας θα συντονίζεται από το Περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας μέχρι να δημιουργηθεί νέα εθνική επιτροπή.

Ειδικότερα σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση:

«Η UNICEF διακόπτει την συμφωνία της με την υπάρχουσα Εθνική Επιτροπή της στην Ελλάδα εξαιτίας των ανησυχιών που προέκυψαν από πρόσφατο έλεγχο από ανεξάρτητο φορέα. Η UNICEF κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Εθνική Επιτροπή δεν μπορούν να επιτευχθούν και για αυτό το λόγο προέβη σε ανάλογες κινήσεις.

Η UNICEF βρίσκεται κοντά στους Έλληνες πολίτες για σχεδόν 70 χρόνια. Τα προγράμματα μας στην Ελλάδα ήταν από τα πρώτα προγράμματα που δημιούργησε η UNICEF από την ίδρυσή της το 1946. Με τα χρόνια οι Έλληνες έγιναν ένθερμοι και γενναιόδωροι υποστηρικτές του Οργανισμού μας. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τη μακροχρόνια σχέση μας με την Ελλάδα και θα προχωρήσουμε σε συμφωνία με ένα νέο φορέα έτσι ώστε να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε συνεργασίες και υποστήριξη για το έργο μας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η σημαντική δράση της UNICEF με παιδιά μετανάστες και πρόσφυγες στην Ελλάδα θα συνεχιστεί, ως μέρος του πλάνου ανταπόκρισης στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό, το οποίο υποστηρίζεται από το Περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση της Ελλάδας και άλλους εταίρους της κοινωνίας των πολιτών».

Την απόφαση της UNICEF να διακόψει τη συνεργασία της με την Εθνική Επιτροπή της στην Ελλάδα επιβεβαίωσε η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNICEF, Σοφία Τζιτζίκου.

Η κ. Τζιτζίκου ξεκαθάρισε, με συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η εξέλιξη αυτή δεν αφορά τη θητεία του νυν διοικητικού συμβουλίου και σημείωσε: «η συγκεκριμένη απόφαση, αν και δυσάρεστη, ήταν αναμενόμενη, καθώς τους τελευταίους μήνες είμαστε σε μία διαδικασία εξυγίανσης της Εθνικής Επιτροπής. Όταν αναλάβαμε το Μάιο του 2016 αποφασίσαμε ότι προκειμένου να αντιμετωπίσουμε κάποιες μη κανονικότητες, σε θέματα που είδαμε και μας έβαλαν σε σκέψεις, να προβούμε σε έναν έλεγχο, να δούμε τι παραλαμβάνουμε σαν καινούριο συμβούλιο, έτσι ώστε να μην επωμιστούμε, τις ευθύνες που δεν μας αναλογούν. Πήγαμε σε έλεγχο μιας τριετίας πριν, δηλαδή, 2013, 2014, 2015. Ο έλεγχος αυτός έδειξε πράγματα και τον έλεγχο αυτόν τον μοιραστήκαμε, με τη Γενεύη, ενημερώσαμε τα κεντρικά της Γενεύης και μαζί με κάποια άλλα στοιχεία που κι οι εργαζόμενοι μας έδωσαν, τα συζητήσαμε με την κεντρική UNICEF, και με κοινή απόφαση θα και συνεργασία προχώρησαν στον δεύτερο έλεγχο. Πάλι με ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία, η οποία πήγε σε βάθος 15ετίας. Το δεύτερο πόρισμα εμείς δεν το έχουμε δει  γιατί είναι ιδιοκτησία της Γενεύης, της κεντρικής UNICEF, μας ενημέρωσαν γι αυτό σε μία περίληψη, και προφανώς τα στοιχεία που υπάρχουν εκεί είναι τόσο επιβαρυντικά που τους οδήγησαν να κάνουν στη χθεσινή ανακοίνωση», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Τζιτζίκου, τονίζοντας ότι οι έλεγχοι αυτοί δεν αφορούν την περίοδο της θητείας της τωρινής προεδρίας και του αντίστοιχου διοικητικού συμβουλίου.

Στη συνέχεια η κ. Τζιτζίκου, υπογράμμισε: «Θα ήθελα να τονίσω την ανάγκη να μην πληγεί το όνομα της UNICEF απ’ αυτό. Πράγματα που έχουν συμβεί από ανθρώπινες συμπεριφορές δεν μπορούν να αντισταθμίσουν το μέγεθος του παραγόμενου έργου, οπότε είναι ανάγκη να μην πληγεί η αξιοπιστία αυτού του οργανισμού. Σε ό,τι αφορά εμένα και το υπόλοιπο συμβούλιο, η επίλυση του θέματος είναι το ζητούμενο κι η μη συγκάλυψη είναι επίσης μία δέσμευση».

Το συγκινητικό βίντεο της UNICEF για τους πρόσφυγες

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related Posts

Εκατομμύρια παιδιά χωρίς καθαρό νερό
Εκατομμύρια παιδιά χωρίς καθαρό νερό
765 εκατ. παιδιά παντρεύτηκαν πριν τα 18
765 εκατ. παιδιά παντρεύτηκαν πριν τα 18
Ποινικές διώξεις για τα θαλασσοδάνεια σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ
Ποινικές διώξεις για τα θαλασσοδάνεια σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ
Έτσι λάδωνε η Siemens ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
Έτσι λάδωνε η Siemens ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
Αρέσει σε %d bloggers: