Πόσο μεγάλο ήταν το μνημονιακό ψαλίδι στις συντάξεις

Πόσο μεγάλο ήταν το μνημονιακό ψαλίδι στις συντάξεις;

Πόσο μεγάλο ήταν το μνημονιακό ψαλίδι στις συντάξεις; 67,4 δισ. οι περικοπές συντάξεων στα χρόνια των μνημονίων, ποια ήταν τα υπόλοιπα προβλήματα πριν το 2015;

Συνέντευξη στον ρ/σ News 24/7, παραχώρησε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος μίλησε για τα προβλήματα που παρέλαβε, τις συντάξεις χηρείας, τις 120 δόσεις και το ζήτημα των δικαστικών αποφάσεων εν σχέσει με τις περικοπές του παρελθόντος.

Βρήκαμε 30 εκατομμύρια μητρώα ασφαλισμένων

Για τα λάθη που έγιναν στην καταβολή συντάξεων είπε ότι «υπήρξαν εσφαλμένες εγγραφές στην Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, με αποτέλεσμα, 4.200 να πάρουν παραπάνω ποσά και 1.156 λιγότερα. Η διόρθωση πρέπει να είναι ορθότατη και θα γίνει με παρακράτηση ή επιστροφή, ενδεχομένως. Όταν συγκροτήθηκε ο ΕΦΚΑ μας βγήκε ένας αριθμός ασφαλισμένων πάνω από 30 εκατ. και καταφέραμε να εκκαθαρίσουμε το μητρώο».

Συντάξεις χηρείας

Για τις συντάξεις χηρείας ανέφερε: «Θα υπάρξει αναστολή του μέτρου περικοπής των συντάξεων χηρείας. Δεν μπορούμε να νομοθετήσουμε σήμερα, θα το κάνουμε πριν έρθει η στιγμή της περικοπής τον Μάιο, όχι πριν από το τέλος του Μαρτίου».

120 δόσεις

«Οι 120 δόσεις», συνέχισε, «θα ισχύσουν για όσους χρωστούν πάνω από 6.000 ευρώ. Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα για άλλον αριθμό δόσεων, π.χ. 50-60-70. Κοντά στις 900.000 είναι αυτοί που χρωστούν συνολικά στα ασφαλιστικά ταμεία. 80.000 πρόκειται να βγουν στη σύνταξη».

67,4 δισ. δημοσιονομικό κόστος, αν κριθούν αντισυνταγματικές όλες οι περικοπές συντάξεων στα χρόνια των μνημονίων

Εν σχέσει με τις δικαστικές αποφάσεις για τις περικοπές τόνισε: «Δεν περιμένω οι δικαστές να λειτουργήσουν μεροληπτικά, περιμένω να κινηθούν μόνο με βάση τη συνείδησή τους. Αν είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις για όλες τις περικοπές, τότε τα 63 δις. των περικοπών στις συντάξεις από το 2010 μέχρι το 2015, συν τα 4,3 δις. που ακολούθησαν, είναι αντισυνταγματικές. Το ίδιο αφορά και τις περικοπές στους μισθούς, 25% κατά μέσο όρο. Οι δικαστές στην Πορτογαλία έκριναν τις περικοπές από το πρώτο μνημόνιο αντισυνταγματικές και έτσι δεν συνεχίστηκε ο κατήφορος. Δεν πρέπει η Δικαιοσύνη να αποφασίζει με πολιτικά κριτήρια».

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη του κ. Πετρόπουλου στον ρ/σ 88.6 News 24/7

Έρχονται αυξήσεις στις συντάξεις

Related Posts

3 ελληνικά νησιά στα 5 κορυφαία της Ευρώπης
3 ελληνικά νησιά στα 5 κορυφαία της Ευρώπης
Ανοδική πορεία στην αγορά αυτοκινήτου
Ανοδική πορεία στην αγορά αυτοκινήτου
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
3 μύθοι για το παρεξηγημένο φραπεδάκι
3 μύθοι για το παρεξηγημένο φραπεδάκι
Αρέσει σε %d bloggers: