Ποιοι θα μοιραστούν το φετινό κοινωνικό μέρισμα

Ποιοι θα μοιραστούν το φετινό κοινωνικό μέρισμα;

Ποιοι θα μοιραστούν το φετινό κοινωνικό μέρισμα; Το υπερπλεόνασμα θα δημιουργήσει περιθώριο “εντυπωσιακών” κινήσεων σε μέρισμα και επίδομα θέρμανσης

Το τελευταίο «κοινωνικό μέρισμα» προετοιμάζεται να διανείμει η κυβέρνηση το 2018. Από το επόμενο έτος, τα όποια υπερπλεονάσματα θα αξιοποιούνται εκ των προτέρων, διαγράφοντας την πρακτική των τελευταίων τριών ετών. Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019.

Χωρίς παρεμβάσεις, στο «σενάριο βάσης» το πρωτογενές πλεόνασμα θα έφτανε το 4,14% του ΑΕΠ, αλλά μετά την εφαρμογή των «προτιθέμενων δημοσιονομικών παρεμβάσεων» διαμορφώνεται σε 3,56% του ΑΕΠ. Φέτος, η υπέρβαση του στόχου 3,5% του ΑΕΠ θεωρείται από το οικονομικό επιτελείο δεδομένη.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής τη διανομή μερίσματος και φέτος, όπως συνέβη το 2016 και το 2017. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως πρώτα στη λίστα των πιθανών δικαιούχων βρίσκονται νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και περιουσίες, ενώ ένα μέρος του φετινού υπερπλεονάσματος θα δοθεί υπό μορφή έκτακτου επιδόματος θέρμανσης, μετά την εκτίναξη των λιανικών τιμών στη ζώνη του 1,15 ευρώ το λίτρο.

Αποφάσεις δεν έχουν ακόμα ληφθεί και αναμένεται να κλειδώσουν εντός Νοεμβρίου.

Στους κόλπους του οικονομικού επιτελείου όμως ζυμώνονται εκτιμήσεις για υπερπλεόνασμα μεγαλύτερο ακόμα και από τα 800 εκατ. ευρώ (445 εκατ. ευρώ προέβλεπε το προσχέδιο) και ορισμένες πληροφορίες ανεβάζουν τις νεότερες εκτιμήσεις έως και στα 900 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας περιθώριο εντυπωσιακών κινήσεων.

Το μέρισμα θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο, ώστε η δαπάνη να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, παράλληλα με την καταβολή των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και γιατρούς.

Η πλατφόρμα koinonikomerisma.gr είναι έτοιμη να δεχθεί άμεσα αιτήσεις ενώ εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται και η κατάθεση διάταξης νόμου στη Βουλή αναφορικά με την καταβολή των αναδρομικών.

Σε αντιδιαστολή με τη δαπάνη καταβολής αναδρομικών για ένστολους, πανεπιστημιακούς και δικαστικούς, η οποία είναι εγγεγραμμένη στον προϋπολογισμό (800 εκατ. ευρώ σε καθαρή βάση), τα αναδρομικά των γιατρών αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από το υπερπλεόνασμα.

Σχέδιο για αυξημένο επίδομα θέρμανσης

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Κάναμε καλά που μείναμε στο ευρώ
Κάναμε καλά που μείναμε στο ευρώ;
Ψίχουλα το φετινό κοινωνικό μέρισμα
Ψίχουλα το φετινό κοινωνικό μέρισμα
Αντίο κοινωνικό μέρισμα
Αντίο κοινωνικό μέρισμα
Τι λέει ο Σταϊκούρας για μέρισμα και επίδομα θέρμανσης
Τι λέει ο Σταϊκούρας για μέρισμα και επίδομα θέρμανσης;
Αρέσει σε %d bloggers: