Όχι στο αέναο κυνήγι τίτλων και προσόντων

Όχι στο αέναο κυνήγι τίτλων και προσόντων: Αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί, ζητούν το πλήρες άνοιγμα της προϋπηρεσίας για τους διορισμούς στην εκπαίδευση

Απήργησαν σήμερα δάσκαλοι και καθηγητές, ζητώντας την άμεση απόσυρση του σχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τους διορισμούς που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη τριετία.

ΔΟΕ και ΟΛΜΕ προκήρυξαν 24ωρη απεργία, ενώ πραγματοποιήθηκε και συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας με πορεία προς τη Βουλή.

ΔΟΕ και ΟΛΜΕ σημειώνουν ότι το σύστημα «απαξιώνει την προϋπηρεσία και το πτυχίο και οδηγεί σε ένα αέναο κυνήγι τίτλων και προσόντων με όρους ανισότητας».

Μάλιστα, κάνουν λόγο για «εμπόριο ελπίδας» από πλευράς Υπουργείου προς τους χιλιάδες αδιόριστους εκπαιδευτικούς και για περιφρόνηση των αναπληρωτών που καλύπτουν πάγιες ανάγκες της εκπαίδευσης.

Οι εκπαιδευτικοί με κεντρικό σύνθημα «Μόνιμη δουλειά και όχι ανεργία καλύψτε τις ανάγκες σε όλα τα σχολεία» ζήτησαν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου προκειμένου να εισακουστούν τα αιτήματα τους.

Οι εκπαιδευτικοί επίσης φώναξαν συνθήματα όπως: «Αγώνας, αγώνας, αγώνας διαρκείας, αυτή είναι η απάντηση στον υπουργό Παιδείας», «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη» και «Ζει, ζει ο Τεμπονέρας ζει».

Σ’ αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι οι εκπαιδευτικοί ζητούν το πλήρες άνοιγμα της προϋπηρεσίας (βλ. επετηρίδα) σε συνδυασμό, φυσικά, με την απόσυρση της πρόβλεψης για την ίση μοριοδότηση προϋπηρεσίας-ακαδημαϊκών κριτηρίων.

Μάλιστα, δεν αποκλείουν περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων καθώς προειδοποιούν για 48ωρη απεργία από τις 14 Ιανουαρίου και έπειτα. Κάτι που θα καθοριστεί από τις εξελίξεις και την πορεία των συζητήσεων στις επιτροπές της Βουλής, πριν φτάσει στην Ολομέλεια.

Εντωμεταξύ, να αναφέρουμε ότι κατατέθηκε την περασμένη Τρίτη στη Βουλή η τροπολογία για το νέο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια.

Υπήρξαν και κάποιες αλλαγές της τελευταίας στιγμής, ωστόσο, το βασικό σκεπτικό που δεν αλλάζει παρά τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών ορίζει 120 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο στα ακαδημαϊκά προσόντα με κλιμακωτή μοριοδότηση και 120 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο στην εκπαιδευτική προϋπηρεσία με επίσης κλιμακωτή βαθμολόγηση. Συγκεκριμένα, μία μονάδα ανά μήνα πραγματικής εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας έως το ανώτατο όριο των 120 μονάδων.

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής προβλέπουν:

Α. Το πτυχίο θα μοριοδοτείται με τέσσερις (4) μονάδες ανά βαθμό με ανώτατο συνολικό όριο μονάδων τις είκοσι (20) μονάδες. Δηλαδή, ένας υποψήφιος με βαθμό πτυχίου πέντε (5) θα παίρνει μία (1) μονάδα επί τέσσερις (4), ένας υποψήφιος με βαθμό πτυχίου έξι (6) θα παίρνει δύο (2) μονάδες επί τέσσερις (4) κ.ο.κ.

Β. Αυξάνεται κατά ένα (1) μόριο το δεύτερο μεταπτυχιακό, δηλαδή από επτά θα παίρνει οχτώ (8) μονάδες.

Ακόμα:

  • Οι υποψήφιοι με προϋπηρεσία 50 μήνες και πλέον στην Ειδική Αγωγή (ΕΑΕ) θα κατατάσσονται κανονικά στον κύριο πίνακα
  • Όσοι διορίζονται στην ΕΑΕ υποχρεούνται να υπηρετήσουν για πέντε (5) σχολικά έτη στις μονάδες της ειδικής αγωγής. Μετά θα μπορούν να ζητήσουν να πάρουν μετάθεση στη γενική εκπαίδευση.
  • Οι νεοδιοριζόμενοι υπηρετούν επί δύο έτη ως δόκιμοι. Στο τέλος του δεύτερου έτους κρίνονται για να μοριοδοτηθούν. Τα κριτήρια καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Παιδείας.

Το νέο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών

Advertisements
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Μια ακόμα απάτη του Μητσοτάκη
Μια ακόμα απάτη του Μητσοτάκη
Χαρίζουν εκατομμύρια στα μεγάλα κανάλια
Χαρίζουν εκατομμύρια στα μεγάλα κανάλια
Ξεκίνησαν τα μαθήματα της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης
Ξεκίνησαν τα μαθήματα της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης
Τσουνάμι οι απολύσεις τον Μάρτιο
Τσουνάμι οι απολύσεις τον Μάρτιο
Αρέσει σε %d bloggers: