Κανονικότητα στις αντικειμενικές αξίες αγροτεμαχίων

Κανονικότητα στις αντικειμενικές αξίες αγροτεμαχίων

Κανονικότητα στις αντικειμενικές αξίες αγροτεμαχίων: O υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι έρχεται αναπροσαρμογή αξιών και στα αγροτεμάχια

Να βάλει στον «χάρτη» των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, σχεδόν την μισή Ελλάδα που είναι «εκτός συστήματος» θα επιχειρήσει το 2020 η κυβέρνηση. Όπως αποκάλυψε την Κυριακή το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή μπαίνουν οι βάσεις των επόμενων αλλαγών που έρχονται στις αντικειμενικές αξίες –και θα είχαν γίνει από το καλοκαίρι εφέτος ήδη, αλλά μεσολάβησαν εκλογές και έμειναν στο συρτάρι.

Για το θέμα αυτό, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αποκάλυψε τους στόχους του σχεδιασμού αυτού. Όπως ανέφερε μιλώντας στη Βουλή, περίπου 3.000 Ζώνες που βρίσκονται «εκτός συστήματος» αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών των ακινήτων, θα ενταχθούν στο σύστημα.

Επιπλέον, αλλαγές επέρχονται και για τα «εκτός σχεδίου» πόλεως ή οικισμού ακίνητα, για τα οποία επίσης ισχύει άλλο καθεστώς φορολόγησης.

Επί της ουσίας, οι 3.000 νέες Ζώνες που θα υπαχθούν, είναι σχεδόν οι μισές από τις περίπου 7.000 που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος.

Με τα δεδομένα αυτά, η πρώτη επέκταση θα ολοκληρωθεί ως τον Μάιο. Στόχος είναι κυρίως περιοχές- «φιλέτα» όπως κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου κλπ, όπου βίλες πληρώνουν ΕΝΦΙΑ σαν να ήταν διαμέρισμα 100 τετραγωνικών στο Περιστέρι.

Το υπόλοιπο 50% θα καλυφθεί σε επόμενη φάση, πιθανώς το 2021. Πρόκειται όμως κυρίως για ορεινές ή απομακρυσμένες περιοχές, χωρίς ιδιαίτερο φορολογικό ενδιαφέρον.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι έρχεται αναπροσαρμογή αξιών και στα αγροτεμάχια.

Σήμερα τα αγροτεμάχια πληρώνουν ΕΝΦΙΑ 1 ευρώ ανά στρέμμα με βάση την Αρχική Βασική Αξία Γης, με τα εξής κριτήρια:

  • Συντελεστής Θέσης, ο οποίος ορίζεται ανάλογα με τη θέση που αντιστοιχεί στην ελάχιστη Αρχική Βασική Αξία (η «τιμή ζώνης» για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις) της Δημοτικής Ενότητας στην οποία ανήκει το αγροτεμάχιο.
  • Συντελεστής Χρήσης, ο οποίος ορίζεται ανάλογα με τη χρήση του γηπέδου.

7.000 περιοχές με νέες αντικειμενικές αξίες

Φωτογραφία από Dave Francis από το Pixabay

Advertisements
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

12000 ευρώ για μια πρωτοχρονιάτικη πίτα
12000 ευρώ για μια πρωτοχρονιάτικη πίτα
Εξαπάτησε και τον εμπορικό κόσμο
Εξαπάτησε και τον εμπορικό κόσμο
Από 30 Απριλίου πάνε τα σπίτια σας
Από 30 Απριλίου πάνε τα σπίτια σας
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Αρέσει σε %d bloggers: