Η φωτιά δεν είναι ποτέ αρκετά μακριά

Η φωτιά δεν είναι ποτέ αρκετά μακριά

Η φωτιά δεν είναι ποτέ αρκετά μακριά: Τι κάνουμε όταν αντιμετωπίζουμε πυρκαγιά; Δείτε συμβουλές από Πυροσβεστική και Πολιτική Προστασία

Η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία τονίζουν:

 • Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η φωτιά είναι ΤΑΧΥΤΑΤΗ και απρόβλεπτη. Μπορεί να φαίνεται στα δύο χιλιόμετρα, αλλά μέσα σε 2 λεπτά να φτάσει σε εμάς -παίζει ρόλο η ταχύτητα του ανέμου, η ποσότητα ξηρών φύλλων στο έδαφος, αλλά και η εκτόξευση φλεγόμενων κουκουναριών σε μεγάλη απόσταση σαν χειροβομβίδα. Όπου πέσουν προκαλούν νέες εστίες, οι οποίες με τη σειρά τους προκαλούν και άλλες και άλλες και άλλες
 • Η φωτιά μπορεί να δρασκελίσει και αντιπυρική ζώνη (χώρια που οι πιο πολλές αντιπυρικές είναι αφρόντιστες, συμπληρώνουμε εμείς)
 • Τα σπίτια παρέχουν μεγαλύτερη προστασία από τα ΙΧ
 • Στα σπίτια κλείνουμε καλά τις πόρτες και τα παράθυρα και φράζουμε τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά, πετσέτες, ρούχα για να μην μπει μέσα ο καπνός. Απομακρύνουμε τις κουρτίνες από τα παράθυρα. Μεταφέρουμε στο εσωτερικό των δωματίων τα έπιπλα που βρίσκονται κοντά στα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες. Κλείνουμε τις ενδιάμεσες πόρτες για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση της πυρκαγιάς. Γεμίζουμε τη μπανιέρα, τους νιπτήρες και τους κουβάδες με εφεδρικό νερό. Συγκεντρωνόμαστε όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο.
 • Φροντίζουμε να υπάρχει φακός και εφεδρικές μπαταρίες σε περίπτωση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος.
 • Αν το σπίτι είναι ξύλινο αναζητούμε καταφύγιο σε κτιστό σπίτι.
 • Αν διαταχθεί εκκένωση της περιοχής ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες και τις διαδρομές που θα μας δοθούν.
 • Αν η φωτιά πλησιάζει το σπίτι μας μεταφέρουμε όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτηρίου σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους. Κλείνουμε όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα, πόρτες κλπ) έτσι ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του. Κλείνουμε τις παροχές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων μέσα και έξω από το σπίτι. Μαζεύουμε τις τέντες από τα μπαλκόνια και τα παράθυρα.
 • Αν το σπίτι μας βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος, δημιουργούμε προληπτικά μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι καθαρίζοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα, τις πευκοβελόνες και τα κλαδιά. (Προληπτικά και όχι όταν πλέον αντιμετωπίζουμε φωτιά εν ενέργεια, κλαδεύουμε τα δέντρα μέχρι το ύψος των τριών μέτρων, ανάλογα με την ηλικία και την κατάσταση τους. Απομακρύνουμε τα ξερά κλαδιά από τα δέντρα και τους θάμνους. Δεν αφήνουμε τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια. Κλαδεύουμε αφήνοντας απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι. Αραιώνουμε τη δενδρώδη βλάστηση έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου. Για ακόμη μεγαλύτερη προστασία απομακρύνουμε τη δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων εφόσον οι εργασίες καθαρισμού της φυσικής βλάστησης που επιβάλλονται για την προστασία των κτιρίων δεν προσκρούουν σε καμία περίπτωση στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Δεν τοποθετούμε πλαστικές υδρορροές ή σωλήνες νερού στους τοίχους του σπιτιού και παραθυρόφυλλα από εύφλεκτα υλικά στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες.)
 • Η αυλή προληπτικά πρέπει να έχει μεταλλικό ή πέτρινο περιτοίχισμα
 • Φροντίζουμε προληπτικά ώστε τα καλύμματα στις καμινάδες και τους αεραγωγούς του σπιτιού να μην είναι από εύφλεκτα υλικά ώστε να μην διεισδύσουν σπίθες. Δεν αποθηκεύουμε εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι. Τοποθετούμε τα καυσόξυλα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους. Δεν κατασκευάζουμε ακάλυπτες δεξαμενές καύσιμου κοντά στο σπίτι. Προμηθευόμαστε τους κατάλληλους πυροσβεστήρες και φροντίζουμε για τη συντήρηση τους. Εξοπλιζόμαστε με σωλήνα ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλουμε να προστατεύσουμε και με δεξαμενή νερού, μια απλή αντλία που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ένα σωλήνα νερού.

Αν η φωτιά πλησιάζει, ποτίζουμε καλά γύρω από το σπίτι και καταβρέχουμε και τη στέγη του αν είναι ξύλινη

Βγάζουμε από τις πρίζες τους ρευματολήπτες

Μέσα στα κτίρια οι καπνοί συγκεντρώνονται στα υψηλότερα σημεία αρχικά

Αν υπάρχουν πυροσβεστήρες καλό είναι να χρησιμοποιούνται όλοι μαζί για «γερή έφοδο» παρά ένας-ένας.

Αν μπορούμε μετακινούμαστε αντίθετα με τη φορά του ανέμου και όχι προς την κατεύθυνση που «πηγαίνει» τη φωτιά ο άνεμος

Βάζουμε βρεμένο πανί στο πρόσωπο για να προστατεύσουμε όσο μπορούμε το αναπνευστικό μας.

Φοραμε μπότες και βαμβακερά ρούχα –όχι συνθετικά

Αν αρπάξουν φωτιά τα ρούχα κυλιόμαστε στο έδαφος (σβήνει αν της στερήσεις το οξυγόνο). Αν υπάρχει άλλο άτομο, καλό είναι να βρέξει μια μεγάλη πετσέτα ή μια κουβέρτα και να μας τυλίξει απότομα με αυτήν -όχι σιγά σιγά γιατί΄δεν θα πετύχει αυτό που επιδιώκεται, δηλαδή η απότομη διακοπή «παροχής» οξυγόνου στις φλόγες

Αν νιώσουμε ναυτία και μεγάλη καταβολή δυνάμεων σημαίνει ότι δηλητηριαζόμαστε από το μονοξείδιο και θα λιποθυμήσουμε, οπότε χάνουμε πλέον κάθε ελπίδα αντίδρασης -πρέπει να βρούμε καθαρό αέρα.

Αν είμαστε σε πολυκατοικία, χρησιμοποιούμε τις σκάλες και όχι το ασανσέρ

Πρέπει να μαθαίνουμε πώς λειτουργεί ο πυροσβεστήρας προτού τον χρειαστούμε

ΤΑ ΠΕΥΚΑ

Είναι όλα τα δάση μας γεμάτα πεύκα;

Όχι, αλλά πολλά είναι ειδικά σε Πελοπόννησο, Χαλκιδική, Θάσο και Εβρο. Δεν τα φυτέψαμε. Οι δασοπόνοι ξέρουν ότι όπου υπάρχουν πολλά πεύκα, αυτό δείχνει κάποια εξελικτική πορεία προς τα κάτω. Για παράδειγμα στην Πελοπόννησο κάποτε υπήρχαν περισσότερα δάση με βελανιδιές. Μετά την απογύμνωση κυριολεκτικά από κάθε δέντρο την εποχή της Τουρκοκρατίας, με πυρκαγιές προκληθείσες από τους κατακτητές της Ελλάδας, τότε εμφανίστηκαν κυρίως πεύκα. Διότι τα κουκουνάρια έχουν την ικανότητα να μένουν κλειστά και να ανοίγουν μετά τη φωτιά και επίσης είναι ως δέντρα πιο ολιγαρκή, οπότε επικρατούν. Όταν υπάρξουν καλύτερες συνθήκες, αναπτύσσονται και άλλα είδη δέντρων

Τα έλατα όμως για παράδειγμα, καίγονται πλήρως γιατί έχουν λεπτό φλοιό. (Επειδή ευδοκιμούσαν συνήθως σε ψυχρά και υγρά κλίματα δεν ανέπτυξαν μηχανισμούς άμυνας απέναντι στη φωτιά γι’ αυτό και είναι πολύ δύσκολη η ανάπλαση του ελατοδάσους.)

Δυσκολότερα καίγονται τα κυπαρίσσια και τα πλατάνια.

Τα διάφορα φυτά, όμως, όταν δεν παίρνουν όσο νερό χρειάζονται, όπως συμβαίνει σε εποχές ξηρασίας, στρεσάρονται και εκπέμπουν στο περιβάλλον αιθυλένιο, ένα εύφλεκτο αέριο, οπότε είναι ευκολότερο να ξεσπάσει φωτιά κυριολεκτικά από το τίποτα.

Αυτό είναι το πρόσωπο της κλιματικής αλλαγής

Κλειδώθηκαν στο σπίτι τους και γλίτωσαν απ’ τη φωτιά

Οι καμένες εκτάσεις πανελλαδικά από το 1984

Advertisements

Related Posts

Πως να έχεις πάντα καθαρό σπίτι
Πως να έχεις πάντα καθαρό σπίτι;
Πως να αποκτήσουμε γερό ανοσοποιητικό
Πως να αποκτήσουμε γερό ανοσοποιητικό;
Πως να περάσει γρήγορα το κρυολόγημα
Πως να περάσει γρήγορα το κρυολόγημα;
Ποια η διαφορά στο κρύωμα ή γρίπη
Ποια η διαφορά στο κρύωμα ή γρίπη;
Αρέσει σε %d bloggers: