Fail η επιλογή Facebook για τα fake news στην Ελλάδα

Fail η επιλογή Facebook για τα fake news στην Ελλάδα

Fail η επιλογή Facebook για τα fake news στην Ελλάδα: Από που κι ως που η Facebook ανέθεσε την επαλήθευση των ειδήσεων στην Ελλάδα στα Ellinika Hoaxes;

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος, αναφέρθηκε στην επίσημη ανακοίνωση της συνεργασίας της εταιρίας Facebook με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Ellinika Hoaxes.

“Προξενεί εντύπωση πώς ο παγκόσμιος τεχνολογικός κολοσσός της Facebook, αποφάσισε να αναθέσει το έργο του θεματοφύλακα της αλήθειας των ειδήσεων στο ελληνικό διαδίκτυο σε μια εταιρία που δεν έχει την ίδια εξειδίκευση και εμπειρία με τους αντίστοιχους συνεργάτες της Facebook σε άλλες χώρες, όπως το AFP και το Associated Press” τονίζει ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος, με αφορμή την επίσημη ανακοίνωση της συνεργασίας της εταιρίας Facebook με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Ellinika Hoaxes.

Fail η επιλογή Facebook για τα fake news στην Ελλάδα: Τα Ellinika Hoaxes δηλώνουν ότι είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία αλλά συνεργάζεται με την Athens Voice, που έχει σαφή πολιτικό προσανατολισμό και λατρεία προς κάθε τι… Μητσοτακικό και νεοφιλελέ και η οποία έχει αναλάβει και τα έξοδα του site και πληρώνει τον… προγραμματιστή. Okey…

“Τα fake news αποτελούν σοβαρή απειλή για τη Δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια” τονίζει ο κ. Κρετσος και προσθέτει:

«Η αντιμετώπισή των fake news επομένως, αποτελεί πολύ σοβαρή υπόθεση, ειδικά ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών, όπως έχει διατυπώσει δημοσίως και ο ιδρυτής της Facebook, Mark Zuckerberg. Ο ίδιος είχε προσφάτως ζητήσει και τη συνδρομή των εθνικών και υπερεθνικών ρυθμιστικών αρχών για την καταπολέμηση του προβλήματος μετά και τη σφαγή της Νέας Ζηλανδίας. Στο πλαίσιο αυτό, μας προξενεί εντύπωση πώς ο παγκόσμιος τεχνολογικός κολοσσός της Facebook, ο οποίος εμφανίζει χρηματιστηριακή αξία 534 δισ. δολαρίων (Galloway, 2018), με περίπου 3 δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως και αποστολή 41,6 εκατ. μηνυμάτων κάθε λεπτό, αποφάσισε να αναθέσει το έργο του θεματοφύλακα της αλήθειας των ειδήσεων στο ελληνικό διαδίκτυο σε μια εταιρία που δεν έχει την ίδια εξειδίκευση και εμπειρία με τους αντίστοιχους συνεργάτες της Facebook σε άλλες χώρες, όπως το AFP και το Associated Press» αναφέρει ο κ. Κρέτσος.

Τα δημοσιογραφικά κομάντο των Ellinika Hoaxes που δεν είναι όμως δημοσιογράφοι… ήταν όμως κομάντο παλιά. ξέρουν και από χημεία!!!

Καλά το γεγονός ότι στην ομάδα των Ellinika Hoaxes υπάρχει μόνο ένας δημοσιογράφος και οι υπόλοιποι είναι από απόστρατοι ναρκαλιευτές και επισμηνίες έως χημικοί, το αφήνουμε ασχολίαστο, καθότι μάλλον… άσχετο με την δημοσιογραφική διασταύρωση και την λογοκρισία που θα πρέπει να κάνουν για λογαριασμό του Facebook… άλλωστε και το ίδιο το Facebook τι σχέση έχει πια με την σοβαρότητα, την σωστή ενημέρωση και την πραγματικότητα γενικότερα; Καμία, οπότε όλα okey!!!

Άντε να δεχτούμε το γεγονός ότι παρά το ότι δεν είναι δημοσιογράφοι -ποιος είναι άλλωστε στα περισσότερα ελληνικά sites;- κάνουν καλά την δουλειά τους, πως μπορούν όμως να αντεπεξέλθουν σε αυτό το συγκεκριμένο δύσκολο και απαιτητικό task;

Το λιγότερο που θα μπορούσε να είχε συμβεί θα ήταν το ίδιο το facebook να είχε προσλάβει καταξιωμένους και έμπειρους ερευνητές δημοσιογράφους με χρόνια εργασίας πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο για να κάνουν την συγκεκριμένη δουλειά ή στην τελική να είχε επιλέξει το ίδιο… σύστημα που εφαρμόστηκε από το κοινωνικό δίκτυο σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο εξωτερικό με την συνεργασία μεγάλων δημοσιογραφικών πρακτορείων. Δεν μπαίνουμε τώρα στην διαδικασία να επικρίνουμε και αυτή την επιλογή και το κατά πόσο θα λειτουργήσει φυσικά καθότι και αυτή είναι ελαφρώς λανθασμένη, ούτε και το κατά πόσο… μπάχαλο γενικώς τα έχει κάνει το κατά τα άλλα δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο στο κομμάτι της διάδοσης των ψευδών ειδήσεων.

  • Στην Ελλάδα όμως άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με την ερευνητική δημοσιογραφία θα μπορούν, μέσα σε 10 λεπτά ας πούμε, να αποφασίσουν αν μια είδηση, η οποία μοιράζεται στο facebook, μπορεί να είναι ψευδής ή όχι. Και γιατί να μην το αποφασίζει αυτό η θεία μου, απόστρατη στρατιωτικός και αυτή ή μια άλλη στο χωριό που δεν την ξέρεις;
  • Τι σχέση άραγε μπορεί να έχει μια περίπτωση που χρειάστηκαν ακόμα και χρόνια δημοσιογραφικής έρευνας ή και πηγές όπως πχ προστατευόμενοι μάρτυρες σε μεγάλα σκάνδαλα και υλικό δεκάδων χιλιάδων σελίδων με μια διασταύρωση του 10λεπτου για το facebook, στο οποίο σημειωτέον πλέον έχει μαζευτεί η Σάρα, η Μάρα και το κακό συναπάντημα;
Επιπόλαιη και επικίνδυνη η αντιμετώπιση των fake news από το facebook

Και ο παραπάνω δικός μας προβληματισμός, μάλλον, δείχνει ακριβώς και το πως “αντιμετωπίζει” το Facebook την ενημέρωση των πολιτών – χρηστών του.

Παράλληλα, πλέον μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι το κατά τα άλλα δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο με αυτή του την κίνηση χτυπάει τις χορδές μας και σε πιο ευαίσθητα ζητήματα όπως είναι αυτό της ελευθερίας της έκφρασης με την… κατά παραγγελία λογοκρισία που ετοιμάζεται να επιβάλλει και κατ’ επέκταση και της ίδιας της δημοκρατίας με την επίσης κατά παραγγελία χειραγώγηση που θα μας σερβίρει… στο όνομα πάντα της καταπολέμησης των fake news!!!

Εντελώς αντιδεοντολογική η επιλογή του Facebook για την διασταύρωση – λογοκρισία των fake news στην Ελλάδα

Και στην τελική γιατί να εμπιστευτούμε την διασταύρωση των ειδήσεων που δημοσιεύονται ή αναδημοσιεύονται στο… ελληνικό facebook από κάποιο site το οποίο συνεργάζεται με άλλα κερδοσκοπικά ενημερωτικά sites, και συγκεκριμένα την Athens Voice; Και η οποία να θυμίσουμε ότι έχει σαφή πολιτικό προσανατολισμό και λατρεία προς κάθε τι… Μητσοτακικό και νεοφιλελέ… εδώ δηλαδή τίθεται ανοικτά πλέον και καθαρό θέμα από άποψη δεοντολογίας… αλλά και λογικής!!!

Και άντε να δεχτούμε να μην κάνει την επιλογή του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ως κυβερνητικό, σίγουρα όμως όχι ενός site τα έξοδα του οποίου καλύπτονται από ενημερωτικό portal και συνεπώς ανταγωνιστή άμεσα ή έμμεσα με όλα τα υπόλοιπα ενημερωτικά sites των οποίων τις ειδήσεις θα πρέπει να… αξιολογεί και τελικώς λογοκρίνει στην κοινότητα του facebook.

Πολιτικό εργαλείο της αντιπολίτευσης τα fake news

Η ΝΔ καταναλώνει αμάσητα τα fake news

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
photos: pixabay.com

Advertisements

Related Posts

Πιο δύσκολη η απογείωση των αεροπλάνων
Πιο δύσκολη η απογείωση των αεροπλάνων
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Οι Έλληνες συνταξιούχοι καλοπερνάνε
Οι Έλληνες συνταξιούχοι καλοπερνάνε
Αυξήσεις συντάξεων για λίγους
Αυξήσεις συντάξεων για λίγους
Αρέσει σε %d bloggers: