Βελτιώθηκε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Βελτιώθηκε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Βελτιώθηκε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης: Προσδοκίες καλλιέργησαν τα θετικά μέτρα 910 εκατ. ευρώ, αλλά το 57% των Ελλήνων τα βγάζει δύσκολα πέρα…

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο στις -35,8 μονάδες (από -38,3 μονάδες τον Οκτώβριο), που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2015.

Αυτή η βελτίωση αποδίδεται κυρίως στις προσδοκίες που καλλιεργούν η ακύρωση της μείωσης των συντάξεων, τα θετικά μέτρα ύψους 910 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2019 και οι κυβερνητικές εξαγγελίες για διανομή κοινωνικού μερίσματος και φέτος, το οποίο θα φτάσει τα 710 εκατ. ευρώ. Δείτε το σχετικό: 3.6 εκατ. οι ωφελούμενοι από το κοινωνικό μέρισμα

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια άλλα νούμερα και δείκτες στην έρευνα του ΙΟΒΕ, η οποία να πούμε ότι πραγματοποιήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.500 καταναλωτών, που παραμένουν όχι και τόσο ενθαρρυντικά για την κατάσταση που επικρατεί ακόμα στα ελληνικά νοικοκυριά.

Το 57% των καταναλωτών μόλις τα βγάζει πέρα

Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι η αποταμίευση τον επόμενο ένα χρόνο για το 82% των ελληνικών νοικοκυριών θα αποτελεί άπιαστο όνειρο, την ίδια στιγμή βέβαια που το 57% των καταναλωτών δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα».

Επίσης, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, μόλις το 13% των ερωτηθέντων θεωρεί αρκετά πιθανή την αποταμίευση το προσεχές 12μηνο και 2% τη θεωρεί πολύ πιθανή. Αντιθέτως, για το 15% δεν είναι πιθανή και για το 67% είναι εντελώς απίθανη. Επιπλέον, από το 57% που τα βγάζει πέρα μετά βίας, το 14% έχει αναγκαστεί να καταφύγει στις αποταμιεύσεις του.

Όσο υποχωρούν οι αποταμιεύσεις και όσο δεν αντιμετωπίζεται δραστικά το μεγάλο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, τόσο παραμένει αδύναμη η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας από τις τράπεζες.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι αποταμιεύσεις του ιδιωτικού τομέα στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα μειώθηκαν τον Οκτώβριο στα 131,484 δισ. ευρώ, από 131,712 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο και ενώ τον Νοέμβριο του 2014 έφταναν τα 164 δισ. ευρώ. Οι καταναλωτές που αναφέρουν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ αυξήθηκαν οριακά τον Νοέμβριο στο 16% του συνόλου, έναντι 14% τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, το ποσοστό εκείνων που ανέφεραν ότι έχουν χρεωθεί αυξήθηκε από το 11% στο 13%. Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο στις -66,2 μονάδες (από -69,3 τον προηγούμενο μήνα).

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, επόμενο είναι να αποτελούν ισχνή μειοψηφία οι καταναλωτές που δηλώνουν πρόθεση για λίγο περισσότερες μείζονες αγορές (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.): αντιστοιχούν μόλις στο 7% του συνόλου. Η πλειοψηφία, και συγκεκριμένα το 49%, δηλώνει ότι οι προοπτικές για μείζονες αγορές θα παραμείνουν σχεδόν αμετάβλητες. Πολύ λιγότερες αγορές προτίθεται να κάνει το 26% και ελαφρώς λιγότερες το 16%.

Τι δείχνει η έρευνα για τον Νοέμβριο
  • Το ποσοστό των νοικοκυριών που περιμένουν ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασής τους παρέμεινε αμετάβλητο στο 45%, ενώ μικρή βελτίωση προσδοκά το 10%, έναντι 8% τον Οκτώβριο.
  • Το 50% (από 49% τον Οκτώβριο) προβλέπει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι του 25% το οποίο αναμένει εκ νέου σταθερότητα. Τον Οκτώβριο σταθερότητα προέβλεπε το 27%.
  • Το 43% των ερωτηθέντων (όσο και τον Οκτώβριο) προβλέπει μικρή ή αισθητή άνοδο της ανεργίας, ενώ το 24% (από 23% τον προηγούμενο μήνα) αναμένει μικρή ή αισθητή μείωσή της.
  • Εντάθηκε η ανησυχία των νοικοκυριών για την αύξηση του πληθωρισμού. Άνοδο τιμών, με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό, προβλέπει πλέον το 42%, από 38% τον Οκτώβριο, ενώ σταθερότητα προβλέπει το 33% τον Νοέμβριο, από 38% τον Οκτώβριο.
Παρά την βελτίωση οι Έλληνες αισθάνονται οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Παρά την ενίσχυση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, οι Έλληνες καταναλωτές είναι για άλλον ένα μήνα οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακολουθούν οι Βούλγαροι (-31,1 μονάδες τον Νοέμβριο από -26,4 τον Οκτώβριο), οι Ρουμάνοι (-21,5 από -20,2), οι Ούγγροι (-11,3 από -9,2) και οι Γάλλοι (-17,2 από -11,3). Ο μέσος δείκτης υποχώρησε στις -3,7 μονάδες (από -2,7) στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις -3,9 (από -2,7) στην ευρωζώνη.

Αυξήθηκε η προσδοκία καλυτέρευσης, αλλά δεν περιμένουμε άμεση ανάκαμψη…

Συμπερασματικά λοιπόν και από τα στοιχεία της έρευνας οικονομικού κλίματος του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για τον μήνα Νοέμβριο προκύπτει ότι η βελτίωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον περασμένο μήνα οφείλεται στην προσδοκία των πολιτών ότι μεσοπρόθεσμα η οικονομική κατάσταση των ίδιων και της χώρας θα καλυτερέψει, χωρίς να περιμένουν, όμως, άμεση ανάκαμψη.

Βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα

Advertisements
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας
Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας
Ο Μητσοτάκης βολεύει και τα γαλάζια παππούδια
Ο Μητσοτάκης βολεύει και τα γαλάζια παππούδια
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Τα αναψυκτικά διαίτης παχαίνουν
Τα αναψυκτικά διαίτης παχαίνουν!!!
Αρέσει σε %d bloggers: