Ανοίγουν λέσχες καπνού παντού

Ανοίγουν λέσχες καπνού παντού

Ανοίγουν λέσχες καπνού παντού: Τουλάχιστον 2.000 αιτήσεις για λέσχες καπνιστών έχουν κατατεθεί στο ΠΑΣΚΕΔΙ!!!

Τουλάχιστον 2.000 αιτήσεις για λέσχες καπνιστών έχουν κατατεθεί στο Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ) από τον Νοέμβριο, οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή ο αντικαπνιστικός νόμος, ενώ σε όλη τη χώρα υπολογίζεται ότι μέχρι τέλος του μήνα θα λειτουργήσουν περίπου 40 με 50 λέσχες, σύμφωνα με το ομώνυμο σωματείο (ΠΑΣΚΕΔΙ).

Συνολικά σε όλη την επικράτεια λειτουργούν σήμερα 120.000 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, πολλά από τα οποία έχουν πληγεί από το νέο μέτρο της κυβέρνησης και, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά θα επιχειρήσουν να εκδώσουν τη σχετική άδεια.

«Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι θα γεμίσει η χώρα λέσχες καπνιστών. Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες και προϋποθέσεις, τις οποίες θα πρέπει να πληρούν τα καταστήματα» ξεκαθάρισε, μιλώντας στο ethnos.gr, ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΚΕΔΙ, Ηλίας Καλιώρας.

Ηδη έχουμε αιτήσεις στο Σωματείο από καταστήματα στην Αθήνα, την Πελοπόννησο, τη Δράμα και την Πτολεμαΐδα.

«Τα καταστήματα είδαν ξαφνικά μείωση στο 50% της κατανάλωσης, καθώς οι μη καπνιστές δεν μπορούν να κάνουν τον ίδιο τζίρο. Ο πελάτης με το τσιγάρο θα έκανε μεγαλύτερη κατανάλωση» πρόσθεσε ο κ. Καλιώρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρει κάποιος άδεια είναι το μαγαζί να διαθέτει σάλα τουλάχιστον 80 τ.μ. προκειμένου να μπορεί να διαμορφωθεί. Σε λέσχες καπνιστών μπορούν να διαμορφωθούν ιδιωτικοί χώροι που ανήκουν στο κατάστημα όπως το υπόγειο, το πατάρι, η πρασιά, τα προκήπια οικοδομών, ο πρώτος ή δεύτερος όροφος, όχι όμως και χώροι που ανήκουν στον δήμο ή έχουν παραχωρηθεί προς χρήση από αυτούς.

«Πρόκειται για αυτόνομους ιδιωτικούς χώρους χωρίς εξάρτηση εργασίας. Δεν θα υπάρχουν εκεί εργαζόμενοι που θα κυκλοφορούν. Οι χώροι που θα δημιουργούνται, αφού πρώτα αδειοδοτηθούν, δεν θα έχουν επαφή με τον χώρο των μη καπνιστών. Θα λειτουργούν όπως τα ντιλίβερι, που παραγγέλνεις πίτσα ή οτιδήποτε άλλο στο σπίτι σου» ανέφερε ο κ. Καλιώρας.

Οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέτουν τις αιτήσεις τους, οι οποίες θα συνοδεύονται με αντίγραφο της άδειας λειτουργίας και της κάτοψης του καταστήματος. Αφού ολοκληρωθεί ο νομικός έλεγχος από τον ΠΑΣΚΕΔΙ, τότε προχωρούν οι διαδικασίες και εντός μίας εβδομάδας θα εκδίδεται το καταστατικό έναρξης Λέσχης καπνιστών.

Αμέσως μετά οι ενδιαφερόμενοι έχουν την υποχρέωση να κάνουν τα απαραίτητα χωρίσματα στο κατάστημα και να τοποθετήσουν εξαερισμό. Η μοναδική προϋπόθεση, όπως εξηγεί, για να γίνει κάποιο άτομο μέλος και να του επιτρέπεται η είσοδος είναι να συμπληρώσει μια αίτηση εγγραφής και να την υπογράψει. Στη συνέχεια, του παραχωρείται μια κάρτα μέλους, την οποία πρέπει να επιδεικνύει κάθε φορά για να μπει στον χώρο.

ΛΕΣΧΕΣ ΚΑΠΝΙΣΤΩΝ: Δεν είναι «αυτόματη» η έγκρισή τους

Εκτός από την, ήδη ανακοινωθείσα, ΠΡΩΤΗ Λέσχη Καπνιστών με την επωνυμία “THEA Smokers’ Club” (με έδρα την Αθήνα – περιοχή Πλάκας), πλέον έχουν ιδρυθεί πάνω από 10 τέτοιες λέσχες πανελλαδικά.

Από την πλευρά της εταιρείας “Tobacco Control Consultants – Ειδικοί Σύμβουλοι Επιχειρήσεων”, που επιμελήθηκε της ίδρυσης της παραπάνω Λέσχης Καπνιστών, διευκρινίζεται ότι με βάση τον νέο αντικαπνιστικό Νόμο ΚΑΘΕ ένας ξεχωριστά ιδρυόμενος συλλογικός Φορέας καπνιστών θα αποτελέσει αντικείμενο νομικού ελέγχου εκ μέρους, πρωτίστως, των αρμόδιων Υπηρεσιών του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ, χωρίς να έχουν αυτές οι λέσχες εκ των προτέρων την «έγκριση του Συμβουλίου Επικρατείας» (όπως ανακριβώς αναφέρθηκε σε αρκετά πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με το θέμα αυτό).

Προστίθεται, μάλιστα (μέσω της σελίδας που διατηρεί η εν λόγω εταιρεία στο Facebook), ότι μετά τη διενέργεια των προαναφερόμενων υπηρεσιακών ελέγχων θα επιβεβαιωθεί ή όχι η επαρκής νομική στήριξη σε διατάξεις της ισχύουσας αντικαπνιστικής Νομοθεσίας, για την εξαίρεση αυτών των μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων από τη γενική καπνοαπαγόρευση, όσον αφορά κάθε μια ξεχωριστά ελεγχόμενη Λέσχη Καπνιστών σε οποιαδήποτε Περιφέρεια της Χώρας.

Απαγόρευσαν τα τσιγάρα και… άναψαν τα πούρα

Μετά τα μεσάνυχτα ο αντικαπνιστικός γίνεται… καπνός.

Αντικαπνιστικός Νόμος: «Λέσχες καπνιστών» προτείνουν οι καταστηματάρχες

Στην αντεπίθεση περνούν οι καταστηματάρχες μετά την αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητούν να δημιουργηθούν «λέσχες καπνιστών» και προτείνουν να μπει ακόμη και ειδικός φόρος.

Βρήκαν τρόπο να παρακάμψουν τον αντικαπνιστικό!

Advertisements
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Γραφικά ορεινά χωριά που μπορείς να ερωτευτείς
Γραφικά ορεινά χωριά που μπορείς να ερωτευτείς
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πιο δύσκολη η απογείωση των αεροπλάνων
Πιο δύσκολη η απογείωση των αεροπλάνων
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Αρέσει σε %d bloggers: