20% των παιδιών κακοποιούνται

20% των παιδιών κακοποιούνται

20% των παιδιών κακοποιούνται: Σοκαριστικά τα στοιχεία για τα παιδιά και τους ανήλικους που πέφτουν θύματα σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης στην Ελλάδα

Ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης στη σύγχρονη Ελλάδα, με τα περιστατικά να έχουν αυξηθεί τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Τα περισσότερα θύματα σωματικής κακοποίησης είναι αγόρια στην εφηβεία, ενώ θύματα σεξουαλικής κακοποίησης πέφτουν συχνότερα κορίτσια στην εφηβεία. Από την κακοποίηση όμως δεν γλιτώνουν και μικρότερα παιδιά 1-6 χρόνων.

Το προφίλ του δράστη είναι άνδρας άνω των 30 ετών, «υπεράνω πάσης υποψίας», αφού ανήκει στο φιλικό ή συγγενικό περιβάλλον της οικογένειας του παιδιού.

Τα παραπάνω κατέδειξαν ειδικοί επιστήμονες στην ημερίδα με θέμα «Ιατρική και νομική αξιολόγηση της ενδοοικογενειακής βίας» που συνδιοργάνωσαν η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιώς και η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία.

Στοιχεία ΕΛ.ΑΣ.

Κορίτσια, ελληνικής υπηκοότητας (76%), στην εφηβεία –14 έως 17 ετών– (39%) είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα (79%) και τα θύματα κακοποίησης που φτάνουν στην Υποδιεύθυνση Ανηλίκων της Ελληνικής Αστυνομίας και εξετάζονται.

Έξι στις δέκα (61%) καταγγελίες παιδικής σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης που εξετάζουν οι Αρχές αφορούν αποπλάνηση και τρεις στις δέκα (32%) βιασμό, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας και ψυχολόγος Κωνσταντίνα Κωστάκου.

Η αποκάλυψη εμπειριών σεξουαλικής κακοποίησης είναι μια διαδικασία με συγκεκριμένα στάδια –άρνηση, αποκάλυψη, αναίρεση και επανεπιβεβαίωση–, μέσα από τα οποία τα περισσότερα παιδιά περνούν προοδευτικά, εξήγησε η Κ. Κωστάκου.

«Επτά στα δέκα παιδιά (72%) που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση αρχικά θα αρνηθούν να επιβεβαιώσουν και από τη στιγμή που θα αποφασίσουν να αποκαλύψουν την κακοποίηση, μόλις το 7% των παιδιών θα προχωρήσει σε ολοκληρωτική-πλήρη αποκάλυψη», πρόσθεσε.

Τα μικρότερα σε ηλικία παιδιά «είναι πιθανό να αποκαλύψουν την κακοποίηση άθελά τους, μέσα από δράσεις ή δηλώσεις ακατάλληλες», ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι «θα αποφασίσουν συνειδητά να αποκαλύψουν την κακοποίηση εξαιτίας κυρίως του θυμού τους έναντι του δράστη», υπογράμμισε η αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Στοιχεία ιατροδικαστών

«Τα τελευταία δέκα χρόνια –και κυρίως τα χρόνια της οικονομικής κρίσης– έχει σημειωθεί αύξηση στα περιστατικά παιδικής κακοποίησης», επισήμανε ο Ηλίας Μπογιόκας, προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιώς.

Επτά στα δέκα (73%) περιστατικά σωματικής κακοποίησης που εξετάστηκαν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιώς έφεραν ελαφρές και απλές σωματικές βλάβες, ενώ για ένα (8%) καταγράφηκαν βαριές σωματικές βλάβες.

Η πλειονότητα των θυμάτων ήταν αγόρια 13-18 χρόνων, αλλά υπήρχαν και μικρά παιδιά ηλικίας 1-6 ετών που έπεσαν θύματα βίας.

Δύο στα δέκα (22%) περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης είχαν υποστεί βιασμό, ενώ τρία στα δέκα (31%) ασελγείς πράξεις. Τα περισσότερα αφορούσαν κορίτσια ηλικίας 13-18 χρόνων, ωστόσο περισσότερο από το 20% των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης ήταν παιδάκια ηλικίας μόλις 1-6 ετών.

Ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο αφορά το 33% των περιστατικών στα οποία δεν διαπιστώθηκε κακοποίηση από τους ιατροδικαστές, γεγονός που, όπως εξήγησε ο Ηλ. Μπογιόκας, οφείλεται κυρίως στην καθυστερημένη προσέλευση των ανηλίκων προς εξέταση, αλλά και σε ψευδείς καταγγελίες γονέων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ορίζει τον ιατροδικαστή ως κεντρικό πρόσωπο στη διερεύνηση αυτών των περιστατικών, ενώ στις περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης απαραίτητη είναι και η παιδοψυχιατρική–παιδοψυχολογική εκτίμηση.

Ωστόσο, στη χώρα μας καταγράφεται ανεπάρκεια δομών στις οποίες μπορεί να απευθυνθούν τα περιστατικά. Χαρακτηριστικό αυτής της κατάστασης είναι ότι «μέχρι και σήμερα σε κανένα Νοσοκομείο Παίδων της χώρας δεν υπάρχει ιατροδικαστής», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων.

Μα είναι πολύ σοβαρός άνθρωπος λέμε!!!

info: ΕΦΣΥΝ, δείτε περισσότερα στον σύνδεσμο
photo: pixabay.com

Related Posts

Τι εισοδήματα δηλώσαμε στην Εφορία
Τι εισοδήματα δηλώσαμε στην Εφορία;
Η οικονομική κρίση άλλαξε την διατροφή μας
Η οικονομική κρίση άλλαξε την διατροφή μας
Η κλιματική αλλαγή φέρνει θανάσιμες αρρώστιες
Η κλιματική αλλαγή φέρνει θανάσιμες αρρώστιες
trakarisma-toumpa-aftokinitou-trochaio-atichima-1600px
Το βασικό αίτιο στα τροχαία δυστυχήματα
Αρέσει σε %d bloggers: