Πώς η Google και άλλες πλούσιες εταιρείες φόρο – αποφεύγουν;

Έρχεται το τέλος της φοροαποφυγής για τους Κολοσσούς της τεχνολογίας;

Μέχρι να έρθει το τέλος της φόρο-αποφυγής των μεγάλων πολυεθνικών τύπου Google, ας δούμε τα βήματα που ακολουθούν αυτές οι φίρμες ώστε να πληρώνουν τίποτα σχεδόν, σε σχέση με τα κέρδη τους, στην φορολογία.

Αν και παλιότερα είχαμε ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα, δείτε και τα: (Starbucks, Google και Amazon, Φοροδιαφεύγουν; και Νέο σκάνδαλο για Google αλλά και Δεν μας έφθανε η κρίση, έχουμε και τις πολυεθνικές!!!) στο παρόν άρθρο η διαδικασία περιγράφεται ακόμα πιο αναλυτικά σε σημείο μάλιστα που κάποιος απλά διαβάζοντας τα βήματα μπορεί να χάσει την μπάλα, τον φόρο δηλαδή…

Η συστηματική φόροαποφυγή εταιρειών όπως η Apple, η Google, το Facebook και το Twitter, μπορεί να πάρει τέλος σύμφωνα με τον Feargal O’ Rourke της PricewaterhouseCoopers. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι μάλιστα ένας από αυτούς που συμβουλεύουν τις παραπάνω φίρμες να εκμεταλλεύονται τα κενά στη νομοθεσία μιας χώρας και να γλυτώνουν φόρους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι πρακτικές που ακολουθούν οι συγκεκριμένες εταιρείες στην Ιρλανδία (“Διπλό ιρλανδικό“) και στην Ολλανδία (“Ολλανδικό σάντουιτς“).

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο O’Rourke, προέβλεψε ότι το “Διπλό ιρλανδικό“, σύντομα θα θεωρείται παράνομη πρακτική.

Τι παίζει όμως με αυτά τα “σάντουιτς” διπλά, μονά κλπ;

Αυτό το σύστημα λοιπόν, όπως παρουσιάζεται στο techcrunch.com επιτρέπει σε μεγάλες εταιρείες όπως η Google, να πληρώνουν λιγότερους φόρους, παρά το ότι κερδίζουν τεράστια ποσά. Τα βήματα είναι συγκεκριμένα. Μεταφέρεις τα χρήματά σου στην Ιρλανδία, μετά στην Ολλανδία και τελικά σε κάποιον φορολογικό παράδεισο. Η σειρά όμως πρέπει να είναι αυστηρά συγκεκριμένη.

1. Φτιάχνεις μια πατέντα ή αναπτύσσεις μια τεχνολογία στις ΗΠΑ

2. Ιδρύεις μια θυγατρική στην Ιρλανδία και πουλάς τα δικαιώματα. Η μητρική αυτής της εταιρείας όμως φροντίζεις να είναι στις Βερμούδες ή κάποιον άλλο φορολογικό Παράδεισο.

3. Η μητρική εταιρεία δεν πληρώνει τους φόρους που θα έπρεπε να πληρώσει για όλα της τα κέρδη (με βάση της νομοθεσία της Ιρλανδίας). Αντίθετα, θα πληρώσει τους φόρους, που προβλέπει η ιρλανδική νομοθεσία, μόνο για τα εμβάσματα της θυγατρικής προς τη μητρική.

4. Φροντίζεις ώστε η θυγατρική σου να πληρώνει όσο το δυνατόν λιγότερα για την πώληση των πνευματικών δικαιωμάτων. Αυτό μετατοπίζει το μέγιστο ποσό κέρδους στην Ιρλανδία και το απομακρύνει από τον συντελεστή φορολόγησης της μητρικής.

5. Το επόμενο βήμα, είναι να δημιουργήσεις μια δεύτερη εταιρεία στην Ιρλανδία. Η πρώτη εταιρεία στην Ιρλανδία (θυγατρική), θα είναι ιδιοκτήτρια της νέας εταιρείας. Η δεύτερη εταιρεία θα πουλά προϊόντα και θα καταχωρεί έσοδα. Τα κέρδη όμως δεν θα συσσωρεύονται απλώς, αλλά θα μετακινούνται.

6. Στη συνέχεια στέλνεις τα κέρδη από τη δεύτερη εταιρεία, μέσω μιας τρίτης θυγατρικής στην Ολλανδία. Η Ιρλανδία έχει το δικαίωμα να στέλνει αφορολόγητα εμβάσματα, εντός της ΕΕ. Τώρα τα κέρδη σου από τη δεύτερη εταιρεία, έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια στην Ολλανδία.

7. Το επόμενο βήμα είναι να στείλεις τα κέρδη από την Ολλανδία, ξανά στην πρώτη εταιρεία που έφτιαξες στην Ιρλανδία, η οποία όπως είπαμε στην αρχή είναι θυγατρική εταιρείας με έδρα…. τις Βερμούδες!

8. Χάρη στην ιρλανδική νομοθεσία, αν μια εταιρεία έχει τα κεντρικά της σε άλλη χώρα (Βερμούδες), τα κέρδη της μπορούν να γλυτώσουν το φόρο.

9. Επομένως ο στόχος είναι να φτάσουν τα κέρδη της πρώτης θυγατρικής στη μητρική της στις Βερμούδες και ούτε φόρος, ούτε ζημιά!

Ακόμα πιο αναλυτικά μπορείτε να δείτε την διαδικασία στο διάγραμμα των New York Times, για τη διαδρομή της φοροαποφυγής

Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ας πούμε η Ιρλανδία έχει επιλέξει να “κυνηγήσει” τα εισοδήματα των εργαζομένων και όχι τα κέρδη των εταιρειών.

Οι κερδισμένοι είναι οι μέτοχοι των εταιρειών και οι χαμένοι είναι οι κυβερνήσεις, που στερούνται από έσοδα, που θα έπρεπε να παίρνουν μέσω της φορολογίας.

Πάντως θα πρέπει να τονιστεί ότι το τελευταίο διάστημα οι Κυβερνήσεις και κυρίως αυτές που θίγονται από εταιρίες όπως η Google θα προσπαθήσουν να κερδίσουν ότι περισσότερο μπορούν από αυτή την μάχη για την πάταξη της φόροαποφυγής. Βέβαια, εταιρίες όπως οι Google, Apple, Facebook, Twitter, κλπ είναι πανίσχυρες και θα προσπαθήσουν να φυγαδεύσουν τα κέρδη τους με νέες μεθόδους, σίγουρα θα έχουν και πολλά plan B στα λογιστικά γραφεία τους

Advertisements

Related Posts

Η κλιματική αστάθεια λιώνει τους πάγους
Η κλιματική αστάθεια λιώνει τους πάγους
Θεαματική κατάρρευση παγετώνων της Ανταρκτικής
Θεαματική κατάρρευση παγετώνων της Ανταρκτικής
Η Ανταρκτική εκπέμπει SOS
Η Ανταρκτική εκπέμπει SOS
Ρεκόρ θερμοκρασίας στην Ανταρκτική
Ρεκόρ θερμοκρασίας στην Ανταρκτική
Αρέσει σε %d bloggers: