Η Ελλάδα… τιμωρεί και την καινοτομία

Τα λόγια του Σαμαρά είναι ωραία, αλλά η πράξη στραγγαλίζει τις ελάχιστες καινοτομικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες

Καταιγισμό μέτρων που «στραγγαλίζουν» τις ελάχιστες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες σε τομείς όπως η καινοτομία, το λογισμικό και τα startups, καταγγέλλουν επιχειρήσεις, επαγγελματίες, φορείς και επενδυτές, υποστηρίζοντας πως οι αλλεπάλληλες εγκύκλιοι της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είναι αναντίστοιχη με τις εκπεφρασμένες κυβερνητικές προθέσεις για την ανάπτυξη νέων μορφών επιχειρηματικότητας.

Χαρακτηριστική είναι, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Real News», η επιβολή παρακράτησης φόρου 20% επί των «δικαιωμάτων» (royalties), με άμεσα θιγόμενους όσους έχουν δραστηριότητες σε τομείς όπως την πνευματική ιδιοκτησία σε λογοτεχνικά, καλλιτεχνικά ή επιστημονικά έργα, ραδιοφωνικές εκπομπές, λογισμικό για εμπορική εκμετάλλευση ή προσωπική χρήση, διπλώματα ευρεσιτεχνίας, εμπορικά σήματα, απόρρητους χημικούς τύπους, βιομηχανική εμπειρία, τεχνογνωσία, ακόμα και ηλεκτρονική λήψη λογισμικού (downloading) ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Αρχικές εκτιμήσεις τοποθετούν τα πιθανά έσοδα από τα «δικαιώματα» κάθε κατηγορίας σε πάνω από 350 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που δεν είναι εύκολο να αγνοήσει το υπουργείο Οικονομικών, αλλά είναι και δύσκολο να εισπράξει.

Ειδικοί φοροτεχνικοί επισημαίνουν πως, παρά το γεγονός ότι το εισόδημα από τα δικαιώματα καταγράφεται σαφώς, σε αρκετές περιπτώσεις η διάκριση του δικαιώματος, της παροχής υπηρεσίας και του κέρδους από την πώληση κεφαλαίου είναι πολύ δύσκολη, όπως στην περίπτωση των βιομηχανικών πατεντών και παροχής τεχνογνωσίας.

Μέχρι στιγμής, και παρά την πρωθυπουργική εξαγγελία κατάργησης των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την ίδρυση ορισμένων κατηγοριών επιχειρήσεων, δεν ελήφθη μέριμνα για τις καινοτομικές επιχειρήσεις, στις οποίες η φορολογία είναι στο 26% επί των κερδών, χωρίς να υπολογίζονται η προσωπική φορολόγηση και τα μερίσματα.

Επίσης υπάρχει το τέλος επιτηδεύματος, χωρίς να υπάρχει καθεστώς φορολογικής ανοχής για υποχρεώσεις όπως η προκαταβολή φόρου και οι ασφαλιστικές εισφορές. Ακόμα και οι εταιρείες με τη μορφή Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας (ΙΚΕ) δεν έχουν τελικά την αναμενόμενη έκταση φοροελαφρύνσεων…

Advertisements
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Οι χάκερ άρχισαν και τα τηλεφωνήματα
Οι χάκερ άρχισαν και τα τηλεφωνήματα
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Τώρα αρχίζει ο πραγματικός κυβερνοπόλεμος
Τώρα αρχίζει ο πραγματικός κυβερνοπόλεμος
Οι 3 ταφές της δημόσιας και δωρεάν παιδείας
Οι 3 ταφές της δημόσιας και δωρεάν παιδείας
Αρέσει σε %d bloggers: