Ρεκόρ 13 ετών για το ελληνικό ομόλογο

Ρεκόρ 13 ετών για το ελληνικό ομόλογο

Ρεκόρ 13 ετών για το ελληνικό ομόλογο: Σε ιστορικά χαμηλά 13 ετών υποχώρησε το δεκαετές ομόλογο, τι σχολιάζει το Bloomberg;

Μετά το πράσινο φως που άναψε το Eurogroup για την εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα στην Ελλάδα, το δεκαετές ομόλογο υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά 13 ετών. Πώς καταγράφει τις εξελίξεις το Bloomberg;

Οι κυβερνήσεις της χωρών-μελών της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα, ανοίγοντας εν δυνάμει το δρόμο για νέα έξοδο στις αγορές, καθώς η χώρα επιδιώκει να επιστρέψει στην οικονομική κανονικότητα μεταδίδει το Bloomberg.

Το “πράσινο φως” από το Eurogroup στο Βουκουρέστι εκτίναξε τα ελληνικά ομόλογα με την απόδοση του δεκαετούς να υποχωρεί εννέα ποσοστιαίες μονάδες, σημειώνοντας χαμηλό των τελευταίων ετών από το 2006.

  • Η ελληνική κυβέρνηση ανέμενε το πράσινο φως από την ευρωζώνη να ξεκινήσει τη διαδικασία αποπληρωμής κάποιων εκ των ακριβότερων δανείων από το ΔΝΤ.
  • Η Ελλάδα εξετάζει επίσης, το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μία νέα έξοδο στις αγορές τις επόμενες βδομάδες ή μήνες ή να επιλέξει ανανέωση μία παλαιότερης έκδοσης.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχωρούν σε χαμηλό ετών αποδεικνύοντας ότι υπάρχει ζήτηση. Η εκταμίευση της δόσης μπορεί να τονώσει περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα, καθώς η πρόσφατη οικονομική ανάπτυξη κερδίζει έδαφος.

«Η απόφαση που ελήφθη σήμερα από το Eurogroup στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στους επενδυτές ότι η χώρα βρίσκεται σε διαδικασία εκσυγχρονισμού της οικονομίας», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Η είδηση της εκταμίευσης της δόσης οδήγησε σε άνοδο και τις μετοχές με το γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών να σημειώνει άνοδο 0,8%, υψηλό τελευταίων μηνών(από τον περασμένο Αύγουστο).

Μολονότι η Επιτροπή δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τηρήσει τις μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις, προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι παραμένουν κίνδυνοι για την οικονομική σταθερότητα και την πειθαρχία στην αποπληρωμή του χρέους.

Η επιφυλακτική διατύπωση αντανακλά κάποιες από τις ανησυχίες στους κόλπους της ευρωζώνης ότι το νέο πλαίσιο μπορεί πάλι να αποδειχθεί υπερβολικά γενναιόδωρο και να βλάψει την πειθαρχία στην αποπληρωμή του χρέους.

Η Ελλάδα και οι πιστωτές κατέληξαν σε μία πολύ σημαντική συμφωνία το περασμένο καλοκαίρι για μετρίαση των όρων αποπληρωμής για ένα μέρος του υπέρογκου χρέους, το οποίο ακόμη αγγίζει το 180% τους ΑΕΠ της χώρας. Η “δόση” αποτελεί μία από τις πολλές που αναμένεται να παρέχουν οι πιστωτές προς την Ελλάδα δύο φορές το χρόνο, εάν η χώρα τηρεί τις μεταμνημονιακές της δεσμεύσεις.

Η πτώση πάντως των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων είχε αρχίσει πολύ πριν την οριστική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια που έγινε πραγματικότητα τον περασμένο Αύγουστο.

Ήδη από τις 23 Ιανουαρίου του 2018, η απόδοση του δεκαετούς υποχωρούσε κοντά στο 3,7% από 3,8%, το νέο πενταετές που εκδόθηκε το καλοκαίρι του 2017 διαπραγματευόταν σε απόδοση 2,69 – 2,71, από 2,79 % και το διετές διαπραγματευόταν σε απόδοση 1,23 -1,25% από 1,31%.

10ετές ομόλογο για Ελλάδα μετά από 9 χρόνια!!!

Advertisements

Related Posts

Η κυβέρνηση διαλύει ωράρια και πρόστιμα
Η κυβέρνηση διαλύει ωράρια και πρόστιμα
Τα ψιλά γράμματα του νέου ασφαλιστικού
Τα ψιλά γράμματα του νέου ασφαλιστικού
ΝΔ ο οδοστρωτήρας της αγοράς εργασίας
ΝΔ ο οδοστρωτήρας της αγοράς εργασίας
Τους νοιάζει μόνο η πελατεία των κολεγίων
Τους νοιάζει μόνο η πελατεία των κολεγίων
Αρέσει σε %d bloggers: