Προχωρά η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Προχωρά η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους: Εγκρίθηκε από τον EFSF το πακέτο «ελάφρυνσης» του χρέους σε βάθος 40ετίας

Έγκριση στο πακέτο μεσοπρόθεσμων μέτρων «ελάφρυνσης» του ελληνικού χρέους ενέκρινε την Πέμπτη το Συμβούλιο Διοικητών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), με τον στόχο να παραμένει στη μείωση του χρέους κατά περίπου 30 μονάδες του ΑΕΠ σε βάθος 40 και πλέον ετών.

Την εφαρμογή του πακέτου των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα ενέκρινε τo Συμβούλιο Διοικητών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), σύμφωνα με ανακοίνωση του Ταμείου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, πρόκειται για τα μέτρα που είχαν εγκρίνει οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης στο Eurogroup στις 22 Ιουνίου 2018.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα αυτά αφορούν:

  1. το μηχανισμό για την υπό όρους κατάργηση της επιτάχυνσης (step up) των επιτοκιακών περιθωρίων που σχετίζεται με τα δάνεια του δεύτερου ελληνικού προγράμματος από το 2018 και μετά,
  2. την περαιτέρω επέκταση της περιόδου χάριτος για τους τόκους και τις αποσβέσεις κατά 10 έτη σε ό,τι αφορά τα δάνεια του EFSF ύψους 96,4 δισ. ευρώ και
  3. την επιμήκυνση της μέσης διάρκειας λήξης των προαναφερόμενων δανείων κατά 10 έτη.

«Εκτιμάμε ότι η συνολική δέσμη μεσοπρόθεσμων μέτρων που συμφωνήθηκε από τους υπουργούς τον περασμένο Ιούνιο θα οδηγήσει στη μείωση του λόγου του χρέους της Ελλάδας προς το ΑΕΠ κατά περίπου 30 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060. Επίσης, αναμένουμε ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα μειωθούν κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες στον ίδιο χρονικό ορίζοντα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι για να διασφαλιστεί ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα περιλαμβάνουν κίνητρα για τη συνεχή εφαρμογή εκ μέρους της Ελλάδας των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του μνημονίου, η κατάργηση του επιτοκιακού περιθωρίου μέχρι το 2022 θα εξαρτάται «από τη διατήρηση των βασικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος και τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τα συμφωνηθέντα μέτρα και πολιτικές δεσμεύσεις για την περίοδο της μεταμνημονιακής επιτήρησης».

Η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην κανονικότητα

Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα απέδωσαν

Advertisements
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Ο πρωινός βήχας των καπνιστών θεωρείται νόσος
Ο πρωινός βήχας των καπνιστών θεωρείται νόσος
Πώς επιτίθεται ο κορονοϊός στο ανθρώπινο σώμα
Πώς επιτίθεται ο κορονοϊός στο ανθρώπινο σώμα;
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Online επίσκεψη σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους
Online επίσκεψη σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους
Αρέσει σε %d bloggers: