«Πράσινο φως» του ESM για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα

Έδωσε χθες το ok για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη διευθέτηση του ελληνικού δημοσίου χρέους ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM)…

Τα μέτρα, όπως έχει αποφασιστεί, αφορούν σε:

1. Ανταλλαγή ομολόγων.
Νέοι τίτλοι σταθερού επιτοκίου θα εκδοθούν και θα αντληθεί μετρητό για να αντικαταστήσει τα κυμαινόμενου επιτοκίου ομόλογα που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Δεδομένου ότι τα νέα ομόλογα θα εκδοθούν με σταθερό επιτόκιο, το επιτοκιακό ρίσκο για την Ελλάδα θα μειωθεί.

2. Swaps επιτοκίων.
Το Ταμείο θα εμπλακεί σε συμφωνίες ανταλλαγής (swap) επιτοκίου, για να σταθεροποιήσει το κόστος χρηματοδότησης της Ελλάδας και να μειώσει το ρίσκο η χώρα, ώστε να μη χρειαστεί να πληρώσει υψηλότερα επιτόκια στο μέλλον.

3. Προσαρμογή χρηματοδότησης.
Ο ESM θα χρηματοδοτήσει μελλοντικές δόσεις προς την Ελλάδα με μακροπρόθεσμα ομόλογα, που θα ταιριάζουν με τις ωριμάνσεις των ελληνικών δανείων. Αυτό επίσης θα σταθεροποιήσει το επιτοκιακό κόστος για τη χώρα.

Μετά το «πράσινο φως», ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι τα μέτρα αυτά αποτελούν σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους.

Επανέλαβε, δε, ότι όταν το πακέτο των μέτρων αναπτυχθεί πλήρως, θα μειώσει τον λόγο του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2060 ενώ επισήμανε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους την Ελλάδα δεν φέρουν δημοσιονομικές επιπτώσεις για τα κράτη-μέλη του ESM.

Τόνισε, δε, ότι «αναμένουμε επίσης οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδα να υποχωρήσουν κατά σχεδόν πέντε ποσοστιαίες μονάδες στον ίδιο χρονικό ορίζοντα».

Κατά τον Κλάους Ρέγκλινγκ, η απόλυτη επιτυχία του προγράμματος έγκειται στη συνεχιζόμενη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση.

Advertisements

Related Posts

Προσπάθεια φίμωσης του cretadrive.gr
Προσπάθεια φίμωσης του cretadrive.gr
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Την πέθανε στο Facebook για να της αρπάξει τον άνδρα
Την πέθανε στο Facebook για να της αρπάξει τον άνδρα
10 χώρες που δεν φορολογούν τους πολίτες τους
10 χώρες που δεν φορολογούν τους πολίτες τους
Αρέσει σε %d bloggers: