Ποιες χώρες βρίσκονται στη μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων;

Μετά τα Luxleaks, τα Panama Papers, τα Paradise Papers, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ έφτιαξαν επιτέλους την μαύρη λίστα με τις χώρες – φορολογικούς παραδείσους…

Την πρώτη ευρωπαϊκή λίστα φορολογικών παραδείσων ενέκριναν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ.

Μέχρι την τελευταία στιγμή, η πολυαναμενόμενη –ειδικά μετά τις πρόσφατες διαρροές των LuxLeaks στα τέλη του 2014, των Panama Papers τον Απρίλιο του 2016 και των Paradise Papers τον Νοέμβριο του 2017«μαύρη λίστα» της ΕΕ αποτελούσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ των κρατών-μελών.

Τελικά, οι 28 υπουργοί συμφώνησαν σε έναν κατάλογο 17 χωρών, οι οποίες δεν σέβονται τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα φορολόγησης.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται «συνήθεις» ύποπτοι, όπως ο Παναμάς και τα νησιά Μάρσαλ, αλλά και χώρες όπως η Νότια Κορέα, τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν και η Μογγολία.

Ο αρμόδιος επίτροπος για τη Φορολογία, Πιέρ Μοσκοβισί, χαιρέτισε τη δημοσίευση της εν λόγω λίστας, αποκαλώντας την ένα «σημαντικό ορόσημο, μετά από δύο χρόνια αγώνα».

«Ως Ευρωπαίος πολίτης συμμερίζομαι τις προσδοκίες εκείνων που ήλπιζαν για περισσότερα. Ας πάρουμε αυτήν τη λίστα για αυτό που είναι: Ένα πρώτο βήμα. Και ας συνεχίσουμε να ασκούμε την πίεση μαζί, στα κράτη-μέλη και στις τρίτες χώρες» δήλωσε ο ίδιος.

Επιπλέον, εγκρίθηκε η «γκρίζα» λίστα 47 χωρών που ανέλαβαν την υποχρέωση να αλλάξουν τη φορολογική νομοθεσία τους υπό την πίεση της Ευρώπης.

Τέλος, καταγράφηκαν οι περιπτώσεις οκτώ χωρών που πλήττονται από τυφώνες και θα αξιολογηθούν τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Η οικονομική κρίση επηρέασε την διατροφή μας
Η οικονομική κρίση επηρέασε την διατροφή μας
Καρκινογόνες ουσίες τα καυσαέρια των κινητήρων diesel
Καρκινογόνες ουσίες τα καυσαέρια των κινητήρων diesel
Τέλος σε δεκάδες πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης
Τέλος σε δεκάδες πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης
Η Ελλάδα πρωτοπορεί στην τουριστική ανάπτυξη
Η Ελλάδα πρωτοπορεί στην τουριστική ανάπτυξη
Αρέσει σε %d bloggers: