Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η έξοδος στις αγορές

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η έξοδος στις αγορές

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η έξοδος στις αγορές: Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η έξοδος της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές με την έκδοση του 5ετούς ομολόγου

Πολύ ενθαρρυντική είναι η εικόνα που προκύπτει από την έκδοση του πενταετούς ομολόγου που εξέδωσε η ελληνική δημοκρατία, καθώς η ανταπόκριση των επενδυτών ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Λίγο μετά το μεσημέρι της Τρίτης έκλεισε το βιβλίο προσφορών με την Ελλάδα να αντλεί το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ από τη στιγμή που οι προσφορές ξεπέρασαν τα δέκα δισ. ευρώ.

Η τελική επιβάρυνση μαζί με τις προμήθειες που θα πληρώσει το Δημόσιο στους οίκους αξιολόγησης θα φθάσει το 3,6%, ενώ το ετήσιο επιτόκιο για τους επενδυτές θα είναι 3,45%.

Η αρχική στόχευση ήταν να διαμορφωθεί το επιτόκιο στο 3,5%, αλλά και να αντληθεί ένα ποσό κοντά στα 2 δισ. ευρώ.

Πως σχολίασε ο Τσακαλώτος την πρώτη μεταμνημονιακή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές;

«Ξεπέρασε κάθε προσδοκία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σχετικά με τα αποτελέσματα της πρώτης μετά το μνημόνιο, εξόδου της χώρας στις αγορές. Ο υπουργός χαρακτήρισε επίσης πολύ θετικό το γεγονός ότι στην έκδοση μετείχαν, αγοράζοντας το 5ετές ομόλογο, μακροπρόθεσμοι επενδυτές με αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των κερδοσκοπικών κεφαλαίων.

Πως θα χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια που αντλήθηκαν;

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την έκδοση θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή ομολογιούχων ή για την επαναγορά δανείων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή ακόμη και ως ενέχυρο για τη δημιουργία ενός οχήματος ειδικού σκοπού για να βοηθηθεί η μείωση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σ’ αυτό το σημείο να θυμίσουμε ότι τελευταία φορά που είχε βγει η Ελλάδα στις διεθνείς αγορές ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο με την έκδοση ενός 7ετούς ομολόγου με απόδοση 3,5%.

Δείτε το σχετικό: Επιτυχής η νέα έξοδος στις αγορές

Θετικά επηρεάστηκε και το δεκαετές ομόλογο!!!

Η επιτυχής έκδοση του 5ετους ομολόγου επηρέασε θετικά και τους υπόλοιπους τίτλους με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετους ομολόγου να υποχωρήσει κάτω από το 4%.

Με άνοδο έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά, στον απόηχο της επιτυχούς έκδοσης του 5ετούς ομολόγου.

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων δεν θα πρέπει να γίνεται οποιαδήποτε σύγκριση της απόδοσης του ελληνικού ομολόγου με αντίστοιχα ομόλογα πχ. Ιταλίας, Ισπανίας ή Πορτογαλίας καθότι το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας προφανώς και δεν μπορεί να συγκριθεί με τα αντίστοιχα μεγέθη των χωρών αυτών.

Επίσης διαφορετικά ήταν τα μνημόνια – προγράμματα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα στήριξης, οπότε και τα αναμενόμενα αποτελέσματα – προσδοκίες από τις αντίστοιχες εξόδους στις αγορές δεν θα μπορούσαν να ήταν ίδια και συγκρίσιμα μεγέθη.

Ωστόσο, την απόδοση 3,6% του 5ετούς ελληνικού ομολόγου μπορούμε να την συγκρίνουμε με το αντίστοιχο ομόλογο κατά την έξοδο στις αγορές επί success story του Σαμαρά τον Απρίλιο του 2014 οπότε και η επίδοση που σημειώθηκε ήταν το 4,95%… και τα συμπεράσματα δικά σας…

Related Posts

54 εκατ. ευρώ κέρδη η ΕΡΤ το 2018
54 εκατ. ευρώ κέρδη η ΕΡΤ το 2018
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Τα 25 ρήγματα που ανησυχούν τους σεισμολόγους
Τα 25 ρήγματα που ανησυχούν τους σεισμολόγους
Ομαλά εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία
Ομαλά εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία
Αρέσει σε %d bloggers: