Εφιαλτικές προβλέψεις για ελληνική οικονομία

Εφιαλτικές προβλέψεις για ελληνική οικονομία

Εφιαλτικές προβλέψεις για ελληνική οικονομία: Οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης βλέπουν μεγαλύτερη του 2012 ύφεση στην ελληνική οικονομία λόγω Covid-19!!!

Αν επιβεβαιωθούν οι μαύρες εκτιμήσεις της Morgan Stanley, οι απώλειες για το ΑΕΠ θα είναι 8,1%, όταν το 2012 το ποσοστό της ύφεσης σε ετήσια βάση έφτασε το 7,3%. Μικρότερες απώλειες βλέπει η Citigroup

Εφιαλτικές είναι οι πρώτες προβλέψεις των ξένων οίκων αξιολόγησης για το μέγεθος της ζημιάς της ελληνικής οικονομίας από τον κορονοϊό. Αν επιβεβαιωθούν οι μαύρες εκτιμήσεις της Morgan Stanley για ύφεση 5,3% φέτος, τότε σε σχέση με τον στόχο για ανάπτυξη 2,8%, που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2020, οι απώλειες για το ΑΕΠ θα είναι 8,1%.

Η αναγωγή της πρόβλεψης συρρίκνωσης του ΑΕΠ σε δισεκατομμύρια οδηγεί σε εκτιμήσεις για απώλειες 15,3 δισ. ευρώ φέτος, δηλαδή από 1 έως 2 δισ. ευρώ τον μήνα στο διάστημα που ακολουθεί ως το τέλος του έτους.

Είναι ένα σενάριο τρόμου που ισοδυναμεί με την απόλυτη καταστροφή για την ελληνική οικονομία, η οποία, μην έχοντας προλάβει να εξέλθει από τις μυλόπετρες των μνημονίων, έρχεται να συνθλίβει από την πανδημική κρίση.

Έρχεται ύφεση μεγαλύτερη από την ύφεση του 2012!!!

Για να γίνει περισσότερο αντιληπτό το μέγεθος της επιβράδυνσης του ΑΕΠ, αρκεί κανείς να το συγκρίνει με αυτό που συνέβη στη χώρα στα χρόνια των προγραμμάτων της βίαιης οικονομικής προσαρμογής. Η ελληνική οικονομία το 2012 κατέγραψε τη μεγαλύτερη ζημιά στο ΑΕΠ, με το ποσοστό της ύφεσης σε ετήσια βάση να φτάνει το 7,3%. Μεταξύ, βέβαια, των τριμήνων η πτώση στο ΑΕΠ ήταν πολύ μεγαλύτερη, ενώ σωρευτικά στα οκτώ χρόνια των μνημονίων η ύφεση ήταν πάνω από 25%.

Ραγδαία ανάπτυξη βλέπουν οι Αμερικανοί όμως για το 2021!!!

Το θετικό είναι ότι η αμερικανική επενδυτική τράπεζα ενημερώνει τους πελάτες της ότι η επιδείνωση στα μακροοικονομικά μεγέθη της Ελλάδας είναι προσωρινή και ότι από του χρόνου θα έχουμε ραγδαία ανάκαμψη.

Η Morgan Stanley τοποθετεί στο 6,3% τον πήχη για την ανάπτυξη το 2021, που σημαίνει ότι η μεταβολή στο ΑΕΠ θα είναι πολύ μεγαλύτερη και θα καλύψει ακόμη και τη φετινή πτώση. Δεν γνωρίζουμε εάν σε όρους εισοδημάτων φανεί αυτή η ανάκαμψη και στο πορτοφόλι του μέσου Έλληνα, όπως δηλαδή συνέβη με τα μνημόνια: η οικονομία ανέβασε ταχύτητα αλλά οι μισθοί παρέμειναν καθηλωμένοι στα προ κρίσης επίπεδα.

Τι θα παίξει με το χρέος;

Σε ό,τι αφορά την πορεία των υπόλοιπων δεικτών, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, το 2021 ο πληθωρισμός θα επανέλθει σε θετικό έδαφος στο 0,3% ενώ το δημόσιο χρέος από το 189,3% του ΑΕΠ θα μειωθεί και πάλι στο 174,3%.

Πιο αισιόδοξες οι εκτιμήσεις της Citigroup

Σε λιγότερο σκούρο φόντο κινούνται οι εκτιμήσεις της Citigroup για την ελληνική οικονομία. Προβλέπει ύφεση 1,4% για φέτος ή 4,2% σε σύγκριση με τον ελληνικό στόχο για ανάπτυξη 2,8%, με το εύρος της συρρίκνωσης σε δισεκατομμύρια να προσεγγίζει τα 8 δισ. ευρώ. Δηλαδή δεν θα πιάσει τα 190 δισ. ευρώ, που είναι η φετινή εκτίμηση της κυβέρνησης για το ΑΕΠ (σε σταθερές τιμές), και σύμφωνα με το (…ήπιο) σενάριο της Citi θα υποχωρήσει κάτω από τα 175 δισ. ευρώ. Όσο δηλαδή ήταν και το 2018. Για το 2021 ο οίκος προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 1,5%.

Είναι σαφές ότι όσο θα μεγαλώνει το μέτωπο του κορονοϊού, τόσο θα τσακίζεται το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν προκαλώντας νέα απογείωση της ανεργίας, παράλληλα με την ισοπέδωση του παραγωγικού ιστού της χώρας. Η πρόβλεψη της κυβέρνησης για στασιμότητα φέτος δεν έχει καμία τύχη αφού ο κορονοϊός έχει αρχίσει ήδη να τη ροκανίζει…

Παγκόσμια οικονομική ύφεση χειρότερη του 2008

Επιστρέφει η Ελλάδα στην ευρωκρίση

info: efsyn.gr

Advertisements
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Γυμναστική στο μπαλκόνι
Γυμναστική στο μπαλκόνι
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
5 τροφές που κατατροπώνουν το λίπος
5 τροφές που κατατροπώνουν το λίπος
Το τονωτικό ποτό που καταπολεμά τις ιώσεις
Το τονωτικό ποτό που καταπολεμά τις ιώσεις
Αρέσει σε %d bloggers: