10ετές ομόλογο για Ελλάδα μετά από 9 χρόνια

10ετές ομόλογο για Ελλάδα μετά από 9 χρόνια!!!

10ετές ομόλογο για Ελλάδα μετά από 9 χρόνια: Στις αγορές η Ελλάδα με 10ετές ομόλογο μετά από 9 χρόνια, η απόδοση σε νούμερα του 2005!!!

Την έκδοση δεκαετούς ομολόγου μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου δρομολογούν υπουργείο Οικονομικών και ο ΟΔΔΗΧ, την ώρα που υποχωρούν σε χαμηλά επίπεδα οι αποδόσεις και εν αναμονή τριών σημαντικών εκθέσεων.

Πρόκειται για την έκθεση της Κομισιόν, που θα εκδοθεί στις 27 Φεβρουαρίου, την αναθεώρηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Moody’s την 1η Μαρτίου και την έκθεση του ΔΝΤ που θα ακολουθήσει στις αρχές Μαρτίου.

Στη δευτερογενή αγορά τίτλων, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό όριο του 3,80%, για πρώτη φορά μετά από αρκετούς μήνες, ενώ μειώθηκε το spread έναντι του γερμανικού και έναντι του ιταλικού ομολόγου.

Πρόκειται για το ομόλογο σταθερού επιτοκίου 3,75%, το οποίο λήγει στις 30 Ιανουαρίου 2028. Πρόκειται για τη δεύτερη χαμηλότερη απόδοση της τελευταίας 15ετίας που έχει καταγραφεί στη δευτερογενή αγορά, με την προηγούμενη χαμηλότερη να ήταν την 1-1-2018, όταν είχε διαμορφωθεί στο 3,734%.

Η ιστορικά χαμηλότερη απόδοση του δεκαετούς ομολόγου είχε καταγραφεί τον Αύγουστο του 2005, με 3,317%.

Σημειώνεται πως η απόδοση στην ουσία, αφορά 9ετές ομόλογο δεδομένου ότι η λήξη του ομολόγου είναι τον Ιανουάριο του 2019. Αυτό σημαίνει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, ο πήχης του προσδοκώμενου επιτοκίου για το δεκαετές ομόλογο, τοποθετείται στο 4%.

Στις επόμενες μέρες, εάν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των αποδόσεων ασφαλώς και θα κατέβει και η προσδοκώμενη απόδοση του επιτοκίου για το νέο δεκαετές ομόλογο.

Η έκθεση της Moody’s

Την 1η Μαρτίου ο διεθνής οίκος θα προβεί στην αναθεώρηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας. Εικάζεται ότι θα αναβαθμίσει τις προοπτικές της Ελλάδας, ιδιαίτερα εάν έχει προηγηθεί θετική έκθεση από την Κομισιόν, στις 27 Φεβρουαρίου. Σήμερα η «βαθμολογία» που δίνει η Moody’s στην Ελλάδα είναι Β3 και εκτιμάται ότι θα αναπροσαρμοστεί σε Β2, εκτός βέβαια και αν υπάρχει κάποια έκπληξη για ακόμα μεγαλύτερη αναβάθμιση.

Το τελευταίο 10ετές ελληνικό ομόλογο

Τέλος, να θυμίσουμε ότι η τελευταία φορά που η Ελλάδα βγήκε στις αγορές με δεκαετές ομόλογο ήταν στις 11 Μαρτίου 2010, όταν βρισκόταν στον προθάλαμο των μνημονίων, και άντλησε 5 δις. ευρώ, με επιτόκιο 6,25%!

Οπότε το πρώτο κέρδος από μια έξοδο στις αγορές θα είναι πρώτα από όλα ο θετικός αντίκτυπος, που θα υπάρξει στις αγορές, καθώς θα είναι η πρώτη έκδοση δεκαετούς ομολόγου, για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία. Και το δεύτερο όφελος ασφαλώς θα είναι και η απόδοση, η οποία αναμένεται να κυμανθεί σε επίπεδα του 2005

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η έξοδος στις αγορές

Με πληροφορίες από sofokleousin.gr

Related Posts

3 ελληνικά νησιά στα 5 κορυφαία της Ευρώπης
3 ελληνικά νησιά στα 5 κορυφαία της Ευρώπης
Ανοδική πορεία στην αγορά αυτοκινήτου
Ανοδική πορεία στην αγορά αυτοκινήτου
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
3 μύθοι για το παρεξηγημένο φραπεδάκι
3 μύθοι για το παρεξηγημένο φραπεδάκι
Αρέσει σε %d bloggers: