Οι «μεταρρυθμίσεις» φέρνουν… φτώχεια!!!

Γερμανική μελέτη δείχνει πως οι «μεταρρυθμίσεις» διέλυσαν τους μικρομεσαίους στην Ελλάδα…

Οι μεταρρυθμίσεις έφεραν τη φτώχεια στην Ελλάδα. Ο τίτλος αυτός δεν προέρχεται από κάποια ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, αλλά από άρθρο της Die Welt. Είναι το το συμπέρασμα της έρευνας που έκανε το γερμανικό Ίδρυμα Hans Böckler.

Η μελέτη αριθμεί 137 σελίδες και έχει την υπογραφή 2 Ελλήνων, του Τάσου Γιαννίτση και Σταύρου Ζωγραφάκη. 2 είναι επίσης και τα βασικά συμπεράσματα της συγκεκριμένης μελέτης:

1. Ότι οι μειώσεις μισθών ήταν πολύ μεγαλύτερες από αυτές που χρειάζονταν για να γίνει ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία.

2. Ότι το βάρος της κρίσης το σήκωσαν τα κατώτερα στρώματα και οι μικρομεσαίοι.

Και τα 2 παραπάνω συμπεράσματα μπορούν να ποσοτικοποιηθούν στα 2 ακόλουθα συμπεράσματα:

1. Η φορολόγηση των χαμηλότερων στρωμάτων αυξήθηκε κατά 337,7% σε σχέση με το 2008. Αντίθετα, η φορολόγηση των ανώτερων στρωμάτων αυξήθηκε μόλις κατά 9%.

2. Τα μη προνομιούχα νοικοκυριά έχασαν μέσα στην κρίση το 86% του συνολικού τους εισοδήματος, ενώ οι πιο εύπορες οικογένειες μόλις το 16% με 20%.

Το Ίδρυμα Hans Böckler επικρίνει τις ελληνικές κυβερνήσεις τους διεθνείς πιστωτές για αντικοινωνική και μυωπική πολιτική, για «ιδεολογική ακαμψία», όχι μόνο για την άνιση κατανομή των βαρών και για την ανυπαρξία διχτυού κοινωνικής προστασίας. Αλλά κυρίως γιατί διαλύοντας τα εισοδήματα των μικρομεσαίων, οδήγησαν στην κατάρρευση της κατανάλωσης και επέτειναν τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, αφήνοντας πολύ μικρά περιθώρια ανάκαμψης.

Οι αριθμοί δείχνουν πως η σκληρή και και κοινωνικά άνιση λιτότητα σύνθλιψε εκατομμύρια ανθρώπους στην Ελλάδα, είπε ο Γκούσταβ Χορν, επικεφαλής του Ινστιτούτου Μακροοικονομικής Έρευνας (ΙΜΚ).

Η μελέτη της ελληνικής κρίσης και των συνεπειών της στην κοινωνία, εισήγαγε άλλον ένα καινοτόμο δείκτη. Τον δείκτη απόγνωσης κάθε νοικοκυριού. Που αυξάνεται ανάλογα με πόσα μέλη της κάθε οικογένειας είναι άνεργα. Και που δείχνει πως μέσα σε 4 χρόνια, το προφίλ του απελπισμένου ανέργου άλλαξε. Συμπεριέλαβε όλο και περισσότερους ανθρώπους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ηλικίας 25-40 ετών.

Για τις ανάγκες της έρευνας, το Ινστιτούτο, μελέτησε ένα δείγμα 260.000 νοικοκυριών, από το 2008 έως το 2012.

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Όσοι δεν κάνουν εμβόλια είναι εγωιστές
Εγωιστές όσοι δεν κάνουν τα εμβόλια τους
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Αντιπρόεδρος της Κομισιόν ο Μαργαρίτης Σχοινάς
Αντιπρόεδρος της Κομισιόν ο Μαργαρίτης Σχοινάς
Τροφές που προστατεύουν από άνοια και Αλτσχάιμερ
Τροφές που προστατεύουν από άνοια και Αλτσχάιμερ
Αρέσει σε %d bloggers: