Ραγδαίες κυκλοφοριακές αλλαγές στο Ηράκλειο

Δείτε αναλυτικά τις μεγάλες κυκλοφοριακές αλλαγές που μπήκαν σε εφαρμογή σήμερα στο Ηράκλειο…

Ξεκίνησε σήμερα η κυρίως φάση του έργου «Διαμόρφωση Άξονα στις Λεωφόρους Δικαιοσύνης – Ίδης – Καλοκαιρινού».

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα ανάπλασης που έχουν γίνει ποτέ στο Ηράκλειο, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης 18 μήνες.

Να πούμε βέβαια ότι ήδη και πριν από τις γιορτές είχαν αρχίσει εργασίες στην οδό Ψαρομηλίγκων και από αυτή την εβδομάδα αρχίζουν και στην οδό Ίδης, στην οποία δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία οχημάτων για όσο διάστημα διαρκέσουν.

Οι σχετικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που ισχύουν από σήμερα Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, έχουν ανακοινωθεί, αν και θα σχολιάζαμε ότι η ενημέρωση ήταν λίγο της τελευταίας στιγμής και ίσως ελλιπής, όπως ανακοινώθηκαν και τα δυο νέα δρομολόγια mini bus που θα προσφέρουν δωρεάν έναν εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης σε όσους επιθυμούν να προσεγγίσουν το κέντρο της πόλης. Δείτε εδώ το σχετικό: Στους δρόμους τα mini bus στο Ηράκλειο!!!

Αν και τέτοιες κυκλοφοριακές αλλαγές απαιτούνταν για την πόλη του Ηρακλείου και εμείς άλλωστε έχουμε γράψει πολλές φορές για την χρησιμότητα των mini Bus στην πόλη του Ηρακλείου, ακόμα και από την εποχή που γράφαμε στο ένθετο για το Αυτοκίνητο στην εφημερίδα Τόλμη, ωστόσο, μάλλον διακρίνουμε μια προχειρότητα και ως προς την διαμόρφωση των ίδιων των έργων, αλλά και στο κομμάτι της επικοινωνίας τους στο κοινό του Ηρακλείου, κάτι που άλλωστε φάνηκε και από το σχετικό κομφούζιο που διαμορφώθηκε στο κέντρο της πόλης κατά τις ώρες αιχμής. Όταν δε, περνάνε και τα λεωφορεία, τότε η κατάσταση γίνεται ασφυκτική.

Για ένα τόσο μεγάλο έργο, που θα το ξαναπούμε είναι απολύτως αναγκαίο, θα χρειαζόταν καλύτερος προγραμματισμός και σχεδιασμός. Και επειδή κάποιες φορές όλες οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά… θα αναφέρουμε και το εξής… ήταν δυνατόν ένα τόσο μεγάλο έργο να ξεκινούσε την ίδια μέρα που ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις; Πάλι καλά που δεν ξεκίνησε δηλαδή και τα Χριστούγεννα ή ακόμα χειρότερα μες στην καρδιά της τουριστικής σεζόν… 

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, με αφορμή την έναρξη των εργασιών, δήλωσε:

“Το έργο που ξεκίνησε ουσιαστικά λίγο πριν τις γιορτές και τώρα μπαίνει στην κυρίως φάση του, είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν γίνει ποτέ στο Ηράκλειο.

Όταν ολοκληρωθεί, ευελπιστούμε ότι η πόλη μας θα αποκτήσει ένα ιστορικό κέντρο σύγχρονο, φιλικό προς τους πεζούς, ελκυστικό για κατοίκους και επισκέπτες, που θα σέβεται και θα αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου και ταυτόχρονα θα δώσει ώθηση στον τουρισμό και την τοπική επιχειρηματικότητα. Ένα ιστορικό κέντρο αντάξιό της!

Αλλάζουμε το Ηράκλειο. Και σας καλούμε να το αλλάξουμε μαζί. Σε κάθε βήμα αυτής της μεγάλης αλλαγής θα χρειαστούμε, την κατανόηση, την υπομονή και την συνεργασία σας.

Παρότι ο προγραμματισμός μας προβλέπει δωρεάν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης από και προς το κέντρο, θεωρούμε βέβαιο ότι ειδικά το πρώτο διάστημα θα υπάρξει ταλαιπωρία για τους δημότες. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε αυτή η ταλαιπωρία να είναι η μικρότερη δυνατή. Και ασφαλώς είμαστε ανοιχτοί σε κριτική αλλά και σε προτάσεις που δεν έχουμε σκεφτεί και ενδεχομένως να βοηθήσουν στην άμβλυνση όποιων προβλημάτων προκύψουν.

Ωστόσο, ξεκινάμε με τη σιγουριά ότι το τελικό αποτέλεσμα θα αξίζει τον κόπο και με την αισιοδοξία ότι οι δημότες θα μας βοηθήσουν ουσιαστικά:

Με τον σεβασμό τους στις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Με τη χρήση των mini bus.
Με καλή διάθεση και κυρίως με αλλαγή νοοτροπίας.
Ήρθε η ώρα και στο Ηράκλειο να απολαύσουμε τα οφέλη ενός κέντρου χωρίς Ι.Χ..

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθειά σας”.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας

Λόγω εκτέλεσης έργων στο κέντρο της πόλης του Ηράκλειου θα πραγματοποιηθούν οι κάτωθι προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, που ως σκοπό έχουν, την απρόσκοπτη και ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και προβλέπουν:

 • Την διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Ίδης και σε τμήματα των οδών Καλοκαιρινού και Ψαρομηλίγκων.
 • Την αντιδρόμηση της οδού Αβέρωφ με κατεύθυνση από την Πλατεία Ελευθερίας προς την Πλατεία Κορνάρου.
 • Την μετατροπή από μονής σε διπλής κατεύθυνσης των οχημάτων στην Πλατεία Κορνάρου από την οδό Έβανς έως την συμβολή της με την οδό Κυρίλλου Λουκάρεως.
 • Την μετατροπή από μονής σε διπλής κατεύθυνσης των οχημάτων σε όλο το μήκος των οδών Κυρίλλου Λουκάρεως, Αγίου Μηνά και Γιαμαλάκη,
 • Την μετατροπή της υφιστάμενης νησίδας επί της συμβολής των οδών Έβανς, Αβέρωφ και Πλατείας Κορνάρου ώστε να παρέχεται η δυνατότητα κυκλικής πορείας των οχημάτων που εισέρχονται σε αυτήν με την ταυτόχρονη κατάργηση των υφισταμένων φωτεινών σηματοδοτών
 • Την τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών για την ρύθμιση της κυκλοφορίας των οχημάτων στην συμβολή των οδών 1821 / Κύριλλου Λουκάρεως και Λ. Καλοκαιρινού / Αγ. Μηνά.
 • Η τοποθέτηση εύκαμπτων πλαστικών στον άξονα όλων των οδών Πλ. Κορνάρου, Κυρ. Λουκάρεως, Αγίου Μηνά, Γιαμαλάκη για την μετατροπή τους από μονής σε διπλής κατεύθυνσης.
 • Δεν επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων στην οδό Αβέρωφ (πλην των διαμορφωμένων εσοχών επί των πεζοδρομίων), επί της Πλ. Κορνάρου, στην οδό Κύριλλου Λουκάρεως, στην οδό Αγ. Μηνά και στην οδό Γιαμαλάκη με την τοποθέτηση πινακίδων Ρ-40,
 • Στις κάθετες οδούς της οδού Αβέρωφ θα υπάρξει τοποθέτηση πινακίδων Ρ-27 ή Ρ-28 ανάλογα, ώστε τα οχήματα να οδηγούνται προς την σωστή κατεύθυνση. Στην διασταύρωση δε της οδού Αβέρωφ και Έβανς και εκατέρωθεν της οδού Αβέρωφ θα υπάρξει η τοποθέτηση πινακίδας Ρ-7 για την σαφέστερη ενημέρωση των οδηγών.
 • Σε όλες τις κάθετες οδούς των οδών Γιαμαλάκη, Αγ. Μηνά, Κύριλλου Λουκάρεως και πλ. Κορνάρου δεν θα επιτρέπονται οι αριστερές στροφές των οχημάτων με την τοποθέτηση τόσο πινακίδων Ρ-27 εκατέρωθεν των κάθετων οδών αυτών, όσο και με την τοποθέτηση στο σημείο των διασταυρώσεων, εύκαμπτων πλαστικών οριοδεικτών (κολωνάκια) με μεγαλύτερη πυκνότητα.
 • Τοποθέτηση πινακίδας Ρ-50 επί της Λ. Καλοκαιρινού, πριν τη διασταύρωση αυτής με την οδό Αγίου Μηνά.
 • Η διατήρηση των υφιστάμενων στάσεων των αστικών λεωφορείων και η δημιουργία νέων επί της οδού Αβέρωφ και πλησίον του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά σε απόσταση 50 μέτρων από την υφιστάμενη στάση, προς την Λ. Καλοκαιρινού.
 • Η αλλαγή της εισόδου – εξόδου των οχημάτων Δ.Χ.ΤΑΞΙ από τον διαμορφωμένο χώρο της Πλ. Κορνάρου, τα οποία θα εξέρχονται προς την οδό Κυρ. Λουκάρεως / Αγ. Μηνά.
 • Επιπρόσθετα θα τοποθετηθούν οι κάτωθι πληροφοριακές πινακίδες:
 • Στην οδό Έβανς και στο ύψος της οδού Μανουσογιάννη θα υπάρξει τοποθέτηση πληροφοριακής πινακίδας με την ένδειξη «ΟΔΟΣ ΑΒΕΡΩΦ ΚΛΕΙΣΤΗ ΠΡΟΣ ΠΛ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ».
 • Στην οδό Δημοκρατίας στο ύψος της οδού Βίγλας τοποθετηθούν δυο πληροφοριακές πινακίδες με την ένδειξη «ΟΔΟΣ ΑΒΕΡΩΦ ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣ Λ. ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ».

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους και για την αποφυγή ατυχήματος και κυκλοφοριακών προβλημάτων, να κινούνται στις ανωτέρω οδούς με ιδιαίτερη προσοχή και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων και της υπάρχουσας σήμανσης.

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Μια Χρυσή βουτιά στο διαμάντι του νότου
Μια Χρυσή βουτιά στο διαμάντι του νότου
Ταξίδι στο φιόρδ του Ρεθύμνου
Ταξίδι στο φιόρδ του Ρεθύμνου
Βουτιά σε 7 παραλίες της Κρήτης
Βουτιά σε 7 παραλίες της Κρήτης
Ο κρυφός παράδεισος της Κρήτης
Ο κρυφός παράδεισος της Κρήτης
Αρέσει σε %d bloggers: