Άντε πάλι… μύλος η φορολογία σε καύσιμα και αυτοκίνητα;

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έπεσαν ξανά σενάρια για αλλαγές σε φορολογία καυσίμων και αυτοκινήτων…

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους δανειστές, ο ΕΦΚ πρόκειται να ανέβει κατά 10 λεπτά το λίτρο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ο συγκεκριμένος φόρος να ανέβει για την αμόλυβδη βενζίνη στα 77 λεπτά το λίτρο και του ντίζελ στα 43 λεπτά το λίτρο.

Αν συνυπολογιστούν οι λοιπές επιβαρύνσεις και ο ΦΠΑ 23% σύμφωνα με την «Ημερησία» τότε η σημερινή τιμή του πρώτου καυσίμου από τα 1,35 ευρώ το λίτρο που βρίσκεται σήμερα θα ανέβει στα 1,46 και του δεύτερου από τα 1,019 ευρώ στα 1,138 ευρώ το λίτρο.

Η εκτόξευση των τιμών των δύο τύπων καυσίμων κίνησης θα σημειωθεί σε ένα βράδυ και πέρα από την ευνόητη αύξηση του κόστους μεταφοράς αναμένεται να προκαλέσει τεράστια ανατροπή και νέα αβεβαιότητα στον κόσμο των επιχειρήσεων. Κι αυτό, επειδή οι προϋπολογισμοί τους έγιναν με άλλα δεδομένα και τώρα θα πρέπει να προσαρμοστούν διαφορετικά.

Τα σενάρια για αύξησης της φορολόγησης των καυσίμων σύμφωνα με μελέτες προκαλούν αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, δηλαδή την αύξηση των εσόδων. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά μελέτης του ΙΟΒΕ, η οποία κατέληγε στο συμπέρασμα πως αν ο ΕΦΚ για το φυσικό αέριο κατέβαινε στα ελάχιστα χαμηλά επίπεδα της κοινοτικής νομοθεσίας τότε θα παράγονταν 754 εκατομμύρια «περισσότερο» ΑΕΠ τον χρόνο, θα δημιουργούνταν 12.500 θέσεις εργασίας και θα οδηγούσε σε πτώση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 1,9% και των βιομηχανικών προϊόντων κατά 2,1%.

Το δεύτερο σενάριο που εξετάζεται από το επιτελείο του Τρύφων Αλεξιάδη προβλέπει αντικατάσταση των σημερινών τελών κυκλοφορίας και αντικατάστασής του από ένα πάγιο τέλος στο μισό και παρακάτω σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα με την διαφορά να καλύπτεται από μια αύξηση του φόρου στις τιμές των καυσίμων από βενζίνη και ντίζελ κίνησης έως υγραέριο.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τα ΝΕΑ είναι οι χιλιάδες ιδιοκτήτες που έχουν καταθέσει τις πινακίδες των οχημάτων τους να κάνουν άρση της ακινησίας τους.

Υπάρχει, όμως, και ένα τρίτο ακόμα πιο ακραίο σενάριο το οποίο προβλέπει εξίσωση του ΕΦΚ στο ντίζελ κίνησης με τη βενζίνη, αυξάνοντας την τιμή του πρώτου κατά 39%.

Το τελευταίο από τα σενάρια που εξετάζονται θέλει μαζί με τα καύσιμα να αυξάνεται και το φυσικό αέριο, όπου ο ελληνικός συντελεστής είναι ήδη ένας από τους υψηλότερους στην Ευρώπη.

Related Posts

Τέλη Μαρτίου του 2018 οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων
4 απανωτά σοκ για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ΙΧ
Διακόπτεται η παραγωγή του Golf της VW!!!
Νέα δρομολόγια της Sky Express από τον Οκτώβριο
Αρέσει σε %d bloggers: