Οι κατατάξεις των Ελληνικών Πανεπιστημίων σύμφωνα με το Wikipedia

Τα λήμματα της Wikipedia καθορίζουν την λίστα με τα «πιο επιδραστικά» πανεπιστήμια του κόσμου

Έναν εναλλακτικό τρόπο αξιολόγησης των πανεπιστημίων δημιούργησαν ερευνητές του γαλλικού πανεπιστημίου Franche-Comte, οι οποίοι μέτρησαν τις βιβλιογραφικές παραπομπές που υπάρχουν στα εκατομμύρια λήμματα της Wikipedia και έφτιαξαν τη λίστα με τα «πιο επιδραστικά» πανεπιστήμια του κόσμου.

“Στη συγκεκριμένη αξιολόγηση φαίνεται το θετικό μας έργο και δεν φαίνονται οι προβληματικοί τομείς του ελληνικού πανεπιστημίου”, τονίζει ο πρύτανης του ΔΠΘ, Αθ. Καραμπίνης

Από την έρευνά τους, η οποία δημοσιεύθηκε και στην ιστοσελίδα του ΜΙΤ technologyreview.com, προκύπτει ενθαρρυντική εικόνα για τα ελληνικά πανεπιστήμια καθώς 16 από αυτά συμπεριλαμβάνονται στη σχετική λίστα.

Οι ερευνητές του γαλλικού πανεπιστημίου, με επικεφαλής τον Jose Lages, αγνόησαν όλες τις παραμέτρους που χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή αξιολόγηση και επικεντρώθηκαν αποκλειστικά στις εμφανίσεις των πανεπιστημίων στη Wikipedia, χρησιμοποιώντας τον ίδιο αλγόριθμο που χρησιμοποιεί και η Google για την ταξινόμηση των αναζητήσεων.

Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι στην κορυφή παραμένουν τα σημαντικότερα πανεπιστήμια του κόσμου, όπως τα γνωρίζουμε από άλλες αξιολογήσεις, και ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια εμφανίζουν σημαντικά βελτιωμένη εικόνα.

Το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατατάσσεται στην 175η θέση, ενώ ακολουθούν το ΑΠΘ (191), το Πάντειο (236), το Πανεπιστήμιο Πατρών (251), το Οικονομικό Αθηνών (257), το Χαροκόπειο (280), το Αιγαίου (300), το Δημοκρίτειο (310), το Ιωαννίνων (317), το Πανεπιστήμιο Κρήτης (369), το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (469), το Θεσσαλίας (509), το Πανεπιστήμιο Πειραιά (561), το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (587), το Ιόνιο (596) και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (660).

Όπως γράφει το ΕΘΝΟΣ, η κατάταξη με βάση τις βιβλιογραφικές αναφορές των λημμάτων της Wikipedia είναι θετικότερη για τα ελληνικά πανεπιστήμια σε σχέση με άλλες αξιολογήσεις, όπως αυτή της Σανγκάης και των Times.

“Η αξιολόγηση αυτή συλλαμβάνει το τελικό αποτέλεσμα της εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας” λέει ο αντιπρύτανης και πρόεδρος της επιτροπής εσωτερικής αξιολόγησης του Πανεπιστημίου Αθηνών Κων. Μπουραζέλης, ο οποίος συμπληρώνει ότι “αν τα πανεπιστήμια συγκριθούν με βάση την αναλογία των φοιτητών με το προσωπικό ή τη χρηματοδότησή τους, είναι χαμένα από χέρι”.

Advertisements

Related Posts

Ο παγκόσμιος χάρτης του διαδικτύου
Ο παγκόσμιος χάρτης του διαδικτύου
Virtual βόλτα στο μουσείο της Honda
Virtual βόλτα στο μουσείο της Honda
Βόλτα στο μουσείο της Lamborghini
Βόλτα στο μουσείο της Lamborghini
Πότε θα καταρρεύσει το internet;
Πότε θα καταρρεύσει το ίντερνετ;
Αρέσει σε %d bloggers: