Το ηλεκτρικό BMW «C evolution» δοκιμάζεται στο Λονδίνο

Το ηλεκτρικό BMW «C evolution» δοκιμάζεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο… 

H BMW Motorrad, η μοτοσυκλετιστική BMW παρουσίασε μια έκδοση του ηλεκτρικού scooter κατά την έναρξη των Ολυμπιακών του Λονδίνου. Από τις 30 Ιουλίου ως και τις 12 Αυγούστου, πέντε πρωτότυπα αλλά με κανονικές προδιαγραφές δρόμου ηλεκτρικά C-evolution κυκλοφορούν και δοκιμάζονται στην Ολυμπιακή πόλη.

Παρόμοιες δοκιμές θα συνεχιστούν και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Κατά τη διάρκεια της πιλοτικής αυτής φάσης, το “C evolution” θα δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες, ώστε η εταιρεία να συμπληρώσει τις γνώσεις της σχετικά με την ηλεκτρική μετακίνηση –και να επιφέρει τις τελευταίες αλλαγές, πριν βάλει στην παραγωγή το C evolution, “το ηλεκτρικό scooter υψηλών επιδόσεων”.

Η BMW Motorrad είχε δύο βασικές προδιαγραφές όταν ξεκίνησε να εξελίσσει το ασυνήθιστο δίτροχο. Πιο συγκεκριμένα, οι μηχανικοί της BMW ήθελαν να κατασκευάσουν ένα δίτροχο με επιδόσεις και πραγματική αυτονομία συγκρινόμενες με ενός συμβατικού maxi scooter.

Με 11 kW διαρκούς απόδοσης (πιστοποιημένη κατά ECE R85) και 35 kW βραχείας, ο κινητήρας του “C evolution” θεωρείται ισχυρός και προσφέρει διασκεδαστική οδήγηση. Η τελική περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 120km/h.

bmw-mottorad-c-evolution-london

Σε κίνηση σε αυτοκινητόδρομο, σε ανηφορικές διαδρομές αλλά και στις επιταχύνσεις από 0-60km/h ακόμα και με δεύτερο επιβάτη, το BMW «C evolution», σύμφωνα με τους μηχανικούς της BMW, μπορεί να σταθεί επάξια απέναντι στα σύγχρονα maxi scooter ακόμα και σ’ αυτά με κυβισμό που ξεπερνά τα 600 κ.εκ.

Ο ηλεκτροκινητήρας προσφέρει, ιδιαίτερα σε χαμηλές ταχύτητες, κάποια πλεονεκτήματα σε σχέση με έναν συμβατικό εσωτερικής καύσης. Χάρη στο εξαιρετικά εξελιγμένο ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης έχει άμεση απόκριση στο γκάζι, αποφεύγοντας την υστέρηση που εμφανίζεται στα συμβατικά scooter λόγω της παρεμβολής του αυτόματου συμπλέκτη.

Με χωρητικότητα 8 kWh, οι μπαταρίες προσφέρουν αυτονομία ως και 100 χιλιόμετρα καθώς οι μηχανικοί της BMW Motorrad ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσουν τεχνολογίες αιχμής που έχουν ήδη εξελιχθεί και χρησιμοποιούνται στα ηλεκτροκίνητα BMW. Για παράδειγμα το “C evolution” χρησιμοποιεί τις ίδιες μπατατείες ιόντων λιθίου που τοποθετούνται στην BMW i3.

Από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έπρεπε να ξεπεραστούν ήταν η ικανοποιητική ψύξη της μπαταρίας. Οι μπαταρίες παραμένουν υγιείς σε ένα περιορισμένο εύρος θερμοκρασίας. Χαμηλότερη θερμοκρασία από το κανονικό αυξάνει την αντίσταση των στοιχείων, με αποτέλεσμα την πτώση της ισχύος, ενώ υψηλότερη μειώνει τον κύκλο ζωής τους.

Για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας, τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα χρησιμοποιούν υγρόψυξη της μπαταρίας αλλά για λόγους βάρους και χωροταξίας, στο “C evolution” χρησιμοποιείται αερόψυξη. Το σύστημα αποβάλλει την υπερβάλλουσα θερμοκρασία μέσω μίας διόδου στο κέντρο της μπαταρίας, δια μέσω της οποίας υπάρχει διαρκής ροή αέρα.

Η μπαταρία φορτίζεται από μια ενσωματωμένη διάταξη, είτε με οικιακό ρεύμα είτε από δημόσιους ρευματολήπτες. Η επαναφόρτιση των μπαταριών όταν είναι τελείως άδειες, διαρκεί υπό ιδανικές συνθήκες λιγότερο από τρεις ώρες.

Η ανάγκη μείωσης της αντίστασης κύλισης έχει οδηγήσει τους μηχανικούς στην τοποθέτηση ειδικών ελαστικών. Πρόκειται για τα Metzeler Feelgreen σε διαστάσεις 120/70 R15 εμπρός και 160/60 R15 πίσω.

Η ιστορία του “C evolution” ξεκίνησε με το πρωτότυπο “E-scooter” που παρουσιάστηκε αρχικά στη διάρκεια των BMW Motorrad Innovation Days 2011, και σε πιο εξελιγμένη μορφή κατά την διάρκεια της Έκθεσης Motor Show (IAAA) της Φρανκφούρτης. Η σημερινή μορφή του “C evolution” είναι η 3η και κατά την ΒΜW η τελευταία πριν τη μαζική παραγωγή του.

Δείτε το στην συνέχεια στο βίντεο που ακολουθεί…

[dcs_img width=”300″ height=”135″ thumb=”true” icon=”play” framed=”black” desc=”The BMW C evolution 2012″ lightbox=”true” title=”The BMW C evolution 2012″ url=”http://www.youtube.com/watch?v=H0jBJjZ4mWQ”]https://www.cretadrive.gr/wp-content/uploads/2011/01/video-player.jpg[/dcs_img]

Advertisements

Related Posts

eco friendly αυτοκίνητα
Τα πιο eco friendly αυτοκίνητα στην Ελλάδα
Η γιορτή των 2 τροχών στο Ηράκλειο Κρήτης
Peugeot 308 ή αλλιώς το COTY 2014
Φθηνό έπιπλο από το ΙΚΕΑ το νέο BMW i3!!!
Αρέσει σε %d bloggers: