Θα μπει αφορολόγητο 30.000 ευρώ στον ΕΝΦΙΑ;

Εξετάζεται σχέδιο για καθιέρωση αφορολόγητου ορίου 20.000 με 30.000 ευρώ στον ΕΝΦΙΑ του 2016…

Σχέδιο για καθιέρωση αφορολόγητου ορίου 20.000 με 30.000 ευρώ στον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) ετοιμάζει για το 2016 το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», το μέτρο θα αφορά μόνο στην πρώτη κατοικία, η αντικειμενική αξία της οποίας δεν θα ξεπερνά τα 100.000 – 150.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές τα πρώτα 20.000 – 30.000 ευρώ θα είναι αφορολόγητα και το υπόλοιπο τμήμα θα φορολογείται με τους συντελεστές που ορίζει ο σχετικός νόμος.

Ωστόσο, εάν πρόκειται για πρώτη κατοικία αξίας για παράδειγμα 300.000 δεν θα υπάρχει αφορολόγητο και το ακίνητο θα φορολογείται όπως και σήμερα από το πρώτο ευρώ. Το συγκεκριμένο μέτρο έχει στόχο την ανακούφιση των μικροϊδιοκτητών.

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει και το πως θα καλυφθεί το «κενό» που θα δημιουργηθεί, δεδομένου ότι τα έσοδα από τα ακίνητα το 2016 θα πρέπει να φτάσουν τα 2,650 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, θα επιβαρυνθούν οι μεγάλες και οι μεσαίες περιουσίες που θα προσδιοριστούν περίπου στα 300.000 ευρώ και πάνω. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, σχεδιάζονται ακόμη μαζικές εντάξεις εκτάσεων της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδος στο σχέδιο πόλεως, για να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους.

Τέλος, να αναφέρουμε πως μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα έχουν αναρτηθεί όλα τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ για 6,1 εκατ. φορολογούμενους. Συνολικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να καταβάλουν 3,2 δισ. ευρώ σε πέντε δόσεις.

Όσοι αδυνατούν να καταβάλουν τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται απαλλαγή ή έκπτωση, όπως επίσης και όσοι έχουν κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο (έκπτωση 20%).

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τη νομοθεσία, όσοι δεν μπορούν λόγω οικονομικής αδυναμίας να πληρώσουν τον φόρο δικαιούνται έκπτωση ή πλήρη απαλλαγή υπό προϋποθέσεις.

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Τροφές που προστατεύουν από άνοια και Αλτσχάιμερ
Τροφές που προστατεύουν από άνοια και Αλτσχάιμερ
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Τι να κάνετε σε επίθεση σκύλου
Τι να κάνετε σε επίθεση σκύλου;
Σοκ από την τραγωδία με το ροτβάιλερ
Σοκ από την τραγωδία με το ροτβάιλερ
Αρέσει σε %d bloggers: