Αερόσακοι Αυτοκινήτου: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε…

Οκτώ βασικοί κανόνες για να μας… σώσει ο αερόσακος!!!

Η άποψη ότι ο αερόσακος είναι το απόλυτο όπλο παθητικής ασφάλειας, είναι λανθασμένη. Προκείμενου να καταφέρει να αναδείξει όλο το εύρος των δυνατοτήτων του, θα πρέπει να τηρούνται ορισμένοι συμπληρωματικοί κανόνες ασφαλείας, όπως η χρήση της ζώνης ασφαλείας, η διατήρηση ασφαλούς απόστασης από τον αερόσακο, η βεβαίωση για την ύπαρξη του, εάν πρόκειται για μεταχειρισμένο όχημα, η σωστή συντήρηση του, η τήρηση των οδηγιών του κατασκευαστή, η εκτίμηση των ιδιαιτεροτήτων των επιβατών, η τήρηση των κανόνων ενεργητικής ασφάλειας και η σωστή μεταχείριση του αερόσακου.

Αερόσακοι Αυτοκινήτου

Οκτώ κανόνες… Η άποψη ότι οι αερόσακοι μπορούν να προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και να σώσουν από οποιοδήποτε ατύχημα τους επιβάτες ενός αυτοκινήτου δεν είναι σωστή. Όπως κάθε επίτευγμα της τεχνολογίας έτσι και οι αερόσακοι, μόνο εάν τηρηθούν κάποια μέτρα ασφαλείας και χρησιμοποιηθούν σωστά από τους κατόχους τους, μπορούν να επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Για τη δυσάρεστη περίπτωση που θα χρειαστεί να ανοίξει ο δικός αερόσακος, υπάρχουν 8 κανόνες-συμβουλές που θα πρέπει να τηρείτε, έτσι ώστε όλα να έχουν αίσιο τέλος.

1. Η ζώνη ασφαλείας είναι το καλύτερο σύστημα παθητικής ασφάλειας και η χρησιμοποίηση της είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Εκτός του ότι προστατεύει από συγκρούσεις που ο αερόσακος δεν προσφέρει ασφάλεια, π.χ ανατροπές, τοποθετεί το σώμα στην καλύτερη δυνατή θέση τη στιγμή που θα έρθει σε επαφή με τον αερόσακο.

2. Μην τοποθετείται αντικείμενα στο χώρο που καταλαμβάνει ο αερόσακος όταν ενεργοποιείται, γιατί θα εκτοξευθούν προς το σώμα σας με ταχύτητα περίπου 300 χλμ/ ώρα.

3. Ειδικές κατηγορίες ατόμων όπως έγκυες, παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα χαμηλού αναστήματος και άτομα με ειδικές ανάγκες πρέπει να κάθονται στα πίσω καθίσματα.

4. Κρατάτε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση από τον αερόσακο έτσι ώστε να έχετε ομαλότερη επαφή σε περίπτωση ενεργοποίησης του.

5. Ενημερωθείτε από το manual book του αυτοκινήτου σας για τις προφυλάξεις που πρέπει να πάρετε για τυχόν ιδιαιτερότητες του αερόσακου του δικού σας αυτοκινήτου.

6. Μην παραμελείτε τη συντήρηση του αερόσακου, ενώ πρέπει να δίνεται και η πρέπουσα προσοχή στην ενδεικτική λυχνία λειτουργίας του, που βρίσκεται συνήθως στο ταμπλό του αυτοκινήτου, ειδικά αν αυτή ανάψει.

7. Εάν έχετε αγοράσει το αυτοκίνητο σας από δεύτερο χέρι και στον εξοπλισμό του περιλαμβάνεται αερόσακος, βεβαιωθείτε ότι όντως υπάρχει. Πρόκειται για ένα σύστημα ασφαλείας μιας χρήσης, που πολλές φορές δεν αντικαθίσταται με καινούργιο μετά από ατύχημα.

8. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να θεωρήσετε τον αερόσακο σαν το απόλυτο σύστημα παθητικής ασφάλειας. Για να έχετε μια ολοκληρωμένη προστασία πρέπει να τηρείτε όλους τους παραπάνω κανόνες και να μη ξεχνάτε ότι… η παθητική ασφάλεια ξεκινάει εκεί που τελειώνει η ενεργητική.

Οδηγείτε λοιπόν μέσα στα όρια που σας επιτρέπουν οι δυνατότητες σας και οι δυνατότητες του αυτοκινήτου σας, για να μην ανοίξει ποτέ ο αερόσακος.

Advertisements

Related Posts

Έρχονται ηλεκτρονικές κλήσεις για παραβάσεις ΚΟΚ
Έρχονται ηλεκτρονικές κλήσεις για παραβάσεις ΚΟΚ
Οι πιο προσεκτικοί οδηγοί στην Ευρώπη
Οι πιο προσεκτικοί οδηγοί στην Ευρώπη
Κάμερες πιάνουν όσους οδηγούν με κινητό
Κάμερες πιάνουν όσους οδηγούν με κινητό
Οι βασικές αιτίες των θανατηφόρων τροχαίων
Οι βασικές αιτίες των θανατηφόρων τροχαίων
Αρέσει σε %d bloggers: