Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2016, δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων…

Με κεντρικό μήνυμα να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών «με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών», το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day).

Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σ’ όλες τις χώρες-μέλη του ICOM, με ομιλίες, εκθέσεις, συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και τον ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία.

Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM διοργανώνει κατά τον μήνα Μάιο ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα. Επίσης, τιμά κάθε χρόνο ένα ή περισσότερα ελληνικά μουσεία, όπου πραγματοποιείται η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού. Φέτος έχει επιλεγεί το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2016  

Για το 2016 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία».

Τα Μουσεία είναι άμεσα συνδεδεμένα με το τοπίο που τα περιβάλλει. Κύρια αποστολή τους είναι η διατήρηση και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, είτε αυτή βρίσκεται μέσα στο κτιριακό κέλυφος του μουσείου είτε έξω από αυτό.

Γι’ αυτό, λοιπόν, παρέχοντας τεχνογνωσία, οφείλουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο ευρύτερο περιβάλλον συν διαμορφώνοντας το πολιτιστικό τοπίο, ώστε να αποτελέσουν δυναμικά κέντρα πολιτισμού.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων εδώ

Advertisements

Related Posts

Πότε πέφτει η Καθαρά Δευτέρα
Πότε πέφτει η Καθαρά Δευτέρα;
Ο Φλεβάρης φέρνει χιόνια αλλά μυρίζει Άνοιξη
Ο Φλεβάρης φέρνει χιόνια αλλά μυρίζει Άνοιξη
Λευκές σημαίες στα ιρανικά ιστορικά μνημεία
Λευκές σημαίες στα ιρανικά ιστορικά μνημεία
Τα έθιμα των Θεοφανίων
Τα έθιμα των Θεοφανίων
Αρέσει σε %d bloggers: