Το στόμα είναι ο καθρέπτης της υγείας μας

Το στόμα είναι ο καθρέπτης της υγείας μας

Το στόμα είναι ο καθρέπτης της υγείας μας: Το στόμα είναι ο καθρέπτης της υγείας μας και τα στοιχεία που έρχονται στο φως είναι θλιβερά!!!

Στη σύγχρονη εποχή όπου η εκπαίδευση του οδοντιάτρου σε συνδυασμό με την υποστηρικτική τεχνολογία μπορούν να προλάβουν, να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν σε συνεργασία με πολλές άλλες ειδικότητες των επιστημών υγείας, διάφορα νοσήματα, τα οποία, ενώ υφίστανται από καιρό η μόνη κλινική εκδήλωσή τους είναι μέσα στη Στοματική Κοιλότητα.

Παράλληλα η διατήρηση των ιστών του στόματος σε άριστη λειτουργική κατάσταση αποτρέπει τη δημιουργία ανεπιθύμητων καταστάσεων στη Γενική Υγεία.

Οι στοματικές παθήσεις είναι οι πιο συχνές παθήσεις των ανθρώπων

Στο πλαίσιο της πρόσφατης διεθνούς συνεργατικής Μελέτης της Παγκόσμιας Επιβάρυνσης των Ασθενειών (1990-2010), διαπιστώθηκε ότι η μη θεραπευμένη καταστροφή των σκληρών οδοντικών ιστών αποτελεί την πιο συχνή πάθηση από το σύνολο των 291 παθήσεων που μελετήθηκαν.

Παγκοσμίως, ποσοστό μεταξύ 60 και 90% των παιδιών σχολικής ηλικίας εμφανίζουν οδοντική τερηδόνα

Οι περισσότερες περιπτώσεις παραμένουν χωρίς θεραπεία. Η οδοντική τερηδόνα προκαλεί πόνο, οδηγεί σε απουσίες από το σχολείο και την εργασία και απαιτεί, συνήθως, δαπανηρή θεραπεία, που συχνά δεν είναι οικονομικά προσιτή ή διαθέσιμη. Τα καλά νέα: η πιο συχνή χρόνια νόσος της ανθρωπότητας μπορεί, σε μεγάλο βαθμό, να προληφθεί, με απλά και οικονομικά προσιτά μέτρα.

Ο καρκίνος του στόματος είναι ο 8ος κατά σειρά συχνότερα εμφανιζόμενος καρκίνος και ο 3ος συχνότερα εμφανιζόμενος καρκίνος στη Νοτιοανατολική Ασία.

Οι χώρες με τα χαμηλά εισοδήματα φέρουν το μεγαλύτερο βάρος καθώς ο καρκίνος του στόματος εμφανίζεται εκεί με διπλή συχνότητα σε σύγκριση με τις χώρες που έχουν υψηλότερα εισοδήματα. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του στόματος είναι 15 φορές υψηλότερος όταν συνδυάζεται η κατανάλωση καπνού και αλκοόλ και οι δύο αυτοί παράγοντες κινδύνου εκτιμάται ότι ευθύνονται για την εμφάνιση του 90% περίπου των καρκίνων του στόματος.

Για το 50% των παθήσεων των ούλων ευθύνεται το κάπνισμα

Οι μισοί από τους μακροχρόνιους καπνιστές πεθαίνουν από κάποιο νόσημα που σχετίζεται με το κάπνισμα.

Το 90% των παιδιών που πάσχουν από ΝΟΜΑ δεν λαμβάνουν περίθαλψη και έχουν περιορισμένες πιθανότητες επιβίωσης

Η ΝΟΜΑ (Cancrum Oris) είναι μια παραμορφωτική γαγγραινώδης ασθένεια που πλήττει, κυρίως, νεαρά παιδιά στην Υπο-Σαχάριο Αφρική. Η ασθένεια είναι αποτέλεσμα ακραίας φτώχειας, κακής υγιεινής, υποσιτισμού, όπως και μειωμένης ανοσίας και άλλων παραγόντων. Είναι απλό, όμως η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να σώσει ζωές!

Το 25% όλων των γενετικών συγγενών ανωμαλιών είναι κρανιοπροσωπικές δυσπλασίες

Στις πιο συχνές συγγενείς παθήσεις περιλαμβάνονται η υπερωϊοσχιστία και η χειλεοσχιστία. Με πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις και μακροπρόθεσμη αποκατάσταση, η φυσιολογική ανάπτυξη και η λειτουργικότητα μπορούν να αποκατασταθούν.

Το 30% των ανθρώπων ηλικίας 65-74 ετών παγκοσμίως έχουν χάσει όλα τους τα δόντια

Το να ζει ένας άνθρωπος χωρίς δόντια επηρεάζει σοβαρότατα την ποιότητα της ζωής του και μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινή δίαιτα, υποσιτισμό και κοινωνική απομόνωση.

Εκατομμύρια μέρες χαμένες από την εργασία και το σχολείο

Το 1996, τα στοματικά νοσήματα είχαν ως αποτέλεσμα 2,4 εκατομμύρια χαμένες ημέρες από την εργασία και 1,6 εκατομμύρια χαμένες ημέρες από το σχολείο μόνο στις ΗΠΑ. Στην Ταϊλάνδη, τα οδοντιατρικά προβλήματα είχαν ως αποτέλεσμα 1.900 χαμένες σχολικές ώρες ανά 1.000 παιδιά, το 2008. Έτσι, τα στοματικά νοσήματα αποτελούν πρωταρχική αιτία για απώλειες τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο για τα άτομα και τις χώρες.

Η επιβάρυνση των στοματικών νοσημάτων είναι μεγαλύτερη μεταξύ των φτωχών πληθυσμιακών ομάδων

Όλα τα στοματικά νοσήματα συνδέονται με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση – οι φτωχοί υφίστανται μεγαλύτερη επιβάρυνση, ενώ παράλληλα, έχουν περισσότερο περιορισμένη πρόσβαση στην ενδεικνυόμενη περίθαλψη.

Τα στοματικά νοσήματα έχουν ίδιους παράγοντες κινδύνου με άλλες μη μεταδιδόμενες ασθένειες

Οι στοματικές ασθένειες προξενούνται ή επηρεάζονται από τους ίδιους μεταβλητούς παράγοντες κινδύνου με εκείνους πολλών από τις μη μεταδιδόμενες ασθένειες, από τις οποίες οι πιο σημαντικές είναι οι καρδιοπάθειες, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο καρκίνος και τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα. Η αντιμετώπιση τέτοιων κοινών παραγόντων κινδύνου όπως η χρήση προϊόντων καπνού, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και η έλλειψη σωματικής άσκησης θα περιορίσουν την επιβάρυνση μιας σειράς ασθενειών με σοβαρό αντίκτυπο.

Το βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόπαστα βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας και των νοσημάτων των ούλων

Το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών, τουλάχιστον το πρωί μετά το πρωινό και το βράδυ πριν τον ύπνο, με φθοριούχα οδοντόπαστα είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικό στην πρόληψη της οδοντικής τερηδόνας και των νοσημάτων των ούλων.

Άλλα απλά μέτρα συνεισφέρουν, επίσης, στη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας:

η χαμηλή σε ζάχαρη υγιεινή διατροφή, η αποφυγή πρόχειρων φαγητών με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης μεταξύ των γευμάτων και ο τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος βοηθά στην πρόληψη των στοματικών νοσημάτων.

Με καισαρική τα μωρά του μέλλοντος

Advertisements

Related Posts

Θραύση η διαδικτυακή απάτη στην Ελλάδα
Θραύση η διαδικτυακή απάτη στην Ελλάδα
Μέση πραγματική ταχύτητα διαδικτύου
Μέση πραγματική ταχύτητα διαδικτύου
Τα best seller αυτοκίνητα στην Ελλάδα
Τα best seller αυτοκίνητα στην Ελλάδα
Η «λευκή βίβλος» της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη
Η «λευκή βίβλος» της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη
Αρέσει σε %d bloggers: