Τι προκαλούν τζάκια και σόμπες

Τι προκαλούν τζάκια και σόμπες;

Τι προκαλούν τζάκια και σόμπες; Μετά το κάπνισμα, τα τζάκια και οι σόμπες αποτελούν αιτία για χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, σύμφωνα με τον ΠΟΥ!!!

Ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό συμπέρασμα προέκυψε από έρευνα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας σε σχέση με τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Οι σόμπες και τζάκια στα σπίτια, είναι μια από τις βασικές αιτίες της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, αφού η χρήση τους έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια λόγω κρίσης.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία προειδοποιεί ότι η ΧΑΠ σκοτώνει κάθε χρόνο σε όλο τον πλανήτη περισσότερους από 3 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ εκτιμάται ότι ευθύνεται για συνολικά 29 εκατομμύρια χρόνια ζωής με αναπηρία.

Με αυτά τα δεδομένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει τη ΧΑΠ στην 5άδα με τις πιο επικίνδυνες ασθένειες της επόμενης χιλιετίας.

Πρώτη αιτία της νόσου παραμένει το κάπνισμα. Στην Ελλάδα, περίπου 600.000 καπνιστές, πάσχουν από τη νόσο ενώ το ανησυχητικό, είναι ότι τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς, δεν το γνωρίζουν. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το 7% των Ελλήνων με ΧΑΠ θα νοσηλευτεί σίγουρα λόγω παρόξυνσης και θα πεθάνει σε 3 μήνες.

Σύμφωνα με την Ομάδα ΧΑΠ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείαςη νόσος αποφράζει τους αεραγωγούς και σταδιακά καταστρέφει τους ιστούς των πνευμόνων. Ωστόσο, μόνο μετά την καταστροφή έως και 60% των πνευμόνων παρουσιάζονται συμπτώματα που μπορεί να οδηγήσουν τον ασθενή στο γιατρό.

Αν ο βήχας, η απόχρεμψη και το εύκολο λαχάνιασμα αγνοηθούν, η ΧΑΠ εξελίσσεται ραγδαία και ο ασθενής δεν μπορεί να κάνει απλές καθημερινές δουλειέςνα κοιμηθεί, και να έχει σεξουαλική ζωήΤελικά, φτάνει να χρειάζεται υποστήριξη με οξυγόνο καθ’ όλο το 24ωρο.

Συνδέεται με τον καρκίνο η πετρελαιοκίνηση;

photo: pixabay.com

Advertisements
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Η απάτη της ΝΔ σε 7 βίντεο
Η απάτη της ΝΔ σε 7 βίντεο
Ανησυχία και στην Ελλάδα για τον COVID-19
Ανησυχία και στην Ελλάδα για τον COVID-19
Το ελληνικό ποδόσφαιρο μπήκε σε μνημόνιο
Το ελληνικό ποδόσφαιρο μπήκε σε μνημόνιο
Στα άδυτα του Ινστιτούτου Παστέρ
Στα άδυτα του Ινστιτούτου Παστέρ
Αρέσει σε %d bloggers: