«εξαφανισμένα» νοσήματα,MMR,ανάγκη εθνικής εμβολιαστικής πολιτικής πρόληψης από τη γρίπη,ανεμβολίαστοι ενήλικες,ανεπαρκής εμβολιαστική κάλυψη,αντιεμβολιαστικό κίνημα,ΑΠΕ-ΜΠΕ,αποχή από εμβολιασμούς,δημόσιες δομές υγείας,διαδικασία προμήθειας εμβολίων,διαφύλαξη της δημόσιας υγείας,εγκληματική έλλειψη εμβολιαστικής πολιτικής,Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών,Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών,ειδήσεις Ελλάδα,ελλιπής εμβολιασμός,ελλιπής εμβολιασμός ενηλίκων,ελλιπής εμβολιασμός παιδιών,εμβολιασμοί παιδιών,εμβολιασμοί στην Ελλάδα,εμβολιασμός,εμβολιαστικά κέντρα,εμβολιαστικά κέντρα Ελλάδας,εμβολιαστική κάλυψη,εμβόλιο κατά της γρίπης,εμβόλιο κατά της ιλαράς,έξαρση ιλαράς στην Ευρώπη,επανεμφάνιση ασθενειών,επανεμφάνιση ασθενειών του παρελθόντος,επανεμφάνιση της Ιλαράς,ευρωπαϊκά νεκροταφεία,Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας,ιατρικά νέα,ιλαρά,κατά των εμβολίων,ΚΕΕΛΠΝΟ,κίνημα κατά του εμβολιασμού,κίνημα κατά των εμβολίων,κρούσματα ιλαράς,μεγάλες ελλείψεις εμβολίων,νομικό πλαίσιο σχετικά με τον εμβολιασμό,οργάνωση Γιατροί του Κόσμου,παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμών,Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας,Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO),Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ΠΟΥ,παιδιά χωρίς εμβόλια,Παιδιατρική Εταιρεία,παιδικά εμβόλια,πολυϊατρεία των Γιατρών του Κόσμου,ΠΟΥ,πρόεδρος της οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου,προμήθειες εμβολίων,σημασία των εμβολιασμών,σύνδεση εμβολιασμού με αυτισμό,τα εμβόλια δεν συνδέονται με αυτισμό,τριπλό εμβόλιο MMR,χωρίς εμβόλια,χωρίς εμβόλια γρίπης

Γρίπη & κρυολόγημα: 7 μύθοι καταρρίπτονται

Ποιοι είναι οι 7 μύθοι για το κρυολόγημα και την γρίπη που καταρρίπτονται;

Έχει ξεκινήσει επίσημα η… σεζόν του κρυολογήματος και της γρίπης και μαζί με αυτή διαδίδονται αναπόφευκτα και οι μύθοι για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση του ενοχλητικού βήχα, της ρινικής συμφόρησης και του πυρετού. Δείτε μερικούς από αυτούς.

1. Κολλάμε γρίπη αν βγούμε στο κρύο με βρεγμένα μαλλιά ή δε φοράμε μπουφάν

raininggifmucinex

Το κρύο και η βροχή δεν παίζουν κανένα ρόλο στην εξάπλωση του ιού της γρίπης. Ο λόγος που πολλοί τα συνδέουν είναι επειδή το φθινόπωρο και το χειμώνα –δηλαδή τις εποχές που κάνει κρύο και βρέχει– παρατηρούνται οι περισσότερα κρούσματα γρίπης.

2. Το κρυολόγημα μπορεί να εξελιχθεί σε γρίπη

mrbeangif

Τόσο το κοινό κρυολόγημα όσο και η γρίπη είναι ιογενείς λοιμώξεις, οφείλονται δηλαδή σε ιούς. Αν και τα συμπτώματα μοιάζουν στις δύο περιπτώσεις, η γρίπη και το κρυολόγημα οφείλονται σε διαφορετικές κατηγορίες ιών.

3. Η βιταμίνη C καταπολεμά το κρυολόγημα

ojgif

Η βιταμίνη C ενισχύει τις άμυνες του οργανισμού κι έτσι μπορεί να μας προστατεύσει εν μέρει από μια πιθανή λοίμωξη. Καμία μελέτη όμως δεν έχει αποδείξει ότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος.

4. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της γρίπης μειώνεται αν το κάνουμε πολύ νωρίς

flushotgif

Πράγματι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου φθίνει, όχι όμως σε διάστημα λίγων μηνών. Το εμβόλιο μας προστατεύει από τη γρίπη έως και για ένα χρόνο.

5. Μπορεί να εμφανίσουμε γρίπη από το εμβόλιο

sheldongif

Είναι αναμφίβολα ο πιο επικίνδυνος μύθος για τη γρίπη, καθώς αποτρέπει μερικούς να κάνουν το απαραίτητο εμβόλιο. Το εμβόλιο περιέχει τμήματα του ιού της γρίπης, τα οποία είναι όμως ανενεργά. Δεν αρρωσταίνουμε από στέλεχος του ιού που δεν είναι ενεργό. Θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι ο ιός της γρίπης είναι μεταδοτικός για 24 ώρες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Εάν αρρωστήσουμε αφού κάνουμε το εμβόλιο, αυτό συμβαίνει επειδή μολυνθήκαμε από τον ιό πριν τον εμβολιασμό.

6. Τα γαλακτοκομικά εντείνουν τη ρινική συμφόρηση

joeymilkgif

Τα γαλακτοκομικά μπορεί να κάνουν τη βλέννα στη ρινική κοιλότητα πιο πυκνή, όμως δε συμβάλλουν στην παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας φλέγματος.

7. Όταν έχουμε πυρετό πρέπει να τρώμε λίγο, ενώ όταν έχουμε κρυολόγημα πρέπει να τρώμε πολύ

tinaeatinggif

Όταν έχουμε πυρετό συνήθως δεν έχουμε πολλή όρεξη. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να τρώμε λιγότερο απ’ ότι συνήθως. Η μειωμένη όρεξη είναι μια φυσική άμυνα του οργανισμού μας, καθώς επιτρέπει στο ανοσοποιητικό να εστιάσει στην καταπολέμηση του ιού. Θα πρέπει να τρώμε όσο συνήθως και να πίνουμε πολλά υγρά. Όσο για το κρυολόγημα, επειδή συνήθως διαρκεί περισσότερο τον πυρετό, το σώμα χρειάζεται αρκετή ενέργεια για να το νικήσει. Θα πρέπει να καταναλώνουμε «ποιοτικές» θερμίδες, από καθαρό κρέας, φρούτα και λαχανικά, και προϊόντα με πολλά θρεπτικά συστατικά, όχι έτοιμα γεύματα και πολλή ζάχαρη.

Με πληροφορίες από onmed.gr

Advertisements

Related Posts

Νόστιμες τροφές εχθροί της χοληστερίνης
Νόστιμες τροφές εχθροί της χοληστερίνης
Τα «μαγικά» οφέλη του αβοκάντο
Τα «μαγικά» οφέλη του αβοκάντο
Τροφές που σταματούν το χρόνο
Τροφές που σταματούν το χρόνο
Παρεξηγημένες τροφές που είναι καλές
Παρεξηγημένες τροφές που είναι καλές
Αρέσει σε %d bloggers: