Ναι ή όχι στα ψέματα για τον Άγιο Βασίλη;

Ναι ή όχι στα ψέματα για τον Άγιο Βασίλη; Κι όμως δεν πρέπει να λέμε ψέματα στα παιδιά μας για τον Άγιο Βασίλη, τι αναφέρουν σχετικά οι επιστήμονες;

Βρετανοί επιστήμονες χαλάνε την μαγεία των Χριστουγέννων… προειδοποιώντας τους γονείς ότι δεν πρέπει να λένε ψέματα στα παιδιά ότι υπάρχει Άγιος Βασίλης…

Βρετανοί επιστήμονες βάλθηκαν να χαλάσουν τη μαγεία των Χριστουγέννων για μικρούς και μεγάλους, προειδοποιώντας τους γονείς ότι αν αναπαράγουν το ψέμα με τον Άγιο Βασίλη που φέρνει τα δώρα, αυτό που πετυχαίνουν τελικά είναι να χαλάνε σε βάθος χρόνου τη σχέση τους με τα παιδιά τους, καθώς το εν λόγω αθώο ψεματάκι μπορεί να κάνει τη ζημιά του, υποσκάπτοντας την εμπιστοσύνη των μικρών στους μεγάλους.

Το αθώο ψεματάκι για τον Άγιο Βασίλη αργότερα θα κάνει ζημιά στην εμπιστοσύνη των παιδιών στους γονείς τους

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογίας Κρίστοφερ Μπόιλ του Πανεπιστημίου του Έξετερ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνούς κύρους περιοδικό ψυχιατρικής The Lancet Psychiatry, επισημαίνουν ότι συχνά το ψέμα περί ύπαρξης Αγίου Βασίλη δεν είναι παρά μια ενδόμυχη επιθυμία των ίδιων των γονιών να ξαναγίνουν παιδιά, γυρνώντας σε μια προ πολλού χαμένη εποχή αθωότητας.

Όμως, όπως θέτουν το ερώτημα οι ψυχολόγοι, «αν οι γονείς είναι ικανοί να ψεύδονται για κάτι τόσο ξεχωριστό και μαγικό, μπορούν μετά να τους εμπιστεύονται τα παιδιά τους ότι αποτελούν θεματοφύλακες της σοφίας και της αλήθειας;».

Επιπλέον, επισημαίνουν ότι, αν το καλοσκεφτεί κανείς ως ενήλικος πλέον, η ιδέα ότι κάπου στον Βόρειο Πόλο υπάρχει μια παντογνώστρια «μυστική υπηρεσία» στην υπηρεσία του Αγίου Βασίλη, που παρακολουθεί κάθε παιδί και ξέρει αν είναι φρόνιμο ή άτακτο (ώστε να του φέρει ή όχι δώρο), είναι τελικά μάλλον τρομακτική.

Ιδίως όταν ορισμένοι γονείς σκοπίμως εμπλέκουν τον Άγιο Βασίλη για να πειθαρχήσουν ή να τιμωρήσουν το παιδί τους («δεν είσαι καλό παιδί, γι’ αυτό μην περιμένεις παιχνίδι από τον Άγιο Βασίλη»).

Γιατί όμως αυτή η ιστορία με τον Άγιο Βασίλη έχει επικρατήσει για τα καλά, σε τόσο μεγάλο μέρος της Γης και για τόσα χρόνια;

«Η ηθικότητα του να κάνουμε τα παιδιά να πιστεύουν σε τέτοιους μύθους πρέπει να τεθεί εν αμφιβόλω» σύμφωνα με τον δρα Μπόιλ. 

«Όλα τα παιδιά τελικά θα μάθουν ότι συστηματικά και επί χρόνια εξαπατήθηκαν και αυτό μπορεί να τα κάνει να αναρωτιούνται ποια άλλα ψέματα τους έχουν πει» τόνισε. Πρόσθεσε, πάντως, ότι μερικά ψεματάκια είναι χρήσιμα για τα παιδάκια, όπως π.χ. ότι το αγαπημένο ζωάκι τους που μόλις πέθανε, θα πάει σε κάποιο παράδεισο.

Γιατί όμως αυτή η ιστορία με τον Άγιο Βασίλη έχει επικρατήσει για τα καλά, σε τόσο μεγάλο μέρος της Γης και για τόσα χρόνια;

  • Κατ’ αρχήν, επειδή οι άνθρωποι έχουν την έμφυτη τάση να συμμορφώνονται με τις παραδόσειςακόμη και όταν αυτές είναι εξόφθαλμα παράλογες, απαντούν οι επιστήμονες.
  • Δεύτερον, επειδή όλοι οι άνθρωποι, μικροί και (κυρίως) μεγάλοι, θέλουν να ξεφύγουν από την πραγματικότητα. Τι καλύτερο λοιπόν από μια γλυκιά αυταπάτη;

Online χριστουγεννιάτικες κάρτες στο λεπτό

Related Posts

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Παγκόσμια κινητοποίηση για την κλιματική αλλαγή
Παγκόσμια κινητοποίηση για την κλιματική αλλαγή
Είναι η ζάχαρη όντως κακή για την υγεία;
Είναι η ζάχαρη όντως κακή για την υγεία;
Ένα απίθανο σκάνδαλο στην βιομηχανία της ζάχαρης
Ένα απίθανο σκάνδαλο στην βιομηχανία της ζάχαρης
Αρέσει σε %d bloggers: