Μη ασφαλή τρόφιμα

Μη ασφαλή τρόφιμα η αιτία για 200 ασθένειες

Μη ασφαλή τρόφιμα: Τρόφιμα με ιούς και βακτήρια μπορεί να προκαλέσουν περισσότερα από 200 ασθένειες σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας…

Η αλλαγή στην παραγωγή τροφίμων ευκαρία για τα βακτήρια να χτυπήσουν

“Η παραγωγή τροφίμων έχει βιομηχανοποιηθεί, ενώ το εμπόριο και η διανομή των τροφίμων έχουν παγκοσμιοποιηθεί. Αυτό δίνει πολλαπλές νέες ευκαιρίες τα τρόφιμα να μολυνθούν με βλαβερά βακτήρια, ιούς, παράσιτα, ή χημικές ουσίες”, επισημαίνει η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ δρ. Μάργκαρετ Τσαν (Margaret Chan).

“Ένα τοπικό πρόβλημα ασφάλειας τροφίμων μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς εμβέλειας” τονίζεται.

Παραδείγματα μη ασφαλών τροφίμων περιλαμβάνουν τα μη επαρκώς μαγειρεμένα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Αλλά και τα μολυσμένα φρούτα και λαχανικά, και τα οστρακοειδή που περιέχουν βιοτοξίνες κ.λπ.

Βασικές οδηγίες για την πρόληψη των τροφιμογενών νοσημάτων

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, για ασφαλέστερα τρόφιμα, κάθε άτομο σε όλο τον κόσμο πρέπει να γνωρίζει τις βασικές οδηγίες για την πρόληψη των τροφιμογενών νοσημάτων.

Δείτε τις στη συνέχεια:

  • Σχολαστικό πλύσιμο των χεριών.
  • Διαχωρισμός των ωμών από τα μαγειρεμένα τρόφιμα.
  • Καλό μαγείρεμα των τροφίμων.
  • Διατήρηση των τροφίμων σε ασφαλή θερμοκρασία.
  • Χρήση καθαρού νερού και ασφαλών πρώτων υλών για την παρασκευή των τροφίμων.

Τα μη ασφαλή τρόφιμα κίνδυνος για τη δημόσια υγεία

“Παρά το γεγονός ότι τα τροφιμογενή νοσήματα στη χώρα μας παρουσιάζουν χαμηλότερη επίπτωση από αυτή άλλων ευρωπαϊκών χωρών, εξακολουθούν να αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας”, αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

“Έτσι απαιτείται η ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης των νοσημάτων αυτών. Αυτό μπορεί να γίνει σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς που έχουν σαν αποστολή να συμβάλουν στη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων. Δηλαδή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA) κ.ά” επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Advertisements

Related Posts

Πότε έρχονται οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας
Πότε έρχονται οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας;
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Που σπουδάζουν οι καλοί μηχανικοί Η/Υ
Που σπουδάζουν οι καλοί μηχανικοί Η/Υ;
Στο μολύβι η συνταγή της μάθησης
Στο μολύβι η συνταγή της μάθησης
Αρέσει σε %d bloggers: