Θα γίνει του video streaming: Γιατί ο φετινός Νοέμβριος σηματοδοτεί την έναρξη του… πολέμου στο video streaming; Ποιοι είναι οι νέοι παίκτες στον χώρο της τηλεοπτικής ψυχαγωγίας;

Ο Νοέμβριος λοιπόν μπήκε εδώ και λίγες ημέρες, όπως ακριβώς μπαίνουν σιγά – σιγά στον χώρο της τηλεοπτικής ψυχαγωγίας μερικά ακόμα μεγάλα ονόματα που αναμένεται να αλλάξουν για τα καλά το πως βλέπουμε τηλεόραση τα επόμενα χρόνια. Εντάξει… όχι ακριβώς τηλεόραση, γιατί ακόμα και οι νέες smart τηλεοράσεις έτσι όπως πάει το πράγμα τείνουν και αυτές να γίνουν ένα ακόμα… έπιπλο στο σαλόνι μας.

Πιο συγκεκριμένα, από την περασμένη Παρασκευή 1η Νοεμβρίου δίπλα στο δίπλα στο Netflix και τις υπόλοιπες streaming πλατφόρμες ήρθε να προστεθεί και η Apple με την AppleTV+. Λίγες ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα εκεί κατά τα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται ένας ακόμα -ίσως και ο δυνατότερος- παίκτης στον χώρο του video streaming, η Disney. Βέβαια, δεν θα κάνει ακόμα το λανσάρισμα του στην Ελλάδα, αλλά δεν θα αργήσει να συμβεί και αυτό…

Όπως και να χει η είσοδος αυτών των υπηρεσιών, αρχής γενομένης από το Netflix, άλλαξε σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό και τις τηλεοπτικές μας συνήθειες. Τώρα πια δεν έχει σημασία ο χρόνος που θα καθίσουμε μπροστά από την τηλεόραση, δεν έχει καν σημασία αν είμαστε μπροστά στην τηλεόραση ή κάποια άλλη συσκευή, δεν παίζει επίσης ρόλο αν είμαστε στο σπίτι ή εν κινήσει. Η σειρά, η ταινία που θέλουμε να παρακολουθήσουμε βρίσκεται στο “σύννεφο” και μας περιμένει είτε να τη “στριμάρουμε” είτε να την κατεβάσουμε από όποια συσκευή θέλουμε για να την παρακολουθήσουμε.

Και δεν σταματάει εκεί η νέα τηλεοπτική φιλοσοφία, αλλά συνεχίζει με το Netflix πάλι να κάνει την αρχή. Που το πάμε; Μα στις σειρές φυσικά… και συγκεκριμένα γιατί να βλέπεις ένα – ένα τα επεισόδια και να τα περιμένεις ανά βδομάδα να “ανέβουν” στο δίκτυο; Δεν κολλάς έτσι, ενώ αν η υπηρεσία, εν προκειμένου το Netflix, στα σερβίρει όλα μαζί, απλά… κολλάς!!! Και αυτό προφανώς το ακολούθησαν και άλλοι παίκτες στην τηλεοπτική αγορά. Να για παράδειγμα η Cosmote TV, μιας και αρκετές από τις σειρές που έχει στην πλατφόρμα της πλέον μας τις σερβίρει στο σύνολο τους από την πρώτη μέρα που ανεβαίνουν στο δίκτυο της για on demand θέαση.

Πάμε τώρα στην Apple… Εδώ η κατάσταση για να το πούμε όσο πιο χαλαρά γίνεται… λίγο πιο “άγρια” κάπως μιας και ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός με το… “καλημέρα” μας δείχνει τις ορέξεις του. Τι θέλουμε να πούμε; Απλά να αναφέρουμε λοιπόν ότι ενώ στο παρελθόν οι υπόλοιποι παίκτες του video streaming έκαναν το λανσάρισμα τους σταδιακά στις διάφορες χώρες – αγορές, η Apple μπαίνει μπαμ… στην αγορά με το λανσάρισμα της ταυτόχρονα σε 100 χώρες. Αν αυτό δεν είναι επίδειξη δύναμης και προθέσεων βεβαίως – βεβαίως, τότε τι είναι; Απλά να θυμίσουμε ότι το Netflix ήρθε στην Ελλάδα κάπου το 2016, έξι χρόνια μετά από την έναρξη λειτουργίας του!!!

6 δισ. θα σκάσει η Apple για πρωτότυπο τηλεοπτικό περιεχόμενο το δεύτερο έτος λειτουργίας της!!!

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό στοιχείο που έρχεται να αποδείξει τον παραπάνω ισχυρισμό, ότι δηλαδή η Apple δεν μπαίνει απλά στην συγκεκριμένη αγορά, αλλά μπαίνει για να… τινάξει την μπάνκα στον αέρα, είναι και το budget που σκοπεύει να διαθέσει!!! Σύμφωνα λοιπόν με σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, η αμερικανική εταιρεία έχει ανεβάσει πλέον το διαθέσιμο budget της επόμενης χρονιάς για την παραγωγή πρωτότυπου τηλεοπτικού περιεχομένου στα 6 δισ. δολάρια, πολύ πάνω δηλαδή από το 1 δισ. που ξόδεψε η Apple το πρώτο έτος λειτουργίας τηλεοπτικής πλατφόρμας.

Στην πλατφόρμα της Apple συμπεριλαμβάνεται και η τηλεοπτική σειρά “The Morning Show” με πρωταγωνιστές Jennifer Aniston, Reese Witherspoon και Steve Carell, στην οποία εκτιμάται ότι το κόστος παραγωγής κάθε επεισοδίου ξεπέρασε τον πήχη των 15 εκατομμυρίων των επεισοδίων της τελευταίας σεζόν του Game of Thrones.

Και μπορεί το συνολικό budget των 6 δισ. δολαρίων να υπολείπεται από το αντίστοιχο του Netflix (15 δισ.) ωστόσο η Apple προσφέρει καλύτερους όρους πληρωμής, με αποτέλεσμα να κερδίζει αρκετές συμφωνίες με αστέρια του Χόλιγουντ, σύμφωνα πάντα με το σχετικό δημοσίευμα των Financial Times.

Και με την Disney τι θα παίξει;

Στο παιχνίδι δεν βάζουμε ακόμα την Disney+ μιας και είναι άγνωστο το πότε θα τρέξει η υπηρεσία στην Ελλάδα. Μάλιστα, βλέποντας την σχετική λίστα μόνο οι Ολλανδοί θα είναι οι πρώτοι στην Ευρώπη που θα έχουν την ευκαιρία να δουν Disney+ σε λίγες ημέρες. Αξίζει να αναφέρουμε πάντως ότι η τιμή του πακέτου θα αγγίζει τα 6,99 ευρώ για τη μηνιαία συνδρομή και τα 69,99 ευρώ για την ετήσια. Λογικά η ίδια τιμή θα διατηρηθεί και για την Ελλάδα όταν -ίσως το καλοκαίρι του 2020- ξεκινήσει η διάθεση της υπηρεσίας και στη χώρα μας.

Και εντάξει η πιο φθηνή Apple TV+ έχει σίγουρα λιγότερες ταινίες και σειρές σε σχέση με το Netflix με την σχεδόν διπλάσια τιμή συνδρομής, ωστόσο, το Disney+ με την σαφώς καλύτερη τιμή σε σχέση με το Netflix αναμένεται να σαρώσει ίσως την συγκεκριμένη αγορά, δεδομένου βέβαια και των παραγωγών που έχει ή που μπορεί να υποστηρίξει μελλοντικά.

Πολλές μάλιστα από τις σειρές και ταινίες που βρίσκονται τώρα στο Netflix είναι της Disney… οπότε ίσως να μην βρίσκονται για πολύ καιρό ακόμα στο Netflix…

Ξεκίνησε και στην Ελλάδα η AppleTV+

158 εκατομμύρια οι συνδρομητές του Netflix

Advertisements

Related Posts

Δεν χτυπά μόνο τους πνεύμονες ο κορονοϊός
Δεν χτυπά μόνο τους πνεύμονες ο κορονοϊός
Μήπως έχω «κολλήσει» κορονοϊό και δεν το ξέρω
Μήπως έχω «κολλήσει» κορονοϊό και δεν το ξέρω;
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Αρέσει σε %d bloggers: