Ερωτήσεις - απαντήσεις για τις 120 δόσεις

Ερωτήσεις – απαντήσεις για τις 120 δόσεις

Ερωτήσεις – απαντήσεις για τις 120 δόσεις: Η νέα ρύθμιση 120 δόσεων για τις ασφαλιστικές οφειλές θα αφορά 900.000 οφειλέτες, δείτε χρήσιμες ερωταπαντήσεις

Απευθύνεται σε τουλάχιστον 900.000 οφειλέτες και αφορά ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και όσους δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, γιατί έχουν οφειλές προς τα ταμεία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα ενταχθούν και εργοδότες με ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων στο πρώην ΙΚΑ.

Η Νέα Σελίδα απαντά στα ερωτήματα που έχουμε για τη νέα ρύθμιση.

11 χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις

1. Πότε θα ξεκινήσει η ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία;

Η ρύθμιση αναμένεται να έρθει στην Βουλή στο πρώτο 10ημερο του Απριλίου και στην συνέχεια να ξεκινήσει μέσα στον ίδιο μήνα η εφαρμογή της.

2. Ποιους αφορά;

Απευθύνεται σε τουλάχιστον 900.000 οφειλέτες και αφορά ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και όσους ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν γιατί έχουν οφειλές προς τα ταμεία. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα ενταχθούν και εργοδότες με ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων στο πρώην ΙΚΑ.

3. Τι κερδίζω με την ένταξη στην ρύθμιση;

Η ρύθμιση για όσους είναι εν ενεργεία η έχοντες κλείσει τα βιβλία, αυτοαπασχολούμενους θα προσφέρει: επανυπολογισμό της βασικής οφειλής δηλαδή θα μειωθεί έως 70%, ενώ έως 85% θα διαγραφούν οι προσαυξήσεις. Επίσης οι εργοδότες θα μπορούν να εξοφλήσουν τις εργοδοτικές οφειλές σε αρκετές δόσεις και με διαγραφή των προσαυξήσεων από 85%-100%. Η πλήρης διαγραφή των προσαυξήσεων θα ισχύσει μόνον στην περίπτωση που οι εργοδοτικές οφειλές εξοφληθούν όχι σε δόσεις αλλά εφάπαξ και στο σύνολό τους.

4. Πως θα γίνει ο επανυπολογισμός;

Η διαδικασία επανυπολογισμού της αρχικής οφειλής με κούρεμα λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού των εισφορών θα αφορά περίπου 560.000 οφειλέτες από τον πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ. Τα παλαιά χρέη από το 2002 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 θα υπολογιστούν εκ νέου με το νέο σύστημα, δηλαδή με βάση το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα που δήλωνε στην Εφορία ο οφειλέτης, τη χρονική περίοδο κατά την οποία δημιουργήθηκαν. Η επιλογή θα είναι εθελοντική, καθώς χαμηλότερες εισφορές οδηγούν και σε χαμηλότερες συντάξεις. Να σημειωθεί ότι ο επανυπολογισμος της οφειλής θα γίνει για οφειλές μετά το 2002 και όχι για τις οφειλές πριν.

5. Παίζει ρόλο αν κάποιος έχει ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό;

Η ρύθμιση θα είναι αυτοτελής για τις ασφαλιστικές οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ, ανεξαρτήτως των διαδικασιών του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Θα εξαιρούνται μόνο εκείνοι για τους οποίους έχει ολοκληρωθεί η ένταξη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

6. Πως διαμορφώνονται οι δόσεις;

Το ποσό που θα διαμορφωθεί μετά τον επανυπολογισμό θα ρυθμίζεται όταν είναι μέχρι 3.000 ευρώ σε 36 δόσεις και για υψηλότερα ποσά θα κλιμακώνεται μέχρι και 120 δόσεις. Πάντως το ελάχιστο ποσό της δόσης ανάλογα με την οφειλή θα είναι τα 50 ευρώ. Εξετάζεται ωστόσο για τους αγρότες να είναι 30 ευρώ.

7. Ποιος ορίζει τις δόσεις;

Μια σημαντική παράμετρος της ρύθμισης είναι η ρήτρα βιωσιμότητας δηλαδή θα υπάρχει δείκτης βιωσιμότητας προκειμένου να ελέγχεται αυτός που θα ενταχθεί στην ρύθμιση αν πληροί όλα τα κριτήρια που θα διασφαλίζουν την καταβολή των δόσεων. Αυτό σημαίνει ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα καταθέτουν χαρτιά για την διασφάλιση της τήρησης της ρύθμισης.

8. Υπάρχει κάποια προϋπόθεση για τις εισφορές του 2019;

Είναι υποχρεωτική για την ένταξη στην ρύθμιση να έχουν καταβληθεί οι εισφορές Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2019.

9. Τι γίνεται αν δεν συμφωνώ με τον επανυπολογισμό;

Ο οφειλέτης θα λαμβάνει γνώση μέσω της πλατφόρμας για το νέο ποσό οφειλής μετά τον επανυπολογισμό και το πλήθος των δόσεων που προκύπτουν βάσει των ελάχιστων ποσών μηνιαίας δόσης. Εφόσον συναινεί στον επανυπολογισμόπου συνεπάγεται και κούρεμα συντάξιμου μισθούθα εντάσσεται αυτόματα στη ρύθμιση.

10. Τι γίνεται γι αυτούς που θέλουν να βγουν στην σύνταξη;

Υπολογίζεται ότι περίπου 78.000 μη μισθωτοί άνω των 62 ετών δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη σήμερα λόγω οφειλών. Οι 50.000 από αυτούς είναι πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες του ΟΑΕΕ, ηλικίας 62 ετών και άνω, και οφείλουν σωρευτικά περίπου 3 δισ. ευρώ. Άλλοι περίπου 30.000 αγρότες έχουν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές ύψους 300 εκατ. ευρώ.

11. Πως θα συμμετάσχω στην ρύθμιση;

Θα απαιτείται αίτηση του ασφαλισμένου οφειλέτη σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα αναπτυχθεί γι’ αυτό τον σκοπό. Με τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του ο οφειλέτης θα μπορεί να βλέπει καταρχάς το ακριβές ποσό της οφειλής του και να αιτείται τον επανυπολογισµό της.

Μέχρι τέλος Απριλίου οι 120 δόσεις

info: Νέα Σελίδα

Related Posts

10 μικρά tips για μακροζωία
10 μικρά tips για μακροζωία
Γιατί πέφτουν οι τιμές στο λάδι
Γιατί πέφτουν οι τιμές στο λάδι;
Άτακτη υποχώρηση Μητσοτάκη για εισφορές αγροτών
Άτακτη υποχώρηση Μητσοτάκη για εισφορές αγροτών
Έπεσε η υπογραφή για το επίδομα πετρελαίου
Έπεσε η υπογραφή για το επίδομα πετρελαίου
Αρέσει σε %d bloggers: