Ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης

Οι φετινές ανατροπές στο επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης

Τι αλλαγές φέρνει στο επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης η μνημονιακή περικοπή 50% του ετήσιου ποσού επιδότησης;

Δραστικές ανακατανομές στο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών για τη φετινή σεζόν.

Η μνημονική υποχρέωση για περικοπή του ετήσιου ποσού επιδότησης κατά 50% η οποία θα διαμορφωθεί σε 47 εκατ. ευρώ, από 92 εκατ. ευρώ, την προηγούμενη σεζόν, οδηγεί σε ανατροπές στα ποσά της επιδότησης, καθώς και των εισοδηματικών, περιουσιακών και των γεωγραφικών κριτηρίων.

Ενόψει της έναρξης της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου 2017 έως και τις 30 Απριλίου 2018, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να εξετάζει διάφορα σενάρια για την αναμόρφωση των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος, μεταξύ των οποίων είναι:

  • Η ελάχιστη περικοπή του ύψους της επιδότησης στα νοικοκυριά που κατοικούν σε κρύες περιοχές της χώρας ή και να παραμείνει στα ίδια επίπεδα.
  • Η σημαντική περικοπή του επιδόματος στις ζεστές περιοχές.
  • Η μείωση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, ώστε να μειωθούν αντίστοιχα και οι δικαιούχοι και όσοι απομείνουν να λαμβάνουν σχετικά «αξιοπρεπή» ποσά.

Σύμφωνα με τα περυσινά κριτήρια, δικαιούχοι του επιδόματος ήταν:

  • οι άγαμοι με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ, κατοικία και ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία μέχρι 100.000 ευρώ
  • και έγγαμοι με εισόδημα έως 20.000 ευρώ, αυξανόμενο κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί και ακίνητη περιουσία, η αντικειμενική αξία της οποίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ.

Το ανώτατο ύψος του επιδόματος θέρμανσης για την περασμένη σεζόν ήταν:

  • 500 ευρώ για τον άγαμο και τα 625 ευρώ για τον έγγαμο στην Α’ ζώνη που περιλαμβάνονται οι νομοί Γρεβενών, Δράμας, Ευρυτανίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας. Στους νομούς αυτούς το επίδομα χορηγείται για ποσότητα 25 λίτρων πετρελαίου.
  • 300 ευρώ για τον άγαμο και τα 375 ευρώ για τον έγγαμο στην Β’ ζώνη όπου περιλαμβάνονται οι νομοί Αρκαδίας, Έβρου, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων και Χαλκιδικής. Στους νομούς αυτούς επιδοτούνται 15 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.
  • 160 ευρώ για τον άγαμο και τα 200 ευρώ για τον έγγαμο στην Γ’ ζώνη όπου περιλαμβάνονται οι νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χίου Στους νομούς αυτούς επιδοτούνται μέχρι 8 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.
  • 100 ευρώ για τον άγαμο και τα 125 ευρώ για τον έγγαμο στην Δ’ ζώνη όπου περιλαμβάνονται οι νομοί Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων, τα Κύθηρα και τα νησιά του Σαρωνικού. Στους νομούς αυτούς επιδοτούνται μέχρι 5 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.Το δίλημμα του ΥΠΟΙΚ είναι αν θα διατηρήσει τα επίδομα στα ίδια επίπεδα για τις ζώνες Α και Β και να μειώσει ή και να καταργήσει το επίδομα για τις ζώνες Γ και κυρίως για τη Δ ζώνη.

Εναλλακτικά αντιπροτείνεται η οριζόντια μείωση κατά 50% σε όλες τις ζώνες, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι να είναι ελάχιστο για τις κρύες ζώνες, αναλογικά με το πετρέλαιο που χρειάζονται τα νοικοκυριά, ενώ για τις ζεστότερες περιοχές, το επίδομα να διαμορφωθεί σε ευτελή επίπεδα, 80 και 50 ευρώ.

Advertisements
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Ο φόβος των επιστημόνων για την εξέλιξη του ιού
Ο φόβος των επιστημόνων για την εξέλιξη του ιού
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Βροχή οι αναστολές συμβάσεων εργασίας
Βροχή οι αναστολές συμβάσεων εργασίας
Τι θα γίνει με το δώρο Πάσχα
Τι θα γίνει με το δώρο Πάσχα;
Αρέσει σε %d bloggers: