Χωρίς δασμούς οι ΗΠΑ στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα;

Χωρίς δασμούς οι ΗΠΑ στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα; Η ΕΕ θεωρεί πως θα εξαιρεθεί από τους δασμούς των ΗΠΑ για τα αυτοκίνητα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξαιρεθεί από τους επιπρόσθετους δασμούς 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα και στα ανταλλακτικά τους, εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ τους επιβάλλει, ενόσω τα δύο μέρη διαπραγματεύονται μια νέα διμερή εμπορική διευθέτηση, υπογράμμισε την Τρίτη η ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ.

Η Μάλμστρεμ, που βρέθηκε στην Ουάσιγκτον και είχε μια συνάντηση με τον Αμερικανό αντιπρόσωπο για θέματα εμπορίου Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, υπενθύμισε σε παρέμβασή της στο κέντρο μελετών German Marshall Fund ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχαν δεσμευθεί στα τέλη του Ιουλίου να μην επιβληθούν επιπρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί ενόσω οι δύο πλευρές διεξάγουν διαπραγματεύσεις.

«Φαντάζομαι ότι αυτό παραμένει ακόμη σε ισχύ. Υποθέτουμε ότι εάν λάβει χώρα αυτό (σ.σ. η επιβολή επιπρόσθετων δασμών 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα), δεν θα αφορά την ΕΕ», είπε η Μάλμστρεμ από το βήμα του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ, ενός κέντρου της Ουάσιγκτον που προωθεί τις διατλαντικές σχέσεις.

Η ίδια επέμεινε στο ότι η αγροτοδιατροφική βιομηχανία δεν θα συμπεριληφθεί στις διαπραγματεύσεις για μια νέα διμερή διευθέτηση όσον αφορά τις εμπορικές συναλλαγές. Η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες προσπαθούν εδώ και μήνες να συγκεκριμενοποιήσουν την καταρχήν συμφωνία που είχαν ανακοινώσει στα τέλη Ιουλίου.

Η ανακοίνωση εκείνη σήμανε μια ανακωχή στις αυξανόμενες εντάσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές για το εμπόριο, την ώρα που ο Τραμπ απειλούσε να επιβάλλει δυσβάστακτους δασμούς στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία.

Ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ συζήτησαν την Τρίτη επί του προσχεδίου των εισηγήσεων του υπουργείου Εμπορίου μετά την αποπεράτωση της έρευνάς του βάσει του Άρθρου 232 όσον αφορά το εάν και κατά πόσον πρέπει να επιβληθούν δασμοί ύψους 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά τους για λόγους εθνικής ασφαλείας. Το προσχέδιο αυτό υποβλήθηκε στον Λευκό Οίκο και τελεί υπό διυπηρεσιακή αξιολόγηση.

Δύο στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ είπαν ότι δεν λήφθηκαν αποφάσεις μετά τη συζήτηση αυτή και δεν σχεδιάζονται ανακοινώσεις. Το περιεχόμενο των εισηγήσεων του υπουργείου Εμπορίου δεν έχει αποκαλυφθεί μέχρι τώρα.

Το γεγονός ότι η διαδικασία αυτή προχωράει είναι ένας τρόπος για να αυξηθεί η πίεση που ασκείται στην ΕΕ και στην Ιαπωνία, ώστε να εξασφαλιστούν καλύτεροι όροι στις εμπορικές συναλλαγές, δήλωσε στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters στις αρχές της εβδομάδας.

Φαύλος κύκλος οι δασμοί στα αυτοκίνητα

Αντίμετρα της ΕΕ στους δασμούς των ΗΠΑ στα αυτοκίνητα

Οι δασμοί Τραμπ φέρνουν και απώλειες θέσεων εργασίας

 

Advertisements
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Online βόλτα σε μουσεία αυτοκινήτου
Online βόλτα σε μουσεία αυτοκινήτου
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Ο πρωινός βήχας των καπνιστών θεωρείται νόσος
Ο πρωινός βήχας των καπνιστών θεωρείται νόσος
Πως θα αποφύγετε την μετάδοση του κορονοϊού
Πως θα αποφύγετε την μετάδοση του κορονοϊού;
Αρέσει σε %d bloggers: