Τι πρέπει να προσέξετε στο Black Friday;

Τι πρέπει να προσέξετε στο Black Friday; Τι πρέπει να προσέξετε στις αγορές σας την Black Friday και που μπορείτε να κάνετε καταγγελίες για παραβάσεις;

Η δράση της Black Friday θα διενεργηθεί προαιρετικά από τους εμπόρους κατά την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου, δηλαδή στις 29 Νοεμβρίου. Οδηγίες προς τις επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στη δράση Black Friday έχει δημοσιοποιήσει η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Οι οδηγίες αφορούν τόσο στους εμπόρους, όσο και στους καταναλωτές.

Συγκεκριμένα, συστήνεται στους καταναλωτές να διενεργούν έρευνες αγοράς για τα προϊόντα που τους ενδιαφέρουν πριν την Black Friday. Αυτό, ούτως ώστε να διαμορφώσουν οι ίδιοι πραγματική εικόνα του μεγέθους των εκπτώσεων και προσφορών που θα εφαρμοστούν.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κατά την ημέρα πραγματοποίησης της Black Friday, το όφελος για τους ίδιους ( από εφαρμογή εκπτώσεων/προσφορών) θα πρέπει να προκύπτει σαφώς από τις αναγραφόμενες επί των πινακίδων των προϊόντων τιμών (σ.σ. τιμή πριν και τιμή μετά την πραγματοποίηση της Black Friday).

Οι έμποροι θα πρέπει να εφαρμόζουν τις σχετικές διατάξεις της Κωδικοποίησης Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (σ.σ. Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ) αναφορικά με τις «Πρακτικές πώλησης με μειωμένη τιμή ή παροχή πρόσθετου οφέλους προϊόντων και υπηρεσιών» (βλ. άρθρο 78).

Η διαπίστωση παραβάσεων κυρώνεται βάσει των διατάξεων της παρ.9 άρθρο 78 των Κανόνων ΔΙΕΠΠΥ (σ.σ. για είδη μαζικής κατανάλωσης, όπως: Είδη διατροφής, ατομικής υγιεινής, οικιακής καθαριότητας) και του άρθρου 21 του ν. 4177.13 (σ.σ. για όλα τα άλλα καταναλωτικά αγαθά).

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την παρ.2 άρθρο 15 του ν.4177/2013δεν επιτρέπεται η προσφορά ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το 50% του συνόλου των ειδών που διαθέτει κάθε κατάστημα. Εκτός αν έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις των οικείων αντιπεριφερειαρχών. Αυτό προβλέπει η παράγραφος 3 του ίδιου άρθρου.

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι οι καταναλωτές μπορούν να καταθέτουν ηλεκτρονικά τις καταγγελίες τους για τυχόν παραβάσεις που διαπιστώνουν. Αυτό μπορεί να γίνεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγγελιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας ΚαταναλωτήΕπίσης στην τηλεφωνική γραμμή 1520. Η γραμμή αυτή είναι διαθέσιμη στους καταναλωτές τις καθημερινές από τις 09:00 μέχρι τις 15:00.

Τι πρέπει να προσέξετε στο Black Friday

Advertisements

Related Posts

Τα πιο γραφικά χωριά της Ευρώπης
Τα πιο γραφικά χωριά της Ευρώπης
Γραφικά ορεινά χωριά που μπορείς να ερωτευτείς
Γραφικά ορεινά χωριά που μπορείς να ερωτευτείς
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Η Γαλάζια Λίμνη της Ισλανδίας
Η Γαλάζια Λίμνη της Ισλανδίας
Αρέσει σε %d bloggers: