Σε ποιους τομείς υπάρχουν κενές θέσεις εργασίας

Σε ποιους τομείς υπάρχουν κενές θέσεις εργασίας;

Σε ποιους τομείς υπάρχουν κενές θέσεις εργασίας; Κι όμως υπάρχουν 500.000 κενές θέσεις εργασίας σύμφωνα με έρευνα της McKinsey. Δείτε σε ποιους τομείς…

Οι ψηφιακές δεξιότητες θα είναι ο «κλειδί» για την εξεύρεση εργασίας στο άμεσο μέλλον. Σε αυτό συμφωνούν όλες οι έρευνες που πραγματοποιούνται στην αγορά εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόσφατη έρευνα του ΣΕΒ για τα 11 επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση στο μέλλον περιλαμβάνει τουλάχιστον τρία που αφορούν την ψηφιακή τεχνολογία (Μηχανικός Δικτύων και Βάσεων Δεδομένων, Μηχανικός Ανάπτυξης Λογισμικού, Τεχνικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων και Δικτύων) ενώ ακόμη πιο εύγλωττα είναι τα συμπεράσματα έρευνας που παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Ενώσεων Επαγγελματιών Πληροφορικής (CEPIS) στο Δουβλίνο.

Σύμφωνα με την έρευνα της McKinsey που παρουσίασε ο πρόεδρος της CEPIS Βύρωνας Νικολαΐδης «το 45% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων, ειδικά στις τάξεις των νέων, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην προσπάθεια εύρεσης εργασίας. Εργοδότες και εκπαιδευτικοί φορείς κινούνται σε παράλληλα σύμπαντα. Ενώ το 79% των παρόχων εκπαίδευσης πιστεύουν ότι το πτυχίο που προσφέρουν αποτελεί επαρκές εφόδιο για έναν νέο προκειμένου να μπει στην αγορά εργασίας, μόλις το 23% των εργοδοτών φαίνεται να συμφωνεί και αναζητεί περισσότερα στοιχεία στο βιογραφικό των υποψηφίων», υποστηρίζει ο κ. Νικολαίδης.

Και συμπληρώνει:

«Ακόμη εντονότερα φέρονται να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα οι εκπρόσωποι των µικροµεσαίων επιχειρήσεων. Αν και τα στατιστικά δείχνουν ότι σήμερα οι επαγγελματίες των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) αντιστοιχούν μόλις στο 5% του εργατικού δυναμικού της Ευρώπης, ο κλάδος συνεισφέρει το 6% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και συμβάλλει κατά 50% στην αύξηση της παραγωγικότητας. Ως το 2020, κατά την Κομισιόν, το 90% των θέσεων εργασίας θα απαιτούν ανεπτυγμένες ψηφιακές δεξιότητες, όμως η έρευνα «Digital Inclusion and Skills» έδειξε ότι το 40% του πληθυσμού έχει ανεπαρκείς ψηφιακές δεξιότητες, ενώ ένα ακόμα 22% δεν έχει καθόλου. Επίσης, το ένα τρίτο των ήδη εργαζομένων βρίσκονται σε μη ικανοποιητικό επίπεδο, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να σημειώνονται στη Βουλγαρία (61%) και στη Ρουμανία (77%)».

Κατά τον πρόεδρο της CEPIS, με βάση αυτά τα δεδομένα, υπολογίζεται ότι το χάσμα ανάμεσα σε προσφορά και ζήτηση για ψηφιακές δεξιότητες να αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τις 500.000 κενές θέσεις εργασίας το 2020 στον τομέα των τεχνολογιών και της Πληροφορικής, ενώ σε βάθος χρόνου θα φτάσει τις 825.000 θέσεις.

Αυτά είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος

Με πληροφορίες από aftodioikisi.gr

Advertisements
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Για το τζάκι ισχύει ότι και για το κάπνισμα
Για το τζάκι ισχύει ότι και για το κάπνισμα
Εναλλακτική και
Εναλλακτική και “πράσινη” λύση τα ενεργειακά τζάκια
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Η αιθαλομίχλη πνίγει ξανά τις μεγαλουπόλεις
Η αιθαλομίχλη πνίγει ξανά τις μεγαλουπόλεις
Αρέσει σε %d bloggers: