Ποιες είναι οι 10 παντοδύναμες πολυεθνικές που κυριαρχούν στην αγορά;

Δείτε ποιοι είναι οι δέκα πολυεθνικοί γίγαντες που κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά

Ότι χρειάζονται οι καταναλωτές για να καλύψουν τις πιο βασικές ανάγκες τους είναι δικό τους προϊόν και το προμηθεύονται, χωρίς τις περισσότερες φορές, να το γνωρίζουν.

Οι δέκα πολυεθνικές εφαρμόζοντας την λεγόμενη ασυσχέτιστης διαφοροποίησης, μέσω των θυγατρικών τους ελέγχουν το παγκόσμιο καταναλωτικό κοινό, καταρρίπτοντας έτσι στην πράξη τους μύθους περί ελεύθερης αγοράς και ανταγωνισμού.

Μονοπωλώντας ουσιαστικά την παγκόσμια αγορά όχι μόνον έχουν την δυνατότητα να ελέγχουν πλήρως τις τιμές των προϊόντων, αλλά και να διαμορφώνουν τον τρόπο διατροφής και ζωής. Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να «δημιουργούν» ανάγκες στο καταναλωτικό κοινό, με στόχο την αύξηση των κερδών τους.

10-pantodinames-poliethnikes
Και η τακτική αυτή αποδεικνύεται ιδιαίτερα πετυχημένη καθώς τα έσοδα της πιο εύρωστης οικονομικά από αυτές υπερβαίνει τα 80 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Η Oxfam, μια διεθνής συνομοσπονδία των ΜΚΟ, δημιούργησε ένα γράφημα που δείχνει την κυριαρχία των εταιρειών αυτών στην παγκόσμια αγορά και το πόσο σέβεται η κάθε μία το περιβάλλον ή τα δικαιώματα των εργαζομένων.

10Nestle

Έσοδα το 2015: 87 δισεκατομμύρια δολάρια.
Έδρα: Vevey, Ελβετία.

Η ελβετική εταιρεία περιλαμβάνει εταιρείες που παράγουν σοκολάτες, γαλακτοκομικά, τροφές για ζώα συντροφιάς και εμφιαλωμένο νερό. Nescafe, Nesquik, Maggi, KitKat, Garnier, Purina είναι μερικές από τις πιο γνωστές μάρκες της.

9PepsiCo

Έσοδα το 2015: 63.000 εκατ.
Έδρα: Νέα Υόρκη (ΗΠΑ).

Αυτή η πολυεθνική εταιρεία εξειδικεύεται στην παραγωγή ποτών και σνακ. Μεταξύ των πιο δημοφιλών ετικετών της περιλαμβάνονται οι Pepsi, 7up, Mirinda, Doritos, Lay ή Cheetos, μεταξύ άλλων.

8Unilever

Έσοδα το 2015: 59.100 εκατ.
Έδρα: Λονδίνο (Ηνωμένο Βασίλειο) και το Ρότερνταμ (Κάτω Χώρες).

Η βρετανο-ολλανδική πολυεθνική ασχολείται αποκλειστικά με την παραγωγή τροφίμων, όπως Knorr και Ben & Jerry και τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής, όπως Dove, Rexona και Axe.

7Coca-Cola

Έσοδα το 2015: 44,300 εκατ.
Έδρα: Ατλάντα (ΗΠΑ).

Αυτός ο γίγαντας των αναψυκτικών παράγει ένα μεγάλο αριθμό παγκοσμίως γνωστών μαρκών, όπως η Coca-Cola, η Sprite, η Fanta ή το Nestea.

6Mars

Έσοδα το 2015: 33.000 εκατ.
Έδρα: McLean, Βιρτζίνια (ΗΠΑ).

Η ετερογενών δραστηριοτήτων παράγει ένα μεγάλο αριθμό από μάρκες ειδών ζαχαροπλαστικής καθώς και προϊόντα για κατοικίδια. Αυτές περιλαμβάνουν τις Mars, Snickers, Twix, Bounty, M & M , Uncle Ben’s, Orbit, Pedigree και Whiskas.

5Mondelez

Έσοδα το 2015: 29.600 εκατ.
Έδρα: Deerfield, Ιλινόις (ΗΠΑ).

Η εν λόγω εταιρεία δραστηριοποιείται κυρίως στην παραγωγή ζαχαρωδών προϊόντων, τροφίμων και ποτών. Πιο γνωστές μάρκες της είναι Oreo, Milka, η Trident, Halls, Cadbury και Toblerone.

4Danone

Έσοδα το 2015: 24.900 εκατ.
Κεντρικά Γραφεία: Παρίσι, Γαλλία.

Η γαλλική πολυεθνική είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς παιδικών τροφών, γαλακτοκομικών προϊόντων και εμφιαλωμένου νερού. Πωλεί μάρκες, όπως η Danone γιαούρτια (στις ΗΠΑ ονομάζεται Dannon), Activia, Actimel και Evian μεταλλικό νερό.

3General Mills

Έσοδα το 2015: 17.600 εκατ.
Τόπος: Golden Valley, Μινεσότα (ΗΠΑ).

Η επιχείρηση γίγαντας περιλαμβάνει αρκετές εταιρείες που παράγουν γιαούρτι, παγωτό ή κατεψυγμένη ζύμη. πιο δημοφιλή εμπορικά σήματα της είναι τα Cheerios, Χρυσή Grahams, Yoplait, Haagen-Dazs και το Old El PasoΠαλιά Ελ Πάσο, μεταξύ άλλων.

2Associated British Foods

Έσοδα το 2015: 16.600 εκατ.
Έδρα: Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο.

Η εταιρεία ασχολείται με την παραγωγή ζάχαρης, μαγιάς μπύρας και διαφόρων συστατικών των τροφίμων. Μεταξύ των εμπορικών της σημάτων περιλαμβάνονται τα Δημητριακά Dorset και τα τσάγια Twinings. Επίσης ελέγχει την αλυσίδα καταστημάτων Primark ρούχων και αξεσουάρ.

1Η Kellogg

Έσοδα το 2015: 13.500 εκατ.
Έδρα: Battle Creek, Μίσιγκαν (ΗΠΑ).

Η πολυεθνική ηγέτης στην παραγωγή των προϊόντων για πρωινό, όπως τα δημητριακά και τα μπισκότα, έχει πλέον εισέλθει και στην αγορά των σνακ. Μεταξύ των γνωστότερων προϊόντων της, περιλαμβάνονται τα εμπορικά σήματα των Corn Flakes, All-Bran ή Pringles, που αποκτήθηκαν το 2012.

Advertisements

Related Posts

Φτερά έκαναν 23δις μετά την άρση των capital control
Φτερά έκαναν 23δις μετά την άρση των capital control
Υπό διωγμό η ανεξάρτητη δημοσιογραφία
Υπό διωγμό η ανεξάρτητη δημοσιογραφία
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πότε έρχονται οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας
Πότε έρχονται οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας;
Αρέσει σε %d bloggers: