Πάτωσε και η αγορά των Χριστουγέννων

Πάτωσε και η αγορά των Χριστουγέννων

Πάτωσε και η αγορά των Χριστουγέννων: Η κυβέρνηση που θα έφερνε τις επενδύσεις κατάφερε να γονατίσει και την αγορά των Χριστουγέννων!!!

Η κυβέρνηση που θα έφερνε την ανάπτυξη, που υποσχόταν επενδύσεις και δουλειές, η ΝΔ της ελεύθερης αγοράς και της επιχειρηματικότητας που ασκούσε κριτική στους κρατιστές του ΣΥΡΙΖΑ, τελικά στον απολογισμό του εξαμήνου της, κατάφερε να γονατίσει την αγορά, να ρίξει εντυπωσιακά το τζίρο και να ανακόψει την ανοδική πορεία που είχε καταγραφεί όλο το προηγούμενο διάστημα. Οι αιτίες για το νέο «κατόρθωμα» είναι μάλλον παραπάνω από προφανείς.

Διαδοχικά οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου στα μεγάλα αστικά κέντρα κάνουν τον απολογισμό των γιορτών με εντυπωσιακή πτώση του τζίρου σε σχέση με τον προηγούμενο Δεκέμβρη.

Χαμηλότερες επιδόσεις για 2 στα 3 καταστήματα του Πειραιά, πτώση 30% στην αγορά του Βόλου, υποτονική η κίνηση στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Μεγάλη πτώση τζίρου καταγράφηκε και στην Λάρισα και στην Πάτρα. Μια εικόνα που ήταν ήδη αναμενόμενη από την αρχή του μήνα, που οι παράγοντες της αγοράς αποδίδουν στην έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και επικρίνουν τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Η ΝΔ που διατυμπανίζει την ενίσχυση της μεσαίας τάξης κατάφερε και «στέγνωσε» την αγορά, ενώ το κοινωνικό μέρισμα, που χρηματοδοτούσε βασικές καταναλωτικές ανάγκες τα προηγούμενα τρία χρόνια, συρρικνώθηκε. Με αποτέλεσμα φέτος πολλά νοικοκυριά να μην προχωρήσουν ούτε καν στις απαραίτητες αγορές, περιορίζοντας κατά πολύ φυσικά και τα εορταστικά τραπέζια. Μάλιστα, για όσους γνωρίζουν τα αυτονόητα, το κοινωνικό μέρισμα που έφτανε στην αγορά από τις αρχές Δεκέμβρη επέστρεφε στο τέλος του χρόνου στα κρατικά ταμεία μέσω της φορολογίας του αυξημένου τζίρου, αλλά και μέσω της πληρωμής φυσικά πολλών φορολογικών υποχρεώσεων.

Για γέλια μέχρι δακρύων μπορεί ωστόσο να χαρακτηριστεί η μάλλον αποτυχημένη προσπάθεια των πληρωμένων ΜΜΕ του επιτελικού κράτους να μας πείσουν ότι δήθεν στην αγορά των Χριστουγέννων δεν έπεφτε καρφίτσα ή ότι τα διάφορα Χριστουγεννιάτικα σαλέ κατακλύστηκαν. Όντως τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας κατακλύστηκαν από τον τουρίστα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και την κουστωδία του που έκαναν σκι ενώ η χώρα ήταν κομμένη στα 2 με 5 πόντους χιόνι στην Εθνική Οδό…

Το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο καθώς στον επόμενο προϋπολογισμό μειώνονται κατά 370 εκατ. ευρώ τα κοινωνικά επιδόματα (ΑΜΕΑ, οικογενειακό, ενοικίου).

Η μεγάλη πτώση στην αγορά αποτυπώνει τις ξεκάθαρες επιλογές της κυβέρνησης που διαθέτει το μεγαλύτερο μέρος του υπερ-πλεονάσματος σε φοροελαφρύνσεις που θα καρπωθεί μια πολύ μικρή μειοψηφία πολύ μεγάλων επιχειρήσεων και έχει αρνηθεί να χρησιμοποιήσει το δημοσιονομικό χώρο για τη μείωση των πλεονασμάτων.

Άλλωστε, οι υπερφίαλες και μεγαλόστομες διακηρύξεις για αστρονομική ανάπτυξη 4% διαψεύστηκαν οικτρά με αποτέλεσμα η ΝΔ να προσγειωθεί στο 2,8% που είχε επιτύχει η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά ακόμη και αυτό να αμφισβητείται πλέον ως στόχος από την Κομισιόν, το ΔΝΤ και τον ΟΟΣΑ.

Οι υποσχέσεις για «μπουλντόζες» και «επενδύσεις» επίσης διαψεύστηκαν, αποκαλύπτοντας άλλη μια προεκλογική απάτη, ενώ αντίθετα ο ρυθμός ανάπτυξης μειώνεται και θέσεις εργασίας χάνονται από την αγορά. Χαρακτηριστικά και τα αρνητικά ρεκόρ στις απολύσεις των προηγούμενων μηνών… μάλιστα κάποια από αυτά τα αρνητικά νούμερα είχαμε να τα δούμε 10 χρόνια, όταν δηλαδή χτυπούσε βάναυσα η οικονομική κρίση (ή οι καλοί θεσμοί που θα μας έσωζαν με τα μνημόνια) την χώρα μας…

Η κυβέρνηση έχει επιλέξει ένα μείγμα πολιτικών που επαναφέρουν τις υφεσιακές λογικές των μνημονίων. Τη στιγμή που η οικονομία και η αγορά είχαν ανακάμψει, στερεί συστηματικά ρευστότητα από την πραγματική οικονομία και πόρους από τα δημόσια έσοδα. Μέχρι να αντιληφθούν τι συμβαίνει, δυστυχώς η ευκαιρία και ο κρίσιμος χρόνος για την αγορά και την κοινωνία θα έχουν παρέλθει.

  • Και το αστείο, πάλι μέχρι δακρύων, είναι βέβαια ότι αυτές τις θείτσες με ιδέες του 1960 που παριστάνουν και τους φιλελεύθερους τρομάρα τους θα τους φτύσει σαν κακό ανέκδοτο η ίδια η τάξη που υποστηρίζουν…
  • Ας ελπίσουμε μονάχα αυτό να συμβεί πριν επιστρέψουν στην χώρα μας πάλι οι καλοί θεσμοί με τα νέα updated μνημόνια τους για να διορθώσουν την ζημιά που ήδη γίνεται. Δεύτερο μάλλον σώσιμο δεν θα το αντέξουμε…

Χαμηλότερη του 2018 η ελληνική ανάπτυξη

photo: pixabay.com

Advertisements

Related Posts

Τα best seller αυτοκίνητα στην Ελλάδα
Τα best seller αυτοκίνητα στην Ελλάδα
Αυξάνονται οι τιμές στα οικοδομικά υλικά
Αυξάνονται οι τιμές στα οικοδομικά υλικά
Η απάτη της ΝΔ σε 7 βίντεο
Η απάτη της ΝΔ σε 7 βίντεο
Μαζεύει κράξιμο από παντού ο Μητσοτάκης
Μαζεύει κράξιμο από παντού ο Μητσοτάκης
Αρέσει σε %d bloggers: