Οι φοροελαφρύνσεις ανεβάζουν την αγορά ακινήτων

Οι φοροελαφρύνσεις ανεβάζουν την αγορά ακινήτων: Το πάγωμα του φόρου υπεραξίας και του ΦΠΑ αναμένεται να ανεβάσουν περαιτέρω την αγορά ακινήτων

Οι φοροελαφρύνσεις αναθερμαίνουν την αγορά ακινήτων

Ώθηση στην οικοδομική δραστηριότητα προβλέπουν οι κατασκευαστές ότι θα δώσει η απόφαση για πάγωμα του φόρου υπεραξίας αλλά και του ΦΠΑ στα ακίνητα. Αναθέρμανση αναμένεται και για τις επισκευές ακινήτων λόγω της έκπτωσης φόρου 40%.

Καταλυτικό ρόλο στην αναθέρμανση της κτηματαγοράς, αναμένεται να διαδραματίσουν, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου των ακινήτων, οι φοροελαφρύνσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η αναστολή του ΦΠΑ για τρία χρόνια, το πάγωμα του φόρου υπεραξίας και η έκπτωση φόρου 40% για δαπάνες αναβάθμισης των κτιρίων, εκτιμάται ότι θα τονώσουν περαιτέρω τον κλάδο της οικοδομής, ο οποίος προσπαθεί να συνέλθει από την κατακόρυφη ύφεση της περιόδου 2009 – 2017.

Υπολογίζεται ότι μόνο η αναστολή του ΦΠΑ 24% και η αντικατάστασή του με φόρο μεταβίβασης 3%, θα μπορούσε να ρίξει τις τιμές των ακινήτων, που χτίστηκαν μετά το 2006, πάνω από 10%. Παράλληλα, θα ενθαρρύνει αρκετούς κατασκευαστές να προχωρήσουν σε νέες οικοδομές.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΙΟΒΕ, που δημοσιεύτηκε πριν την ανακοίνωση των μέτρων, ότι μία μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% θα μπορούσε να κινητοποιήσει επενδύσεις από 35 έως και 140 εκατ. ευρώ και θα δημιουργούσε από 921 έως και 3.650 νέες θέσεις εργασίας, αυξάνοντας το ΑΕΠ της χώρας από 66 έως και 265 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικό, εξάλλου, της σταδιακής ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων, είναι το γεγονός ότι οι τιμές των διαμερισμάτων, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, ακολουθούν ανοδική πορεία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και βρίσκονται στο +7,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2019.

Ανεβαίνουν οι τιμές στα ακίνητα

Advertisements
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Οι Έλληνες συνταξιούχοι καλοπερνάνε
Οι Έλληνες συνταξιούχοι καλοπερνάνε
Αυξήσεις συντάξεων για λίγους
Αυξήσεις συντάξεων για λίγους
Μέχρι πότε οι ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις
Μέχρι πότε οι ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις;
Καλοπληρώνονται οι σερίφηδες του ελληνικού Facebook
Καλοπληρώνονται οι σερίφηδες του ελληνικού Facebook
Αρέσει σε %d bloggers: