Ισχυρή η παρουσία της ΔΕΗ στην αγορά ενέργειας

Ισχυρή η παρουσία της ΔΕΗ στην αγορά ενέργειας, τι μερίδιο της αγοράς κατέχουν οι κυριότεροι εναλλακτικοί πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος;

Ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο στην προσπάθεια ουσιαστικού «ανοίγματος» της ελληνικής αγοράς ενέργειας αναμένεται να παίξουν οι ιδιωτικοποιήσεις που περιλαμβάνονται στις φετινές προτεραιότητες του ΤΑΙΠΕΔ, οι οποίες αφορούν τόσο την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ όσο και τη διαδικασία αναζήτησης αγοραστή για τον ΔΕΣΦΑ και τη ΔΕΠΑ.

Στην περίπτωση της ΔΕΠΑ υπενθυμίζεται ότι εμπλέκονται, καθώς κατέχουν σημαντικό μερίδιο, και τα ΕΛΠΕ.

Το μεγάλο στοίχημα όμως της κυβέρνησης για το 2018 στον κλάδο της ενέργειας φαίνεται ότι είναι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, καθώς ο μνημονιακός στόχος περιορισμού του μεριδίου της κάτω του 50% – τόσο στην παραγωγή όσο και στην προμήθεια – έως το τέλος του 2019 είναι πολύ δύσκολα επιτεύξιμος, αν όχι αδύνατος.

Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Εργαστηρίου Ε3ΜLab του Πολυτεχνείου, ο στόχος αυτός δεν πρόκειται να επιτευχθεί ούτε μια δεκαετία αργότερα. Αντίστοιχη πρόβλεψη κάνει και η ΔΕΗ επισήμως εκτιμώντας ότι ο στόχος του 50% είναι όχι μόνο ανέφικτος, αλλά και αχρείαστος.

Σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, οι απώλειες στα μερίδια αγοράς της ΔΕΗ από την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Επιχείρησης, που προβλέπεται από τη συμφωνία με τους δανειστές, θα είναι 6% στην παραγωγή και 10% στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

Δηλαδή, στην περίπτωση που δεν πουληθούν οι μονάδες, το μερίδιο της ΔΕΗ στην παραγωγή, που είναι εφέτος 56,4%, θα πέσει το 2030 στο 45,5%, ενώ, αν υλοποιηθεί η πώληση, το μερίδιο θα πέσει στο 39,2%.

Αντίστοιχα στο επίπεδο της προμήθειας, δηλαδή της πώλησης ενέργειας στους τελικούς καταναλωτές, το μερίδιο της ΔΕΗ από 84% εφέτος προβλέπεται να πέσει στο 70% αν δεν γίνει η πώληση και στο 60,2% αν γίνει (μείωση 9,8%).

Σύμφωνα πάντως με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά ρεύματος παραμένει αμετακίνητο πάνω από το 83%, ενώ ο μνημονιακός στόχος για το τέλος του 2017 ήταν στο 75,24%.

Ειδικότερα το ποσοστό της ΔΕΗ υποχώρησε σε 83,21% τον Οκτώβριο από 83,56% τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Τα μερίδια των κυριότερων εναλλακτικών παρόχων διαμορφώθηκαν ως εξής:

 • Ήρων: 4,07% από 3,92% τον Σεπτέμβριο.
 • Elpedison: 3,89% από 3,72%.
 • Protergia: 3,81% από 3,82%.
 • Watt & Volt: 1,37% όπως και τον Σεπτέμβριο.
 • NRG: 1,09% από 1,13%.
 • Volterra: 0,99% από 0,94%.
 • Green: 0,56% από 0,61%.
 • ΟΤΕ: 0,28% από 0,29%.
 • ΚΕΝ: 0,16% από 0,14%.
 • ΕΛΤΑ: 0,12% από 0,09%.
 • Volton: 0,06% από 0,05%.

Advertisements
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Πότε έρχονται οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας
Πότε έρχονται οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας;
Νέο «χαράτσι» στις πλαστικές σακούλες
Νέο «χαράτσι» στις πλαστικές σακούλες
Πατώνει και ο κύκλος εργασιών στην Βιομηχανία
Πατώνει και ο κύκλος εργασιών στην Βιομηχανία
Εξαπάτησε και τον εμπορικό κόσμο
Εξαπάτησε και τον εμπορικό κόσμο
Αρέσει σε %d bloggers: