Στο στόχαστρο της Εφορίας και η Booking.com

Στο στόχαστρο της Εφορίας και η Booking.com: Τέλειωσαν τα ψέματα για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν βραχυπρόθεσμα στις διάφορες πλατφόρμες

Τελείωσαν τα ψέματα πλέον για περισσότερους από 60 χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που νοικιάζουν τα σπίτια τους βραχυπρόθεσμα μέσα από τις διάφορες διεθνείς πλατφόρμες.

Μάλιστα οι ίδιες αυτές οι πλατφόρμες ζητούν από τους ιδιοκτήτες να δώσουν τον αριθμό άδειας χρήσης για τη διάθεση του ακινήτου στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων κι αυτό «για να διασφαλίσουν», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε επιστολή της Booking.com προς ιδιοκτήτες, «ότι δεν προωθούν την παράνομη διαμονή στον ιστότοπό μας».

Η προθεσμία που έχουν οι ιδιοκτήτες να το πράξουν αυτό είναι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Δείτε το σχετικό: Προθεσμίες για δηλώσεις μισθώσεων Airbnb

Αναλυτικότερα, στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

«Αγαπητέ συνεργάτη,

Όπως ίσως έχετε ήδη συνειδητοποιήσει, οι τοπικές αρχές έχουν εντείνει το ενδιαφέρον τους για τους παράνομους φορείς παροχής καταλύματος.

Για να διασφαλίσουμε ότι δεν προωθούμε παράνομη διαμονή στον ιστότοπό μας, είμαστε νομικά υποχρεωμένοι να προβάλλουμε αριθμούς αδειών χρήσης βραχυπρόθεσμων ενοικίων.

Προς το παρόν ο αριθμός άδειας της ιδιοκτησίας σας δεν βρίσκεται στο σύστημά μας. Ενημερώστε το πριν από το τέλος Νοεμβρίου 2018.

Για να ενημερώσετε τον αριθμό βραχυπρόθεσμης άδειας ενοικίασής σας, συνδεθείτε στο extranet σας, μεταβείτε στην καρτέλα “Ιδιοκτησία” και κάντε κλικ στο “Γενικές Πληροφορίες”. Εκεί θα πρέπει να καθορίσετε τον τύπο της άδειας που έχετε και να προσθέσετε τον αριθμό. Δεν θα χρειαστείτε περισσότερο από ένα λεπτό.

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) της Ελλάδας – ή επικοινωνήστε απευθείας μαζί μας.

Τις καλύτερες ευχές

Η ομάδα της Booking.com»

Και πόσοι έχουν δηλώσει στην Εφορία ότι νοικιάζουν βραχυπρόθεσμα;

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι ο αριθμός των ιδιοκτητών που έχουν κατοχυρώσει τα στοιχεία του ακινήτου ή των ακινήτων που διαθέτουν προς εκμετάλλευση βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι πολύ μικρός σε σχέση με το σύνολο των ιδιοκτητών που εκμεταλλεύονται αυτές τις online πλατφόρμες με στόχο ένα έξτρα εισόδημα από το ακίνητο τους

Οι πλατφόρμες όμως συμμορφώνονται με τις φορολογικές αρχές;

Η θέση της Booking.com, η οποία είναι ευρωπαϊκής προέλευσης και συγκεκριμένα ολλανδικής είναι γνωστή, φαίνεται άλλωστε και από την παραπάνω σχετική επιστολή.

Ωστόσο, η κατάσταση για την Airbnb είναι διαφορετική μιας και η συγκεκριμένη πλατφόρμα που είναι αμερικανική δεν φαίνεται να έχει συναινέσει στο να δώσει στοιχεία ιδιοκτητών της στο υπουργείο Οικονομικών.

Βέβαια, πηγές από την ΑΑΔΕ αναφέρουν ότι το ευρωπαϊκό κομμάτι της Airbnb έχει έδρα στην Ιρλανδία, οπότε οι διαδικασίες για να ζητηθεί η διάθεση στοιχείων από την ΑΑΔΕ θα είναι πιο εύκολες.

Τι τζίρος τρέχει και ποιες οι μελλοντικές προοπτικές;

Η διετία 2016-2017 σηματοδότησε τη ραγδαία εξάπλωση της ενοικίασης επιπλωμένων κατοικιών και διαμερισμάτων σε ξένους επισκέπτες, με αποτέλεσμα σήμερα ο ετήσιος τζίρος του κλάδου να υπολογίζεται σε 860 εκατ. ευρώ, με βάση τα έσοδα από τις δαπάνες διαμονής, με το σύνολο να ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ αν συνυπολογιστούν και τα υπόλοιπα έξοδα των επισκεπτών.

Άλλωστε, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που πραγματοποίησε η Grant Thornton για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των ακινήτων που έχουν καταχωριστεί προς εκμίσθωση μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών πανελλαδικά ανέρχεται σε 42.155.

Επιπλέον 21.716 ακίνητα εκμισθώνονται ως τουριστικά καταλύματα (δηλαδή διαθέτουν το σχετικό σήμα του ΕΟΤ), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κατοικιών και διαμερισμάτων που προορίζονται για εκμετάλλευση σε 63.871.

Δηλαδή αν υποθέσουμε ότι τα 860 εκατ. ευρώ φορολογούνταν με τον συντελεστή 15% που ισχύει σήμερα για εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις μέχρι 12 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο, το δημόσιο θα έβαζε πέρσι στα ταμεία του περί τα 130 εκατ. ευρώ.

Όποιος ανεβάζει το ακίνητό του σε μια πλατφόρμα σπεύδει να το κάνει και σε δεύτερη και τρίτη κ.λπ. Καθώς η Αθήνα έχει καταστεί αυτό που οι ξενοδόχοι λένε city break, δηλαδή επισκέψιμη ακόμη και για ένα Σαββατοκύριακο, μάλλον λίγα είναι.

Δηλαδή, σύμφωνα με μεσίτες, απέχουμε ακόμη πολύ από το να καταστεί φούσκα η ελληνική αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης ή να φτάσουμε στο σημείο να διώχνουμε τουρίστες.

Η Πέτρινη Βίλα της Κρήτης στο top 10 της Airbnb!!!

Και τι φορολόγηση υπάρχει στις βραχυχρόνιες μισθώσεις;

Σύμφωνα με τη νομοθεσία στο ετήσιο εισόδημα που προέρχεται από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων επιβάλλεται φόρος εισοδήματος με βάση την κλίμακα φορολογίας των ενοικίων, με συντελεστές που ξεκινούν από 15% και φτάνουν στο 45% ως εξής:

  • Για εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 15%. Για παράδειγμα, φορολογούμενος έχει εισόδημα από τη βραχυχρόνια μίσθωση του ακινήτου του 12.000 ευρώ. Ο φόρος που θα κληθεί να πληρώσει ανέρχεται σε 1.800 ευρώ.
  • 35% στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τις 12.001 έως τις 35.000 ευρώ και
  • 45% στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από τις 35.000 ευρώ.

Οι συντελεστές αυτοί ισχύουν εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς να παρέχεται οιαδήποτε υπηρεσία πλην της απλής παροχής κλινοσκεπασμάτων.

Σαφάρι της ΑΑΔΕ για τα έσοδα από Airbnb

Advertisements
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Ο οικονομικός αντίκτυπος του Facebook στην ΕΕ
Ο οικονομικός αντίκτυπος του Facebook στην ΕΕ
Ουραγός στα πακέτα διάσωσης η Ελλάδα
Ουραγός στα πακέτα διάσωσης η Ελλάδα
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Αρέσει σε %d bloggers: