Οι φόροι μας πιάνουν τόπο; Έρευνα του ΟΟΣΑ δείχνει ότι οι θεωρούμε ότι οι φόροι μας δεν πιάνουν τόπο…

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του ΟΟΣΑ αναφορικά με τους φόρους που πληρώνουν οι Έλληνες και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Δημοσίου. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει αντιστοιχία, αφού τα λεφτά που δίνουμε στο Κράτος, ουσιαστικά «δεν πιάνουν τόπο».

Σύμφωνα με την έρευνα του Οργανισμού, φαίνεται ότι στα μάτια των Ελλήνων φορολογούμενων η κρατική μηχανή και οι δημόσιες υπηρεσίες είναι ουσιαστικά απαξιωμένες και σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχούν στις προσδοκίες τους από το ύψος των φόρων που καταβάλλουν προκειμένου να τις συντηρήσουν.

Η έρευνα δεν λέει τίποτα άλλο από αυτό που όλοι οι Έλληνες γνωρίζουμε. Δηλαδή, ότι οι φόροι που πληρώνουμε για να συντηρήσουμε την ελληνική κρατική μηχανή ίσως και να πάνε χαμένοι. Πρόκειται για την έρευνα «Κίνδυνοι που έχουν σημασία» (Risks that matter 2018) στην οποία καταγράφονται οι απόψεις των πολιτών από 21 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ όπως αυτές συγκεντρώθηκαν και επεξεργάστηκαν με ειδικά ερωτηματολόγια την άνοιξη αλλά και το φθινόπωρο του περασμένου έτους.

Βέβαια, θα πρέπει σ’ αυτό το σημείο να τονιστεί ένα ακόμα δεδομένο που δεν αναφέρεται στην συγκεκριμένη έρευνα. Στοιχείο όμως που επίσης όλοι οι Έλληνες φαίνεται πως έχουμε διαπιστώσει τα τελευταία χρόνια. Και αυτό είναι το γεγονός ότι κάποιο με συγκεκριμένο όφελος όλα αυτά τα χρόνια φρόντισαν με μεθοδικότητα να απαξιώσουν και τους φόρους μας αλλά και τις δημόσιες υποδομές με σκοπό βέβαια την ενδυνάμωση ενός κρατικοδίαιτου ιδιωτικού τομέα, στηριζόμενου σε απάτες, σκάνδαλα, διαπλοκή και φουλ διαφθορά με υπηρεσίες πλήρως αναξιόπιστες και αμφιλεγόμενες…

Η έρευνα έχει ενσωματώσει πλήρως τις προσδοκίες των πολιτών και την αξιολόγησή τους για το ελληνικό δημόσιο και τις υπηρεσίες που αυτό τους παρέχει με τις όποιες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια (π.χ. μοίρασμα κοινωνικού μερίσματος, κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης κ.ά.).

Αναλυτικά τα σημαντικότερα στοιχεία της έρευνα του ΟΟΣΑ:

  • Το 82,1% των Ελλήνων θεωρεί ότι για το ύψος των φόρων που πληρώνει δεν λαμβάνει δημόσιες υπηρεσίες που να το ικανοποιεί. Συγκεκριμένα, το 82,1% δηλώνει ότι δεν λαμβάνει ένα δίκαιο μερίδιο δημοσίων ωφελημάτων με δεδομένους τους φόρους και τις εισφορές που πληρώνουν. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στις 21 χώρες του ΟΟΣΑ που έγινε η έρευνα είναι 58,5%, δηλαδή πολύ χαμηλότερα. Η Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια» αρνητικών απόψεων των πολιτών της για τις δημόσιες υπηρεσίες που λαμβάνει και βρίσκεται σε χειρότερη θέση από χώρες όπως το Μεξικό, η Πολωνία, η Χιλή και η Εσθονία.
  • Το 77,8% των Ελλήνων θεωρεί ότι λαμβάνουν τα κοινωνικά ωφελήματα πολίτες οι οποίοι δεν τα δικαιούνται, κάνοντας έτσι μια σαφέστατη κριτική, στη στόχευση και στην ποιότητα της κοινωνικής πολιτικής στην Ελλάδα. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στις 21 χώρες του ΟΟΣΑ είναι 66,6%. Σε αυτό το πεδίο προφανώς οι πολίτες αναδεικνύουν το σημαντικό πρόβλημα της παραοικονομίας το οποίο στρεβλώνει την κοινωνική πολιτική αφού εμφανίζονται να δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα κλάδοι στους οποίους ενδημεί η φοροδιαφυγή.
  • Το 70% των Ελλήνων θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν τους λαμβάνει υπόψη όταν σχεδιάζει τα κοινωνικά ωφελήματα. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στις 21 χώρες του ΟΟΣΑ είναι 61,1%.
  • Ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό, 79,4% (στη δεύτερη θέση της κατάταξης μετά την Πορτογαλία) παρουσιάζεται στους πολίτες οι οποίοι τάσσονται υπέρ της φορολόγησης των πλουσίων προκειμένου να στηριχθούν οι φτωχοί. Ο μέσος όρος στις 21 χώρες του ΟΟΣΑ είναι 67,8%.

Σε γενικές γραμμές η έρευνα του ΟΟΣΑ δείχνει ότι στην πλειοψηφία τους οι πολίτες των χωρών που ρωτήθηκαν εμφανίζονται δυσαρεστημένοι για τις δημόσιες υπηρεσίες και τα κοινωνικά ωφελήματα που τους παρέχονται.

Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει να δούμε και μια έρευνα που θα δείχνει ποια είναι η γνώμη των πολιτών για τις αντίστοιχες υπηρεσίες που μπορεί να παρέχει και να εξυπηρετεί ο ιδιωτικός τομέας (πχ παιδεία, υγεία, ασφάλιση, έργα υποδομών, κλπ) έναντι του ανάλογου αντιτίμου φυσικά.

Στόχος ένα φορολογικό απλό-σταθερό-δίκαιο

Advertisements

Related Posts

1 στους 5 Έλληνες θύμα hacking
1 στους 5 Έλληνες θύμα hacking
Προσπάθεια φίμωσης του cretadrive.gr
Προσπάθεια φίμωσης του cretadrive.gr
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Την πέθανε στο Facebook για να της αρπάξει τον άνδρα
Την πέθανε στο Facebook για να της αρπάξει τον άνδρα
Αρέσει σε %d bloggers: