Μεσίτες, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και λογιστές στο μικροσκόπιο

Μεσίτες, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και λογιστές στο μικροσκόπιο

Μεσίτες, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και λογιστές στο μικροσκόπιο: Στο στόχαστρο των ράμπο του Υπουργείου Οικονομικών μεσίτες, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και λογιστές

Πρώτη προτεραιότητα για τους «ράμπο» των διωκτικών αρχών και του Υπουργείου Οικονομικών είναι η εύρεση της διαδρομής που καταλήγει στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Έτσι στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι κλάδοι οι οποίοι διεκπεραιώνουν μεταβιβάσεις ακινήτων και συστάσεις εταιριών, και πολλές φορές εν αγνοία τους δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Στη έκθεση, που συντάσσεται για πρώτη φορά από το υπουργείο Οικονομικών, «φωτογραφίζονται» οι εξής:

  • Οι συμβολαιογράφοι, οι δικηγόροι και οι μεσίτες ακινήτων που μεσολαβούν στις αγοραπωλησίες ακινήτων χρησιμοποιούνται συχνά ως διαμεσολαβητές για τη νομιμοποίηση εσόδων. Τα στοιχεία από τους φορολογικούς ελέγχους έδειξαν ότι οι πραγματικές τιμές πώλησης των ακινήτων ήταν συνήθως, και για μεγάλο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα πριν από την οικονομική κρίση, κατά πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με την αναγραφόμενη στο συμβόλαιο τιμή, που συνέπιπτε με την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Κατά συνέπεια, οι αγοραστές κατέβαλλαν φόρο πολύ μικρότερο του αναλογούντος.
  • Όσον αφορά τους δικηγόρους, τους συμβολαιογράφους και τους λογιστές-φοροτεχνικούς, η απειλή για ξέπλυμα χρήματος σχετίζεται με τη συμμετοχή τους στη δημιουργία, στη λειτουργία ή στη διαχείριση εταιριών, δεδομένου ότι ορισμένες φορές επιχειρείται νομιμοποίηση εσόδων από τα βασικά εγκλήματα (π.χ. διακίνηση ναρκωτικών) μέσω νέων ή υφιστάμενων επιχειρήσεων.
  • Οι έμποροι αγαθών υψηλής αξίας χρησιμοποιούνται από εγκληματικές ομάδες για να νομιμοποιήσουν τα έσοδα από παράνομη δραστηριότητα, η οποία αφορά κυρίως λαθρεμπόριο ή αδικήματα κατά της ιδιοκτησίας.

Φοροδιαφυγή, πορνεία και ξυλοδαρμοί στη Μύκονο

Το ΣτΕ σιγοντάρει την φοροδιαφυγή;

Με πληροφορίες από dikastiko.gr

Related Posts

Παρεξηγημένες τροφές που τελικά είναι καλές
Παρεξηγημένες τροφές που τελικά είναι καλές
Τα πιο νόστιμα ελληνικά πιάτα
Τα πιο νόστιμα ελληνικά πιάτα
Ποιοι ωφελούνται από την Μεσογειακή διατροφή
Ποιοι ωφελούνται από την Μεσογειακή διατροφή;
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Αρέσει σε %d bloggers: