Αυξήθηκαν οι συνεπείς φορολογούμενοι

Αυξήθηκαν οι συνεπείς φορολογούμενοι

Αυξήθηκαν οι συνεπείς φορολογούμενοι: Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ σχετικά με τις πληρωμές φόρων από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες;

Όπως προκύπτει, καταβάλλουν εμπρόθεσμα πάνω από 8 στα 10 ευρώ του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) που οφείλουν στο Δημόσιο. Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις πληρώνουν στην ώρα τους 9 στα 10 ευρώ του φόρου εισοδήματος που τους επιβάλλεται μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Βάσει των στοιχείων της ΑΑΔΕ παρατηρείται σημαντική αύξηση της φορολογική συμμόρφωσης κυρίως από την πλευρά των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, στα τέλη του 2018 το ποσοστό των εμπρόθεσμων πληρωμών φόρων (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων, φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων, ΕΝΦΙΑ) είχε διαμορφωθεί στα 80,8%.

Οκτώ μήνες αργότερα, τον περασμένο Αύγουστο (2019), το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 86,8% ενώ στο 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2019 το ποσοστό εμπρόθεσμων πληρωμών φόρων «έκλεισε» στο 82,64%.

Η βελτίωση της εισπραξιμότητας των φόρων και ειδικά αυτών που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις είναι ακόμη ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τη σημαντική βελτίωση των φορολογικών εσόδων τους τελευταίους μήνες, που έκαναν εφικτή όχι μόνο την επίτευξη του φετινού δημοσιονομικού στόχου για πλεόνασμα 3,5% αλλά και την παροχή νέων φορολογικών ελαφρύνσεων, όπως είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η επιστροφή μέρους της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις, η διανομή κοινωνικού μερίσματος και η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης.

Η πληρωμή των φόρων αναλυτικά

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων:

  • Η εμπρόθεσμη πληρωμή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων διαμορφώνεται στο 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου στο 91,03%. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων τουλάχιστον τεσσάρων ετών. Οι επιχειρήσεις αποδεικνύονται συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Από τα 1,148 δις. ευρώ που θα έπρεπε να πληρωθούν στο 8μηνο πληρώθηκαν εμπρόθεσμα τα 1,045 δις. ευρώ.
  • Σε υψηλά επίπεδα κινείται η εμπρόθεσμη πληρωμή του ΦΠΑ. Στο οκτάμηνο διαμορφώθηκε στο 84,01%. Και το ποσοστό αυτό είναι από τα υψηλότερα των τελευταίων ετών. Από τα 8,575 δις ευρώ το Δημόσιο εισέπραξε στην ώρα του τα 7,2 δις. ευρώ. Παρά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και σε τυποποιημένα τρόφιμα από 24% σε 13% που έγινε τον περασμένο Μάιο, οι εισπράξεις του ΦΠΑ έχουν ενισχυθεί και κινούνται πάνω από το στόχο του προϋπολογισμού. Ειδικά στο 9μηνο τα έσοδα του ΦΠΑ εμφάνισαν πλεόνασμα 561 εκατ. ευρώ και ανήλθαν συνολικά στα 13,3 δις. ευρώ έναντι στόχου 12,7 δις. ευρώ.
  • Σε αντίθεση με το ΦΠΑ και το φόρο εισοδήματος των νομικών προσώπων η εισπραξιμότητα του φόρου εισοδήματος από τους φορολογούμενους με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα. Συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου στο 68,79% καθώς από τα 1,186 δις. ευρώ οι φορολογούμενοι πλήρωσαν 816,16 εκατ. ευρώ. Δηλαδή πάνω από τρία στα δέκα ευρώ του φόρου εισοδήματος έμεινε απλήρωτος.
  • Η εμπρόθεσμη εισπραξιμότητα των τεσσάρων πιο σημαντικών φόρων, δηλαδή φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, φόρου ακίνητης περιουσίας και ΦΠΑ, διαμορφώθηκε στο 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου σε 82,64%, που είναι το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων ετών.

Οι 120 δόσεις γεμίζουν τα ταμεία

Υπερβολική η φορολόγηση στην κατανάλωση

info: economistas.gr
photo:
pixabay.com

Advertisements

Related Posts

Τι παίζει με την παραοικονομία στην Ελλάδα
Τι παίζει με την παραοικονομία στην Ελλάδα;
Άσχημα μαντάτα του ΔΝΤ για την ανάπτυξη
Άσχημα μαντάτα του ΔΝΤ για την ανάπτυξη
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πατώνει και ο κύκλος εργασιών στην Βιομηχανία
Πατώνει και ο κύκλος εργασιών στην Βιομηχανία
Αρέσει σε %d bloggers: