Τσουχτερά πρόστιμα για τον κατώτατο μισθό

Τσουχτερά πρόστιμα για τον κατώτατο μισθό

Τσουχτερά πρόστιμα για τον κατώτατο μισθό: Πρόστιμο 10.550 ευρώ σε όσους δεν αυξήσουν τον κατώτατο μισθό και ποινικό αδίκημα!!!

Τσουχτερά πρόστιμα προβλέπει η νομοθεσία για τους εργοδότες που θα παραλείψουν να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό από την 1η Φεβρουαρίου 2019, καθώς πρόκειται για μια σοβαρή παράβαση της εργατικής νομοθεσίας, η οποία είναι και ποινικό αδίκημα.

Ειδικότερα προβλέπεται πρόστιμο ύψους 10.550 ευρώ, για κάθε εργαζόμενο που δεν θα λαμβάνει τις ελάχιστες αμοιβές που προβλέπει νομοθεσία.

Να αναφέρουμε ότι την Τετάρτη 30/01 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.

Η απόφαση προβλέπει τα ακόλουθα:

  • Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα εξακόσια πενήντα ευρώ (650,00 ευρώ).
  • Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται στα είκοσι εννέα ευρώ και τέσσερα λεπτά (29,04 ευρώ).

Η απόφαση αυτή ισχύει από 1 Φεβρουαρίου 2019.

Οι εργοδότες υποχρεούνται να συντάξουν και να αποστείλουν στην ΕΡΓΑΝΗ νέες καταστάσεις με τις αμοιβές των υπαλλήλων τους οι οποίες θα είναι προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα που θέτει η απόφαση.

Ο έλεγχος των εργοδοτών είναι πλέον εύκολος μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, όπου αποτυπώνονται οι αμοιβές και γενικά η εργασιακή σχέση των εργαζομένων που απασχολεί κάθε επιχείρηση.

Ταυτόχρονα, επιτόπιους ελέγχους θα διενεργεί και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, με το νέο σύστημα, ώστε να εντοπίζει εύκολα τους παραβάτες.

Το ύψος του προστίμου είναι απαγορευτικό, καθώς ανέρχεται σε 10.550 ευρώ, για κάθε εργαζόμενο, που θα εντοπιστεί να μην λαμβάνει από την 1η Φεβρουαρίου 2019, ελάχιστο μισθό 650 ευρώ, ή ελάχιστο ημερομίσθιο ύψους 29,04 ευρώ. Δηλαδή αν εντοπιστούν δύο εργαζόμενοι να υπομισθοδοτούνται, το πρόστιμο ανέρχεται σε 21.100 ευρώ, αν είναι τρεις οι εργαζόμενοι, το πρόστιμο φτάνει σε 31.650 ευρώ κ.ο.κ.

Όφελος σε 880.000 πολίτες από τον νέο κατώτατο μισθό

Advertisements
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Η κυβέρνηση διαλύει ωράρια και πρόστιμα
Η κυβέρνηση διαλύει ωράρια και πρόστιμα
Τα ψιλά γράμματα του νέου ασφαλιστικού
Τα ψιλά γράμματα του νέου ασφαλιστικού
ΝΔ ο οδοστρωτήρας της αγοράς εργασίας
ΝΔ ο οδοστρωτήρας της αγοράς εργασίας
Τους νοιάζει μόνο η πελατεία των κολεγίων
Τους νοιάζει μόνο η πελατεία των κολεγίων
Αρέσει σε %d bloggers: